Bayrama özel nefis tarifler
Bayram Kavurması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg kuzu budu veya dana kuşbaşı
4-5 adet yağlı kaburga kemiği
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1’er tatlı kaşığı karabiber ve tuz
Üzeri için:
Kekik ve pulbiber
Servis için:
1 kahve fincanı sumak
4 adet kırmızı soğan
Bayram Kavurması Yapılışı
KABURGA kemiklerini tencereye alın. Sıvıyağ ekleyip, pembeleşene dek kavurun. Kuşbaşı doğranmış eti ilave edip, ağır ateşte suyunu salıp yeniden çekene dek karıştırarak kavurun. Karabiber ve tuz ekleyip ocaktan alın. Üzerine kekik ve pulbiber serpin. Sumaklı soğan ile servis yapın.
Bayrama özel nefis tarifler
Bayram sarması Tarifi
12 Kişilik
Malzemeler
3 su bardağı un
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı üzüm sirkesi
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Açmak için nişasta
350 gram tereyağı
İç malzeme için:
İri dövülmüş ceviz ve tozşeker
Şerbet için:
1 kg tozşeker
1 adet limon suyu
3 su bardağı su
Bayram sarması Yapılışı
Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bunun için su ve tozşekeri kaynatıp, limon suyunu ekleyin. Şerbeti soğumaya bırakın. Un, yumurta, yoğurt, sirke ve sıvıyağı karıştırıp, hamuru hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde bezeler yaparak, 1,5- 2 saat dinlenmeye bırakın. Hamurları nişasta yardımıyla çok ince açın. Üzerine şeker-ceviz karışımı serpin. Gevşek bir şekilde tekrar oklavaya sarıp büzüştürün. Oklavadan sıyırarak tepsiye yerleştirin. Diagonal şekilde kesin. Aynı işlemi yufkalar bitene kadar tekrarlayarak tepsiyi doldurun. Fırını 200 derecede ısıtın. Yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Pembeleşinceye kadar pişirin ve fırından çıkınca üzerine soğutulmuş şerbet gezdirin. Biraz dinlendirip servis yapın.
Bayrama özel nefis tarifler
Köfteli bayram çorbası Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
300 gram kıyma
1 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre et suyu
3 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 adet limon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Köfteli bayram çorbası Yapılışı
Öncelikle çorbanın köftelerini hazırlayın. Kıymanın içine rendelenmiş soğan, karabiber ve tuz ilave edip iyice yoğurun. Fındık iriliğinde parçalar koparıp, elinizle yuvarlayarak küçük köfteler hazırlayın. Diğer tarafta tencereye et suyu koyup, kaynamaya başlayınca köfteleri atın. Başka bir kapta yumurta, un, limon suyunu çırpıp, kaynayan köfteli suya yavaş yavaş ekleyin. 5 dakika daha kaynatın. Servis sırasında üzerine tereyağında eritilmiş pulbiber gezdirin.
Bayrama özel nefis tarifler
Bademli Bayram Tatlısı Tarifi
Malzemeler
7 adet yumurta
2 kahve fincanı tozşeker
Yarım çay tuz
8 kahve fincanı çekilmiş badem
2 kahve fincanı un
3/4 kahve fincanı eritilmiş tereyağı
Şerbeti için: 4 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Süslemek için:
2 kahve fincanı iri kıyılmış badem
Bademli Bayram Tatlısı Yapılışı
BİR büyük bir de küçük iki adet kase hazırlayın. Küçük kaseye yumurta sarılarını, büyük kaseye yumurta aklarını alın. Yumurta sarılarına iki kahve fincanı tozşekeri ilave edin. Çırpma teli ile 8-10 dakika çırpın. Yumurta aklarına tuz ekleyerek 10 dakika hiç durmadan, çırpma teli ile veya mikserle kar kıvamı alana dek çırpın.
*Daha sonra yumurta sarılarının içine ince çekilmiş bademi ve unu ekleyerek karıştırın. Bu karışıma yumurta aklarını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Tereyağını ekleyerek hamura iyice yedirin. 25 cm çapındaki kenarlı bir tepsinin içini yağlayarak tatlı hamurunu bu tepsiye alın.
* Sıcak suda bekletip kabuklarını çıkardığınız tatlı bademi, buğday tanesi büyüklüğünde kesin. Daha sonra tepsideki hamurun üzerine serpiştirin. 180 derece fırında üzeri kızarana dek, yaklaşık 25 dakika pişirin.
*Şerbeti hazırlamak için tozşeker, su ve limon suyunu kaynatın. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine, ocaktan aldığınız sıcak haldeki şerbeti gezdirin. Soğuk olarak servis yapın.
Bayrama özel nefis tarifler
Etli Yaprak Sarması Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
Taze asma yaprağı
350 gram orta yağlı kıyma
1 çorba kaşığı salça
Bir buçuk çay bardağı pirinç
2 adet orta boy soğan
1 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Tuz
Karabiber
Dolma baharatı
Sosu için:
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı salça
1/4 limonun suyu
3-4 diş sarmısak
1 sıcak su bardağı su
Tuz
Etli Yaprak Sarması Yapılışı
1 ASMA yapraklarını tencereye aktaralım. Üzerini aşacak kadar su ekleyerek, yumuşayana dek haşlayalım. Daha sonra yaprakları birkaç su yıkayıp, suyunu süzdürelim, bekletelim. Bir kaba kıymayı, salçayı, pirinci, küp doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozu, dereotunu, tereyağını, tuzu, baharatları ve 1 çay bardağı suyu ekleyip, yoğurarak karıştıralım. 2 Yaprakların damarlı kısımları içe gelecek şekilde, dolma içinden bir miktar koyalım. 3 Sonrasında düzgünce saralım. Tencereye sarmaları yan yana ve aralıksız dizelim. Bir tavaya sıvıyağı aktarıp salçayı, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları, ve tuzu ekleyip yarım dakika kavuralım. Sonrasında sıcak suyu ilave edip, sosu bir taşım kaynatalım. 4 Hazırladığımız sosu sarmaların üzerine gezdirelim. Sarmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyerek porselen bir tabağı ters çevirip üzerine kapatalım. Tencerenin kapağını da örtüp, ağır ateşte pişirelim. Sarmaları ateşten alıp ılıtarak servis yapalım.
Bayrama özel nefis tarifler
Fındıklı Baklava Tarifi
20 Kişilik
Malzemeler
Aldığı kadar (baklavalık) un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 fiske tuz
1 kase nişasta
1 paket margarin
350 gram fındık
Şerbet için:
5 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1/4 limon suyu
Fındıklı Baklava Yapılışı
ÖNCELİKLE şerbet için su ve şekeri kaynatıp, inmesine yakın limon suyunu ekleyelim. Soğuması için bekletelim. Unun ortasını havuz gibi açıp, yumurtaları, sütü, sıvıyağı ve tuzu ekleyip, yoğurarak özlü bir hamur elde edelim. 1 Hamurdan 30 beze yapıp, üzerine nemli bez örterek 20 dakika bekletelim. 2 10 bezeyi nişasta serperek servis tabağı büyüklüğünde ayrı ayrı açalım. Yufkaların aralarına bolca nişasta serperek 10 yufkayı üst üste serelim ve yufkaları birlikte mümkün olduğunca ince bir şekilde açalım. Diğer bezelere de aynı işlemi yapalım. Tepsiyi margarinle yağlayıp, yufkaları üst üste serelim. Üzerine iri dövülmüş fındık serperek diğer 15 yufkayı yerleştirelim. Margarini eritip hafifçe renk değiştirene dek kızdırıp, yufkaların üzerine gezdirelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana dek pişirelim. 3 Baklava soğuduğunda şerbeti üzerine gezdirelim.
Bayrama özel nefis tarifler
Fıstıklı Kadayıf Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
700 gram tel kadayıf
300 gram oda sıcaklığında tereyağı
50 gram üzüm pekmezi
100 gram bütün antepfıstığı
300 gram toz antepfıstığı
Şerbeti için: 2 litre su
2 kg tozşeker
Yarım limonun suyu ve kabuğu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
Servis için: Kaymak
Fıstıklı Kadayıf Yapılışı
ŞERBET için su, tozşeker, rendelenmiş limon kabuğu ve rendelenmiş portakal kabuğunu bir tencereye alın. Kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin. 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Daha sonra süzüp kenara alın. Kadayıfı tel tel ayırın. Tereyağı ve üzüm pekmezini karıştırıp, orta boy bir fırın tepsisini yağlayın. Bütün antepfıstıklarını tepsiye serpin. Kadayıfın yarısını tepsiye yayıp, üzerine iyice bastırarak düzeltin. Toz antepfıstığını kadayıfın üzerine serpin. Kalan kadayıfı üzerine koyun ve yine üzerine iyice bastırarak düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Daha sonra fırından alarak ters çevirin. Yeniden fırına verip, 15 dakika daha pişirdikten sonra fırından alın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Kadayıf şerbeti çektikten sonra dilimleyin ve kaymakla servis yapın.
Bayrama özel nefis tarifler
Su Böreği Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
6 adet yumurta
Yarım çay bardağı su
Aldığı kadar un
Tuz
250 gram tereyağı
iç harcı için:
500 gram beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 adet yumurta
Su Böreği Yapılışı
YumurtalarI derin bir kabın içine kırın. Suyu ekleyip birlikte çırpın. Tuz ve unu ekleyip iyice yoğurun. Hamuru 1 saat dinlendirdikten sonra, 12 parçaya ayırın. Yufkaları tepsi büyüklüğünde açın. Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suda yufkaları tek tek haşlayın. Daha sonra, kaynar su içinden soğuk su dolu bir kaba alın. Yufkaların sularının süzülmesi için önce bir süzgece, daha sonra bir havlu üzerine alın. Tereyağını eritip tepsiyi yağlayın. Yufkaların 6 adedini, aralarını yağlayarak üst üste tepsiye dizin. iç harcı için peyniri çatalla ezin. ince kıyılmış maydanozu ve yumurtayı ekleyip karıştırın. Harcı hamurların üzerine yayın. Kalan 6 adet yufkayı aralarını yağlayarak harcın üzerine döşeyin. Böreği kare kare kesip üzerine kalan tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Bayrama özel nefis tarifler
Bayram Bonbonu Tarifi
40 Adet
Malzemeler
500 gram ceviz
2 su bardağı pudraşekeri
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 adet ezilmiş karanfil
1 adet yumurtanın akı
Süslemek için:
Pudraşekeri
Bayram Bonbonu Yapılışı
Cevizleri robottan geçirin. Kalan malzemeyi ilave edin. Rondo yardımıyla iyice hamur haline getirin. Hamurdan küçük toplar yapın. Üstünü pudraşekeri ile süsleyin.
Bayrama özel nefis tarifler
Bayram Krakeri (Zanza) Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık su
2 adet yumurta sarısı
Alabildiği kadar un
Bayram Krakeri (Zanza) Yapılışı
Tüm malzemeyi yoğurup, kulak memesi yumuşaklığında hamur haline getirin. Limon büyüklüğünde bezeler koparıp, elinizle uzatın. Her birini zeytinyağı ile hafifçe yağlayıp, üzerini nemli bezle örtün. Bir kaba alarak, 2 saat oda sıcaklığında bekletin. Daha sonra mermer bir tezgah ya da açma pedinde, iki elinizin avucuyla sürterek tek tek yarım cm kalınlığında uzun yuvarlak şeritler haline getirin. Elinizle gevşekçe sararak, hafifçe kendi etrafında kıvırın. Kızgın bol yağda, devamlı karıştırarak kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını alarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan Kabak ve Patlıcanla Ezber Bozan Tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler