Fesleğen Mayası

Fesleğen mayası, ekmek ve hamur işlerine özel bir tat ve aroma katan, fesleğen bitkisinin fermente edilmiş formudur. Ekmek hamuruna ilave edildiğinde, fesleğenin taze ve aromatik lezzetini ekler, ekmeğe benzersiz bir karakter kazandırır.
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Fesleğeni suyun içinde kaynatın. Suyunu süzün ve soğutun. 1 kahve fincanı tam buğday ununa, yavaş yavaş fesleğen suyunu ilave ederek, ceviz büyüklüğünde hamur elde edin.
-
2
Ertesi gün hamuru, yarım kahve fincanı un ve azar azar su ilavesi ile mandalina büyüklüğüne getirin. Bir kasenin içinde, üstü açık olarak dinlenmeye bırakın. Üçüncü gün hamura yarım kahve fincanı un ve yine azar azar az su ilave ederek, portakal büyüklüğüne getirin. Yine dinlenmeye bırakın.
-
3
Üçüncü günün sonunda, neredeyse iki katı büyüklüğe ulaşan hamuru ile, artık mayanız hazır! Hamurdan daha sonra kullanılmak üzere ceviz büyüklüğünde parça ayırıp, ekmeğinize istediğiniz şekli verin ve mısır unu serpili tepsinize yerleştirin.
-
4
Üzerine şifasını sürün (su, süt veya sulandırılmış yoğurt) Sonra üzerine hafifçe un serpiştirin. 1 saat daha dinlendirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında önce 10 dakika, sonra fırınının ayarını 170 dereceye getirerek 20 dakika, üzeri iyice kızarana dek pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL