Ekşi Mayalı Zeytinli Köy Ekmeği

Kendi yaptığınız ekşi maya ile zeytinli bir köy ekmeği yapma fikri sizi heyecanlandırıyorsa o halde tek yapmanız gereken Pelin Uğur Akün’ün ayrıntılı şekilde anlattığı ekmek tarifini uygulamak.
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Ekşi mayayı su ile karıştırın.
-
2
Unları suya ekleyin ve 2-3 dakika homojen olana kadar karıştırın.
-
3
Yarım saat bekletin (otoliz). Otoliz glutenin ortaya çıkmasını sağlar. Böylece hamur daha esnek olacak ve kolay yoğurulacaktır.
-
4
Tuzu 20 ml su ile sulandırıp hamura ilave edin ve 2 dakika yoğurun.
-
5
Ardından dilimlenmiş zeytin ve kıyılmış biberiye (ya da kekik) karışımını ekleyin. 5-6 dakika yoğurun.
-
6
Plastik bir kaba alıp kapağını kapatın ya da üstünü temiz bir mutfak bezi ile örtün.
-
7
Yarım saat dinlendirin.
-
8
Hamuru 4 tarafından bohça gibi katlayın.
-
9
Katlama işlemini yarım saatte bir 4 kez tekrarlayın.
-
10
Hamuru tezgaha alın ve hamur kesici ile tezgahta yuvarlayın.
-
11
Tezgahta yarım saat dinlendirin.
-
12
En son katlayarak şekil verin ve ekmek dinlendirme sepetine koyun.
-
13
Üzerine temiz bir mutfak bezi örtüp +4 derece buzdolabına alın.
-
14
Bir gece dolapta dinlendirin.
-
15
Hamurunuz buzdolabında 14 saate kadar bekleyebilir.
-
16
250 derecede fırını ısıtın.
-
17
Dökme tencereyi fırının içinde, kapağı kapalı bir şekilde yarım saat kızdırın.
-
18
Hamuru dolaptan çıkartın.
-
19
Sepetteki hamuru yağlı kağıdın üzerine ters çevirerek çıkarın. Jilet veya keskin bir bıçak ile hamura kesi atıp hamuru yağlı kağıt ile kızgın tencerenin içine yerleştirin ve kapağını kapatın.
-
20
Fırını 220 dereceye düşürüp tencereyi fırına yerleştirin.
-
21
Yarım saat kapağı kapalı olarak pişirin.
-
22
Yarım saat sonra kapağı açın ve yarım saat daha pişirin.
-
23
İyice kızarınca fırından çıkartın.
-
24
Telin üzerine alıp soğumaya bırakın.
-
25
Soğuduktan sonra dilimleyip servis yapabilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler