Gaziantep Yöresi Tadları
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1 Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim. 3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1 Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim. Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim. 3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Gaziantep Yöresi Tadları
500 gram kuzu veya dana kuşbaşı
Yeteri kadar su
1 su bardağı nohut
1 adet soğan
1 kg taze badem çağlası
3 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı tereyağı
Tuz,
Haspir,
Karabiber (arzuya göre)
Eti bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Üzerinde oluşan köpüğünü alarak kaynatın. Bir gece öncesinden ıslatılmış nohut ve yemeklik doğranmış soğanla birlikte iyice pişirdikten sonra tuzunu ekleyin. Diğer taraftan çağlaları ikiye bölüp ortasındaki beyaz çekirdeği çıkarın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip, 5-10 dakika haşlayın (çağlaları çok pişirmemeye dikkat edin). Suyunu süzün ve pişen tli nohudun içine katıp, bir taşım daha kaynatın. Yoğurt, un ve yumurtayı bir tencerede çırptıktan sonra ocağa alın. Kısık ateşte bir yandan karıştırırken bir yandan da yemeğin suyundan azar azar ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra etli yemeğe katın ve iyice karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Bir tavada tereyağını eritin ve içine karabiber, haspir ekleyip, yemeğin üzerine gezdirin.
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
1 kg iri doğranmış kuzu eti,
yeteri kadar su
2 su bardağı nohut,
1 çorba kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı domates salçası
7 diş sarmısak,
1 adet limonun suyu
Tuz,
Toz kırmızıbiber,
Karabiber.
Eti yıkadıktan sonra düdüklü tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar su koyup, kapağını kapamadan pişmeye bırakın. Kaynamaya yakın üzerinde oluşan köpüğü alın. Daha önceden 1 saat suda bekletip, suyunu süzdüğünüz nohudu ve salçaları tencereye aktarıp, ağzını kapatın. 40-45 dakika pişirin ve kapağını açıp, tuzunu katın. Et iyice yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Dövülmüş sarmısak ve limon suyunu ekledikten sonra ocağın altını kapatın. Sade pilav ve pulbiberle servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
4 Kişilik
Malzemeler
200 gram orta yağlı kuzu kıyması
2 su bardağı süzme yoğurt
3 adet patlıcan
2 çorba kaşığı tereyağı
3 diş sarmısak
Maydanoz, tuz, kırmızıbiber
1. Öncelİkle patlıcanları fırında közleyin. Kabuklarını soyup, bıçakla incecik kıyın.
2. Tuz ve dövülmüş sarmısakla karıştırılmış yoğurdu ekleyin. Bu karışımı güveç kabına koyup ısıtın. Diğer tarafta kıymayı şişlere takıp, közde (fırının ızgarasında da olabilir) pişirin.
3. Dilerseniz kıymayı tavada kavurun. Pişen kebabı parçalara ayırın. Tereyağını tavaya alıp eritin. Kırmızıbiber ve etleri ekleyip kavurun. Kavurduğunuz kebabı, ısıtılmış güveçteki sosun üzerine yerleştirin. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
24 adet kurutulmuş patlıcan
300 gram az yağlı dolmalık kıyma
3 su bardağı osmancık pirinç
Bir buçuk kg kuru soğan
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
1 baş dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı kırmızıbiber
Yarım çorba kaşığı nar ekşisi
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz .
Etli Kuru Patlıcan Dolması Yapılışı
KURU patlıcanları kaynar suda buruşuklukları gidene kadar yaklaşık 15 dakika haşlayın. Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine pirinci, ince kıyılmış soğanı ve tüm malzemeyi katıp iyice yoğurun. İç harcı patlıcanların yarısına gelecek şekilde doldurup. Uçlarını elinizle bastırarak yassılaştırın ve patlıcanların ağzını kapatın. Yatay şekilde tencereye dizin. Dolmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin ve üzerine yaklaşık 1 kg'lık bir ağırlık koyun. Orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynadıktan sonra altını kısın ve 25 dakika bu şekilde pişirin. 10 dakika dinlendirip, ayranla servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
Malzemeler
1 adet tavuk göğsü
Tuz, karabiber
Yarım çay bardağı toz antepfıstığı
1 çorba kaşığı sıvıyağ,
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
Yarım çay bardağı tavuk suyu .
TAVUK göğsünü ortadan ikiye kesin. Üzerine streç film serip döverek inceltin. Tuz, karabiber ve antepfıstığın yarısını üzerine serperek rulo şeklinde sarıp kınnap ipi ile bağlayın. Kızdırılmış sıvıyağda her tarafını kızartın. Servis tabağına alıp dilimleyin. Diğer tarafta tereyağı ile unu kavurun. İçine kalan antep fıstığı ve tavuk suyunu ilave edip karıştırın. Hazırladığınız sosu tavuğun üzerine gezdirip servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
4 Kişilik
Malzemeler
250 gram yağlı kuzu etinden çekilmiş kıyma
2 su bardağı köftelik bulgur
3 diş sarmısak
3 çorba kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
Bir buçuk tatlı kaşığı tuz .
1. Bulguru tencereye alın. Üzerini kapatacak şekilde ılık su ilave edip, bekletin. 45 dakika sonra, suyunu süzün. Sarmısakları iyice dövün ya da robottan geçirin.
2. Hazırlanan bulgura, kıyma, sarmısak ve diğer malzemeleri ekleyin. 15-20 dakika köfte gibi yoğurun.
3. Hazırladığınız köfteleri, kalın kebap şişlerine geçirip, mangalda ya da fırının ızgarasında pişirin. Dilerseniz, evde ızgara üzerinde küçük köftecikler biçiminde de pişirebilirsiniz..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
Malzemeler
150 gram yağlı kuzu kıyması
1 demet maydanoz
Birkaç diş sarmısak
Yarım ekmek hamuru
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı çekilmiş antepfıstığı
1 çorba kaşığı susam
1 çorba kaşığı tereyağı, tuz .
Kıymaya, tuz ve ince kıyılmış maydanoz ilave edip karıştırın. Dilerseniz dövülmüş birkaç diş sarmısak da katabilirsiniz. Hazırladığınız kıymayı, 2 adet kebap şişine takın ve mangalda ya da fırının ızgarasında pişirin. Hamuru ikiye bölüp, kebapların boyunda açın. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve 2 çorba kaşığı antepfıstığı ilave edin. Şişten çıkardığınız kebapları yerleştirin. Hamuru kapatın. Üzerine susam serpin. Yüksek ısılı fırında pişirin. Daha sonra eşit parçalar halinde kesin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Domates ve biber dilimleri ile süsleyerek servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
İçli Köfte Tarifi
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı su
200 gram çiğ köftelik kıyma
2 adet patates (haşlanmış)
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı pulbiber
İçine:
Yarım kg kıyma
Yarım kg soğan
Yarım su bardağı ceviz içi
Yarım su bardağı antepfıstığı
Tuz, karabiber, kimyon
Kızartmak için: Sıvıyağ .
KIYMAYI soğan ile birlikte kavurun. Baharatları, fıstık ve cevizi ekleyip, 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alıp, soğutun. Bulguru 1 su bardağı suyla ıslatın. 15 dakika beklettikten sonra kıyma, yumurta, patates, tuz, 1 çorba kaşığı ıslatılmış pulbiber ilave ederek iyice yoğurup, hamur haline getirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve ıslak elinizle içini oyarak açın. Bir çorba kaşığı iç malzemeyi koyup, köfteyi yumurta şeklinde kapatın. Kızgın yağda kızartıp, servis yapın..
TARİF DETAYGaziantep Yöresi Tadları
1 adet yufka
Yufkayı düz bir zeminde açın. Tereyağını eriterek yufkayı yağlayın (bir kısmını üzerine sürmek için ayırın). Kaymağı parçalar halinde serpiştirin. Üzerine şeker ve fıstığı ekleyin. Yufkayı bohça şeklinde katlayın. Yapışmaz tavada, yağ kullanmadan, altı ve üstü kızarana dek pişirin. Üzerine kalan tereyağını sürüp, üçgen dilimler halinde keserek servis yapın..
TARİF DETAY