Yenı Yıla Sağlıklı Başlayın!
Yeni yıla sağlıklı başlamak için dört altın tavsiye...
Doğru nefes alın: Doğru nefes akciğerlerinize bol hava girmesini sağlayacak olan karın nefesidir. Bebekler doğdukları zaman yaratılıştan hediye olarak karın nefesine sahiptirler ancak zamanla korkuya bağlı olarak nefes tutmaya başlamalarıyla karın nefesleri bozulur. Bir süre sonra da sadece göğüs nefesi ile yetersiz nefes almaya başlarlar. Yani nefesinizi bilinçli olarak doğal bağlantılı karın nefesine döndürmeye karar verene kadar yetersiz nefes alırsınız. Karın nefesi, diğer adıyla diyafram nefesi, nefes alma esansında önce karnın sonra göğsün şişmesi ile mümkün olur. Karın nefesi kaybolmuş birçok erişkin farkında olmadan hava açlığı yani oksijen eksikliği çeker. Normal soluk alıp verdiğini düşünen ancak yetersiz soluk alan birçok insan beyne az oksijen gittiği için farkında olmadan sebepsiz bir endişe, kaygı hali ve zaman zaman depresyon yaşar. Kaygılı anne babaların çocuklarında da aynı kaygı hali görülür. Özellikle şehir hayatında yaşıyorsanız önce kendi ruh sağlığınız için, sonra daha dingin ve huzurlu bir zihin için, daha sonra da çocuklarınızın ruh ve beden sağlığı için, maksimum oksijen alımını sağlayan nefes analizi ve doğal, bağlantılı, karın nefesi terapilerine başlamanız çok önemli.
2- Taze, canlı, oksijen oranı yüksek gıdalarla beslenin ve kafeinden uzak durun: Yeni yılda sağlığınız için atacağınız ikinci adım, beyninizi devamlı gergin, endişeli, sanki bir tehlike varmış gibi alarmda tutan kafeini kontrol altına almak olsun. Kafein en çok çikolata ve benzeri kakaolu gıdalarda, kahvede ve kolada bulunuyor. Çikolata çocuklarınızı da hiperaktif yaptığı gibi, hassas olan mide başını gevşeterek durduk yerde reflüye yol açıyor. Bu yüzden bu yılbaşı anne baba olarak da bir karar verin ve masanıza kakaolu gıda, kolalı içecek koymayın ve bu kararınızı yıl boyu devam ettirin. Ayrıca oksijen oranı düşük paketli, fast food gıda tüketimini kısıtlayın. Hem kendiniz, hem de çocuklarınız için bu yıl hamburgeri, döneri, pizzayı, lahmacunu, patates kızartmasını, ketçabı, mayonezi yani bol yağ ve baharat içeren hazır gıdaları; fast food beslenmeyi hayatınızdan çıkarın. Yağlı beslenme kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini düşürerek, beyne az oksijen gitmesi ile uyku hali, konsantrasyon kaybı, depresyon, yersiz kaygı hali ve kas güçsüzlüğüne neden oluyor. O yüzden ağır ve yağlı beslenme sonrası uykunuz geliyor, ağırlık çöküyor. Hava ile aldığınız oksijenin dokulara taşınması kan hücrelerinin damarlarda serbest akışı ile mümkündür. Çok yağlı beslendiğinizde varlık içinde yokluk çekme misali, oksijen solumamıza rağmen hücrelerimiz oksijen açlığı çeker.
3- Spor /Egzersiz yapın: Aerobik egzersizler yani çok ve derin nefes almayı sağlayacak spor faaliyetleri akciğer sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Doğru karın nefesi alışkanlığı geliştirildikten sonra açık havada yapacağınız aktif egzersizler vücudunuza ve beyninize bol oksijen gitmesini sağlayacaktır. Açık havada yaptığınız kısacık bir yürüyüşün bile size kendinizi ne kadar iyi hissettirdiğini hatırlayın ve sporu hem kendi hayatınıza hem de çocuklarınızın hayatına sokun.
4- Temiz hava alın: Günümüzde gerek çocuklar yoğun okul hayatı nedeniyle, gerekse erişkinler yoğun iş hayatı nedeniyle açık hava göremez durumdalar. Hafta sonları bile kapalı alışveriş merkezlerinde gezinilerek geçiriliyor. Büyük şehirlerde de hava özellikle egzoz dumanı ve sanayi atıkları nedeniyle kirlenmiş durumda. Bu yüzden yaşam alanlarınızı trafiğe ve sanayi merkezlerine yakın alanlardan seçmeyin. Bu mümkün değilse bile hem çocuklarınız hem de kendiniz için en azından tatil zamanlarını temiz havayla, yeşille, doğayla temas edebileceğiniz açık hava yerlerde geçirmeye gayret edin.
Sofra’da Bu Ay
- Evde Sıcacık Yılbaşı
- Hindistan Cevizli Kış Tatlıları
- Ete ve Balığa Narenciye Dokunuşu
Bakmadan Geçmeyin
Gastromasa’nın 10’uncu Yılında Dünyaca Ünlü Şefler Yeniden Aynı Sahnedeydi
Gastromasa İstanbul, 10. Kez Türkiye ve Dünya Gastronomisi Arasında Köprü Oldu Dünya gastronomi sektörünün en prestijli etkinliklerinden biri olan Gastromasa İstanbul Uluslararası Gastronomi Konferansı & Fuarı, 6–7 Kasım 2025 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde gastronomi profesyonellerini 10. kez bir araya getirdi. “Stories of 10 Years – 10 Yılın Hikâyeleri” temasıyla düzenlenen etkinlik, gastronomideki mirası, yaratıcılığı ve geleceğin vizyonunu ele alarak sektörde yeni bir dönüm noktası yarattı.
Sunar Yatırım, Gastronominin Profesyonelleriyle Buluştu
Gıda ve biyoendüstri alanındaki entegre yapısıyla Türkiye’nin üretim gücüne yön veren Sunar Yatırım, destekçileri arasında yer aldığı Gastromasa 2025’te, profesyonel mutfak çözümlerini sektörle buluşturdu. Gıda sektöründe 50 yıllık köklü deneyimiyle, ‘Sunar Mutfak’ olarak sahneye çıkan Sunar’ın un ve yağları ile hazırlanan lezzetler ziyaretçilerden tam not aldı.
Grand Hyatt İstanbul’da Dünya Mutfakları Serisi Devam Ediyor: Şef HyeonSeok Seo, Güney Kore’nin Özgün Tatlarını İstanbul’a Taşıyor
Grand Hyatt İstanbul’un “Dünya Mutfakları” serisi, geçtiğimiz ay Grand Hyatt Mumbai’den Şef Sachin Singh’in hazırladığı Hint menüsüyle başlamıştı. Seri bu kez, 7 – 16 Kasım tarihleri arasında Grand Hyatt Incheon’dan gelen Şef HyeonSeok Seo ile devam ediyor. Şef Seo, Kore mutfağının en sevilen tatlarını modern dokunuşlarla yorumlayarak Güney Kore’nin zengin lezzet yolculuğunu İstanbul’a taşıyor.