Yazın En Sağlıklı Sebzelerinden Semizotu: Faydaları Nelerdir? Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Semizotu dünya çapında yaygın olan Akdeniz mutfağında bolca kullanılan bir ottur. Hafif ekşi ve ferahlatıcı tadıyla bilinir. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketilebilir.

Semizotu Faydaları Nelerdir?

Semizotu sadece lezzetli bir ot değil aynı zamanda şifa deposudur. Bitkisel kaynaklar arasında en yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri içerir. C vitamini, A vitamini demir, magnezyum ve potasyum bakımından zengin bir bitkidir. Semizotu içerisindeki demir ve vitaminlerin etkisiyle kansızlığı önler. Semizotu antioksidan etkiye sahiptir. Sahip olduğu antioksidan etki serbest radikallerin neden olduğu hasarı önlemeye yardım eder ve iltihabı azaltır. Kalp sağlığını korur, bağışıklığı destekler ve kemik yapısının güçlü kalmasına yardımcı olur.

Fazla Semizotu Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Semizotu her ne kadar sağlıklı bir bitki olsa da fazla tüketimi zararlıdır. Aşırı semizotu tüketimi karaciğer ve böbreklerde hasara neden olabilir.

Semizotu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Semizotu alırken dikkat edilmesi gereken ilk şey yapraklarının rengi ve canlılığıdır. Parlak ve canlı duran yapraklar tazelik göstergesidir. Sararmış, kararmış veya yumuşamış yapraklar bayatladığını gösterir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise saplarının diriliğidir. Taze semizotunun sapı sert ve kırılgan olur. Hafifçe bastırıldığında çıt sesi gelir gibi olmalıdır. Yumuşamış saplar semizotumuzun bayat olduğunu gösterir.

Semizotu alırken eğer köküyle satılıyorsa köklerini kontrol etmemiz gerekir. Kökün nemli ve sağlıklı görünmesi semizotunun taze olduğunu gösterir. Kurumuş veya çürük kökler semizotunun uzun süredir rafta beklediğini gösterir.

Semizotu Nasıl Saklanmalı?

1-Yıkanmadan Saklama:

Semizotunun en uzun ömürlü saklama yöntemi yıkanmamış olarak saklama yöntemidir. Bu yöntemde semizotu yıkanmadan sadece kök kısmındaki toprak hafifçe silkilerek temiz bir kağıt havluya sarılır ve bir buzdolabı poşeti ya da saklama kabıyla buzdolabının sebzelik kısmına konur. Kuru saklama yöntemiyle semizotu nemden uzak tutulur ve ömrü uzar.

2-Dondurarak Saklama:

Pişmiş yemeklerde kullanılacaksa bu yöntem idealdir. Semizotu iyice yıkanır ve ayıklanır. Kaynar suda 1-2 dakika haşlanır ve buzlu suya atılarak şoklanır. Kurutup buzluk poşeti veya saklama kabıyla dondurucuya konur. Bu sayede 2-3 ay gibi bir süre taze şekilde saklayabilirsiniz.

Sizin İçin Hazırladığımız 5 Semizotlu Tarif:

Bakmadan Geçmeyin

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.