Aşçılar diyarı: Mengen
TAVUKLU MENGEN KAVURMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet iri boy tavuk
2 çorba kaşığı margarin
10 adet küçük boy soğan
10 diş sarmısak, 250 gram mantar
1’er tatlı kaşığı pulbiber ve kekik
1 su bardağı su, tuz
Yanına:
5 adet patates, sıvıyağ
Hazırlanışı:
Tavuğu keskin bir bıçakla parçalara ayırıp iyice yıkayın. Bir tencerede margarini eritin. Soğan ve sarmısakları bütün olarak, mantarları iri doğrayarak tencereye alın. Tavuğu ve pulbiberi ekleyip kısık ateşte tüm malzemeyi kavurun. İyice kızardıktan sonra suyu ilave edin ve suyunu çekene kadar pişirin. Servis tabağına alarak kekik, tuz ve karabiber serpin. Kabukları soyulup uzunlamasına doğranmış patatesi kızgın sıvıyağda kızartın. Tavukla birlikte servis yapın.
Aşçılar diyarı: Mengen
CİNCİLE BÖREĞİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
5 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 adet yumurta
Bir buçuk su bardağı süt
İçi için:
1 çay bardağı sıvıyağ
400 gram kuşbaşı kuzu eti
250 gram mantar
3 adet iri boy soğan
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Öncelikle iç harç için sıvıyağda çok küçük doğranmış kuşbaşı kuzu etini harlı ateşte kavurun. Suyunu bırakmasına yakın küp doğranmış mantar ve soğanı ilave edin. Suyunu bırakıp çekene kadar ağır ateşte pişirin. Tuz ve karabiberi ilave edip soğumaya bırakın. Diğer tarafta sıvıyağ, yumurta ve sütü bir kasede iyice çırpın. Yufkaları ortadan ikiye kesin ve 10 parça yufka elde edin. 5 parça yufkanın arasına yumurtalı karışımdan sürerek üst üste tepsiye yayın. Tam orta kısmına hazırladığınız etli harcı yayın. Kalan yufkaları aralarına tekrar yumurtalı karışımdan sürerek üst üste yayın. Kalan yumurtalı harcı yufkaların üzerine boşaltın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Aşçılar diyarı: Mengen
MENGEN ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
8 su bardağı tavuk veya et suyu
Yarım su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı un
1 adet limonun suyu
1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
3 adet orta boy patates
1 su bardağı sıvıyağ, tuz
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Pulbiber
Hazırlanışı:
Tavuk veya et suyunu tencereye alın. Yıkanmış pirinci ilave edip kaynamaya bırakın. Bir kasede un, limon suyu, yoğurt ve yumurtayı çırpma teli ile çırpın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak azar azar kaynayan pirinçli suyun içine ilave edin. 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve tuzunu ekleyin. Diğer tarafta kabukları soyulmuş patatesi küp şeklinde doğrayın ve kızgın sıvıyağda kızartın. Kızarmış patatesi çorbanın içine ekleyip karıştırın. Bir tavada tereyağı ile pulbiberi kızdırıp çorbanın üzerine gezdirin.
Aşçılar diyarı: Mengen
MENGEN PİLAVI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Yarım kg pirinç
300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan
250 gram mantar
3 adet domates
4 su bardağı et suyu
Üzerine:
Kekik, ceviz
Hazırlanışı:
Yıkadığınız pirinci tuzlu sıcak suda 20 dakika bekletin. Tekrar sudan geçirip, suyunu süzün. 1 çorba kaşığı tereyağını bir tencereye alıp eritin ve kuşbaşı kuzu etini pembeleştirin. İnce kıyılmış soğanı ilave edip kavurmaya devam edin. Küp doğranmış mantar ve domatesi ekleyin. 1-2 dakika daha kavurduktan sonra 4 su bardağı et suyunu katın. Et suyu kaynadıktan sonra pirinci ilave edin. Göz göz olana kadar pişirip, ocağın altını kapatın. Pilavı 15 dakika dinlendirin. Geri kalan tereyağını bir tavada pembeleştirip demlenmiş pilavın üzerine gezdirin. Üzerine kekik ve ince kıyılmış ceviz serpin. Sıcak olarak servis yapın
Aşçılar diyarı: Mengen
KAĞITTA SUCUK KÖFTE(6 Kişilik)
Malzemeler:
750 gram kıyma
2 çorba kaşığı sucuk baharatı
1 baş sarmısak
250 gram mantar
3 adet domates
6 adet sivri biber
Hazırlanışı:
Kıyma ve sucuk baharatını derin bir kaseye alın. Dövülmüş sarmısağı ilave edip bütün malzemeyi iyice yoğurun. Daha sonra 24 saat dinlendirin. Kıymayı 6 eşit parçaya ayırın ve her bir parçadan 1 parmak kalınlığında köfteler hazırlayın. Köftelerin her birini birer yağlı kağıt parçasının üzerine yayın. Küp doğranmış mantarı köftelerin üzerine paylaştırın. Dilimlenmiş domates ve sivri biberleri yerleştirip köfteleri yağlı kağıtlara sarın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Patates kızartması veya püre ile birlikte servis yapın.
Aşçılar diyarı: Mengen
HÖŞMERİM(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 kutu çiğ krema (200 gramlık)
1 çay bardağı un
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı mısır unu
300 gram dil peyniri, bir tutam tuz
Üzerine:
Pudraşekeri, bal veya pekmez
Hazırlanışı:
Krema, un ve tereyağını kısık ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Bu karışıma azar azar mısır ununu ilave edip karıştırmaya devam edin. Dil peyniri ve bir tutam tuzu ilave edip 1-2 dakika daha karıştırın ve ocağın altını kapatın. Hamur haline gelen karışımı bir tavada, omlet yapar gibi arkalı önlü kızartın. Servis tabağına alın ve pudraşekeri, bal veya pekmez ile birlikte servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri