Gıdaları taze saklama yolları
Dünyada bunca aç insan varken, aldığımız gıdaları taze saklamayı bilmediğimizden çoğu zaman ziyan ediyoruz, çöpe döküyoruz. Bazen de vakitsizlikten, yiyebileceğimizden fazlasını satın aldığımızdan bayatlamasına neden oluyoruz. Aynı zamanda para da kaybediyoruz.
Gıdaları taze saklama yolları
İstanbul Florence Nightingle Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Dr. Özgür Şamilgil gıdaları taze saklamanın pratik yollarına dikkat çekiyor;
Gıdaları taze saklama yolları
Meyvelerin tazeliğini korumak önemlidir. Elmanın üstünde çürük görürseniz hemen diğerlerinin yanından kaldırın, çürük elma sağlamların da bozulmasına neden olur. Muzun tazeliğini korumak için salkımın kökünü naylon filmle sarın. Diğer meyvelerin yanından uzak tutun, muzun salgılayacağı yüksek miktarda etilen gazı, diğer meyvelerin olgunlaşmasını ve bozuşmasını hızlandırır.
Gıdaları taze saklama yolları
Böğürtlen, yaban mersini, frambuaz, kızılcık, ahududu benzeri meyveleri hafif sirkeli suda saklarsanız küflenmelerini ve yumuşamalarını önlersiniz. Bunun için bir ölçü elma sirkesi veya beyaz sirkeyi 10 ölçü suyla sulandırmanız yeterli.
Gıdaları taze saklama yolları
Domatesleri, güneş ışığından uzakta, oda ısısında veya buzdolabında tek kat halinde, kökleri üstte kalacak şekilde saklayın. Plastik poşette saklarsanız daha kolay bozulur.
Gıdaları taze saklama yolları
Kıyılmış veya püre yapılmış avokadonun ortasını çukurlaştırın, üzerine limon suyu veya zeytinyağı püskürtün, plastik kapak veya filmle kapatıp buzdolabında tutun. Bu şekilde kararmasını engellersiniz. Bütün haliyle çabuk olgunlaşmasını isteseniz, birkaç gün oda ısısında muz veya elma yanına bırakın.
Gıdaları taze saklama yolları
Sebzeler özen ister!
Salata için aldığınız yeşillikleri ıslaksa önce salata kurutucusunda çevirip kurutun. Açıkta bekletip kurutursanız öz suyunu kaybeder! Geniş bir kaseye koyup üzerine nemini alması için gazete kağıdı yerleştirin. Sıkı bir plastik kapakla veya naylon filmle kapatın.
Gıdaları taze saklama yolları
Patatesleri soğanların yanında saklamayın yoksa daha kolay filizlenirler. Elmaların yanında saklarsanız filizlenmeyi engelleyebilirsiniz.
Gıdaları taze saklama yolları
Kuru soğanı boru gibi bir file içine, tespih tanesi şeklinde tek tek dizip aralarına düğüm atarak saklayın. File yerine eski bir pantolonun bacaklarını da kullanabilirsiniz yeterki soğanlar birbirine temas etmesin.
Gıdaları taze saklama yolları
Yeşil soğanı ıslaksa önce kurutun. Bıçakla kıyın. Boş bir plastik su şişesine doldurup buzluğa yerleştirip saklayın. Gereğinde kullanacağınız kadarını tencereye serperek boşaltın.
Gıdaları taze saklama yolları
Mantarlar kese kağıdı içinde, kuru serin bir yerde veya buzdolabında saklanabilir. Plastik kapalı kapta saklanmamalıdır. Bu durumda nemimi atamayacağından bozulmaya bağlar.
Gıdaları taze saklama yolları
Kuşkonmaza meraklıysanız, kesme çiçek gibi sap kısımlarından bir parça kesin, bir bardak suya koyun ve naylon filmle kaplayın, buzdolabında saklayın.
Gıdaları taze saklama yolları
Baharatlarınız taze kalsın…
Adaçayı, biberiye, kekik gibi taze baharatları kıyıp, zeytinyağı ile doldurulmuş küçük buz kalıplarının içine koyarak dondurabilirsiniz. Gereğinde ihtiyacınız kadar donmuş parçayı çıkarıp yemek yaparken kullanabilirsiniz.
Gıdaları taze saklama yolları
Maydanoz, fesleğen, reyhan gibi taze baharatları, kökten hafif kesip, su dolu bardakta ve üzerini hava geçirmeyecek şekilde naylon filmle kaplayıp buzdolabında daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Gıdaları taze saklama yolları
Taze zencefil kökü de dondurularak daha uzun süre taze saklanabilir. Gereğinde donuk şekilde rendelenebilir veya kıyılabilir.
Gıdaları taze saklama yolları
Süt ürünleri
Kesilmiş peynirin kurumasını engellemek için kesilen yüzeyini tereyağı sürerek kaplayabilirsiniz.
Gıdaları taze saklama yolları
Peynir naylon filmle kaplanmamalı. Uzun süre dayanması için yağlı veya mumlu kağıda sarıldıktan sonra plastik poşete konulabilir. Uygun şekilde paketlenen peynir, buzdolabının çok soğuk olmayan bir yerinde saklanmalıdır.
Gıdaları taze saklama yolları
Kuruyemişleri küften koruyun!
Nem ve sıcak, kuruyemiş üzerinde küf mantarı ve zehiri oluşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden, vakumlu ambalajda ve buzdolabında tutulursa daha uzun süre taze olarak saklanabilir.
Gıdaları taze saklama yolları
İşte size pratik bilgiler…
Süt gibi kolay bozulan gıdaları, sık sık açılan ve bu yüzden oda sıcaklığından daha kolay etkilenen buzdolabı kapağında değil, buzdolabının orta iç raflarında saklayın.
Gıdaları taze saklama yolları
Et ile farklı gıdaları aynı rafta tutmayın, varsa mikrop bulaşmasını kolaylaştırırsınız.
Gıdaları taze saklama yolları
Çiğ ete dokunursanız elinizi yıkamadan diğer gıdalara dokunmayın.
Gıdaları taze saklama yolları
Gıdalara bulaşıp bunama benzeri alzheimer hastalığına neden olabileceğinden, alüminyum esaslı saklama veya pişirme kapları kullanmayın.
Gıdaları taze saklama yolları
Buzdolabınızı tıka pasa doldurmayın. Soğuk hava dolaşımı yetersiz olursa gıdalar eşit şekilde soğutulamaz, sıcak kalan bölgelerdeki gıdalar kolaylıkla bozulabilir.
Gıdaları taze saklama yolları
Meyve, sebze ve etleri küçük parçalar halinde doğrayarak buzdolabına koyarsanız havayla temas eden yüzeyi daha geniş olduğundan daha kolay bozulurlar. Mümkün olduğunca bütün olarak saklayın.