Trabzon mutfağından lezzetler
Akçaabat Köftesi Tarifi (25 adet)
1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu,
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik,
tuz,
karabiber
Derin bir kaba tüm malzemeyi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin.
Aşçının notu: Akçaabat köftesinin özelliği, içine tuz ve karabiber dışında baharat konulmaması ve sarmısağının bol olmasıdır.
Akçaabat Köftesi Tarifi (25 adet)
1 kg dana kıyma (döş kısmından)
100 gram gömlek yağı
100 gram galeta unu,
1 baş sarmısak
1 tatlı kaşığı kekik,
tuz,
karabiber
Derin bir kaba tüm malzemeyi alın. 15 dakika kadar iyice yoğurun. Harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle köfte şekli verin. Hazırladığınız köfteleri yapışmaz yüzeyli bir tavada kızartın veya ızgarada pişirin.
Aşçının notu: Akçaabat köftesinin özelliği, içine tuz ve karabiber dışında baharat konulmaması ve sarmısağının bol olmasıdır.
Trabzon mutfağından lezzetler
Kaşar Peynirli Hamsi Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg hamsi
1 çay bardağı mısır unu
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Kırmızı pulbiber
HAMSİLERİN kılçıklarını çıkarıp tuzlayın. Yarısının dış yüzünü mısır ununa bulayın. Yağlanmış yapışmaz yüzeyli tavaya aralıksız dizin. Bir kapta rendelenmiş kaşar peynirini, ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ve pulbiberi karıştırın. Bu karışımı, tepsiye dizdiğiniz hamsilerin ortasına yayarak yerleştirin. Kalan hamsilerin de dış yüzlerini mısır ununa bulayıp iç malzemenin üzerine dizin. Kısık ateşte kızartın. Altı kızarınca tabakla ters çevirip diğer tarafı da kızartın. Dilimleyip servis yapın.
Trabzon mutfağından lezzetler
Kaygana Tarifi (3 kişilik)
100 gram hamsi (kılçığı alınmış)
4 yaprak pazı
1-2 yaprak karalahana
1 adet pırasa
4 dal taze soğan
7-8 dal maydanoz
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı mısır unu
1 çay bardağı sıvıyağ, tuz
2’şer çay kaşığı kekik, pulbiber
AYIKLANMIŞ ve yıkanmış pazı, karalahana, pırasa, taze soğan ve maydanozu incecik kıyıp, derin bir kaba alın. İçine hamsi, yumurta, un, mısır unu, kekik, pulbiber ve tuzu ilave edip, karıştırın. Sıvıyağın yarısını yapışmaz yüzeyli bir tavaya alın. Hazırladığınız karışımı içine dökün ve ağzını bir kapakla kapatarak altı kızarana kadar pişirin. Daha sonra kayganayı bir tabağa alın. Kalan sıvıyağı tavaya boşaltın ve kaygananın diğer yüzünü de pişirin. Servis tabağına alıp, dilimleyin ve sıcak olarak servis yapın.