Sofra
Doğanın yavaş yavaş canlanmaya başladığı; havanın, suyun ve ardından toprağın ısındığı, bahar mevsiminin başlangıcı olan Hıdırellez ülkemizde ve farklı coğrafyalarda birbirinden ilginç ritüeller eşliğinde karşılanır. Bu ritüeller içinde o gün için hazırlanan yiyecekler ise büyük önem taşır. Gelin bu Hıdırellez’de birlikte Hıdırellez kurabiyesi hazırlayalım.

YILDIZ ÖZ SAMAHA

MALZEMELER

Geniş bir kaseye yumurtaları kırın. Üzerine şekeri, tereyağını, yoğurdu ve ayçiçeği yağını ilave edin. Şeker hafif eriyene kadar elinizle karıştırın. Karanfilleri havanda dövüp toz haline getirin ve karışıma katın. Yenibahar, mahlep, nişasta ve kabartma tozunu da ekleyerek elinizle karıştırmaya devam edin. Elenmiş unu azar azar katıp hamuru toparlayın. Ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Üzerini örtüp 10 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp avucunuzun ortasında yuvarlayın. Ya da (S) şekli verin. Dilerseniz iki adet bezeyi yuvarlayıp daha sonra yan yana getirin ve burgu yapın. Fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımı ile çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.