Malatya'nın geleneksel tatları
Mutfak kültürü oldukça zengin olan Malatya yöresinin leziz yemek tarifleri...
TİRİTLİ KÖFTE(4 Kişilik)
1 su bardağı nohut, yarım kg köftelik bulgur, yarım kg yağsız kıyma, 1 adet yumurta, 4 su bardağı su, yarım kg kemikli et, 2 adet soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı salça , tuz
Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Haşladıktan sonra süzün ve bir kenara alın. Bulgur, kıyma, yumurta ve 1 su bardağı suyu iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun ortasında yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Kemikli eti kalan suda haşlayın. Diğer taraftan halka şeklinde doğranmış soğanı tereyağında kavurun. Salçayı ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Daha sonra kavurduğunuz malzemeyi kemikli et suyunun içine ilave edip karıştırın. En son nohut ve köfteleri katın. Tuzunu ayarlayın. 5-10 dakika daha pişirdikten sonra servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.
Malatya'nın geleneksel tatları
KİRAZ YAPRAĞI SARMASI(6 Kişilik)
Taze kiraz yaprağı, 2 su bardağı ince unlu yarma (köftelik), 2 su bardağı su, , 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı yoğurt , 1 çorba kaşığı erik ekşisi, yarım kg soğan, , 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
Yarmayı tuz ve 1 su bardağı su ile yoğurup, hamuru hazırlayın. Taze kiraz yapraklarını kaynar suya atıp 1-2 dakika bekletin. Kiraz yapraklarını elinizle açın. İçlerine yarmalı harçtan koyun. İnce ince sarın ve tencereye dizin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 dakika pişirin ve sonra suyunu süzün. Diğer tarafta yoğurt, un, erik ekşisi ve 1 su bardağı suyu karıştırarak pişirin. Tuzunu ilave edin. Bu sosu dolmaların üzerine gezdirip, 10 dakika kaynatın. Soğanı incecik doğrayın. Bir tavada sıvıyağ ve tereyağla kavurun. Sarmaların suyundan soğana ekleyip, karıştırın ve sarmaların üzerine gezdirip, servis yapın.
Malatya'nın geleneksel tatları
ISPANAKLI İÇLİ KÖFTE(6 Kişilik)
2 su bardağı yarma, 1 su bardağı ince bulgur, tuz , su, içine: 250 gram kıyma, 500 gram ıspanak, 3 adet soğan, yarım su bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber, karabiber, tuz
Öncelikle yarma, ince bulgur ve tuzu yeterli miktarda su ile yoğurun. İç malzeme için ince kıyılmış soğanısıvıyağda kavurun. Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. İnce kıyılmış ıspanağı ekleyip suyunu çektirin. Tuz, karabiber ve pulbiberi ilave edin. Köfte hamurundan yumurta iriliğinde parçalar koparın. Elinizle yuvarlayıp, parmağınızla içini oyarak genişletin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı köftelerin içine doldurun. Elinizle kenarlarını kapatın. Tuzlu suda haşlayın. Soğuduktan sonra tereyağında soteleyin.
Malatya'nın geleneksel tatları
PATLICANLI KEBAP(8 Kişilik)
2 kg patlıcan, 1 kg kuşbaşı kuzu eti, 200 gram kuyruk yağı, 100 gram tereyağı, 750 gram domates, yarım kg iri kıyılmış dolmalık biber, 1 çay bardağı ılık su, tuz, karabiber
Patlıcanları alacalı soyup, iri küp şeklinde doğrayın. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletin. Daha sonra suyunu sıkıp, kağıt havlu ile kurulayın. Kuzu etini bir tencerede kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Kuyruk yağını kuşbaşı doğrayın ve kızarana kadar bir tavada çevirin. Patlıcan, kuyruk yağı ve tereyağını etin içine ilave edin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates ile dolmalık biberi de katın. Daha sonra bir fırın kabına aktarın. Ilık su ekleyip, tuz ve karabiberini ayarlayın. Üzerini alüminyum folyo ile örtün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5-2 saat süreyle pişirin.
Malatya'nın geleneksel tatları
KUZU TANDIR(5 Kişilik)
2 kg kemikli kuzu eti, 300 gram kuyruk yağı, 4 su bardağı su, tuz
Parçalara ayrılmış eti bir fırın kabına alın. Üzerine kuyruk yağını ince şekilde serin. Tuz serpin ve su ekleyin. Ağzını kapakla veya alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 2 saat süreyle pişirin. Pilav, közlenmiş domates, sivri biberle birlikte sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler