Sofra
Her kentin mutfak malzemeleriyle çeşitlenen, bereketlenen aşure tarifi...

12 Porsiyon
Ev Yapımı

MALZEMELER

    1.5 su bardağı aşurelik buğday

    Yarım su bardağı kuru fasulye

    Yarım su bardağı nohut

    1 çay kaşığı tereyağı

    15 su bardağı su

    Yarım su bardağı kuru kayısı

    Yarım su bardağı kuru incir

    Yarım su bardağı kuru üzüm

    2 su bardağı toz şeker

    1 çay bardağı soyulmuş badem içi

    1 çay bardağı dolmalık fıstık

    ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN

    2-3 yemek kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık

    3-4 yemek kaşığı soyulmuş badem içi

    2 yemek kaşığı kuş üzümü

    3-4 adet kuru incir

    3-4 adet kuru kayısı

Aşurelik buğdayı bir gece öncesinde yıkayıp 5-6 su bardağı su ile bir taşım kaynatın ve süzmeden 1 gece bekletin. Kuru fasulye ve nohudu ayrı kaplara alıp bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı ocağa alıp tereyağı ve kalan su ile beraber pişirin. Buğday patlayana kadar ara sıra karıştırarak haşlayın. Kuru fasulye ve nohudu haşlayıp süzün. Kayısı, incir ve üzümü ayrı kaplara alıp sıcak suda 15 dakika beklettikten sonra süzün. Buğdaya haşlanmış kuru fasulye ve nohudu ekleyip karıştırın. Toz şekeri de ekleyip 15 dakika orta ateşte karıştırarak pişirin. Küçük küpler şeklinde doğradığınız kuru kayısı ve incirleri, şişen dut ve üzümleri de tencereye ekleyip 10 dakika daha kaynatın. En son dolmalık fıstık ve soyulmuş badem içlerini de ilave edip aşureyi ocaktan indirin. Kaselere paylaştırın. Ilınan aşureyi süsleyerek servis yapın.