Sofra
Lezzetli tarifi ile zeytinyağlı yaprak sarma sofralarınıza renk katacak.

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    Yarım kg asma yaprağı

    Yarım kg soğan

    2 su bardağı zeytinyağı

    1 su bardağı pirinç

    1 yemek kaşığı domates salçası

    2 yemek kaşığı kuş üzümü

    2 yemek kaşığı dolmalık fıstık

    1 tatlı kaşığı karabiber

    1'er tatlı kaşığı yenibahar, kimyon ve tatlı toz biber

    1 tatlı kaşığı toz şeker

    1 demet dereotu, tuz

Üzüm yaprakları taze ise kaynar suda 3 dakika tutup çıkartın. Salamura ise tuzu gitsin diye suda 1-2 saat bekletin. Yumuşaması için 10 dakika kaynatın. Soğanları küp doğrayıp zeytinyağında pembeleştirin. Pirinci ilave edip, taneler beyazlaşana kadar kavurun. Üzerine salça ve kuş üzümü ekleyip kavurmayı sürdürün.
Dolmalık fıstıkları, baharatları, tuzu, toz şekeri ve kıyılmış dereotunu ekleyin. Bir-iki kere çevirip ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Yaprakları açıp içlerine yeterli miktarda harç koyup, çok sıkı olmayacak şekilde sarın.
Hazırladığınız sarmaları tencereye dizip üzerine bir ağırlık yerleştirin. Üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin. Ocağa oturtup orta ateşte pişmeye bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşe getirip 25 dakika daha pişirin. Altını kapatıp 10 dakika dinlendirin. Suyunu süzün. Kararmasınlar diye alüminyum folyo ile üstlerini örtün. Soğuk servis yapın.