Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Semizotu
Malzemeler
1 demet semizotu
1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet domates
2 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı pirinç
1 çay bardağı su,
tuz
Zeytinyağlı Semizotu Yapılışı
Semizotunu iyice yıkayıp, ayıklayın. Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp soğanı kavurun. Domatesleri rendeleyin. Rendelenmiş domatesleri kavrulan soğanların üzerine ekleyip karıştırın. Sarmısakları incecik kıyıp, tencereye ekleyin. Semizotunu ve pirinci ilave edin. Tuzunu ayarlayın. En üste 1 çay bardağı su ekleyip, karıştırın. Kısık ateşte pirinçler şişene kadar pişirin. Daha sonra yemeğin tencerede soğumasını bekleyin. Diyet yoğurtla birlikte servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Enginar
Malzemeler
8 adet enginar
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
1’er adet büyük boy havuç ve patates
20 adet arpacık soğan
8 diş sarmısak
1 çay bardağı bezelye, tuz
Zeytinyağlı Enginar Yapılışı
TENCEREYE zeytinyağı, un, limon suyu, tozşeker ve tuz koyup çırpın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip, küp doğranmış havuç ve patatesi katın. Arpacık soğan, sarmısak ve bezelyeyi de ilave ettikten sonra 10 dakika pişmeye bırakın. Daha sonra ayıklanmış enginarları katın ve yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alın ve soğuduktan sonra servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Kerevizli Ayva
Malzemeler
2 adet ayva
1 adet büyük boy kereviz
1 adet havuç
1 adet kırmızı havuç
2 diş sarmısak
1 adet soğan
Yarım limonun suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Yeteri kadar su
Tuz
Zeytinyağlı Kerevizli Ayva Yapılışı
AYVA ve kerevizin kabuklarını temizleyip, ayvayı elma dilimi, kerevizi ise parmak kalınlığında doğrayın. Kararmasını önlemek için limonlu suda dinlendirin. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Kabukları temizlenip, halka doğranmış havuç ekleyip, birkaç dakika daha soteleyin. Üzerine sarmısak, ayva ve kereviz ekleyin. Tuz, limon suyu ve 1 su bardağı sıcak su ilave edip pişmeye bırakın. Kırmızı havuç renk verdiğinden kabuğunu temizleyip, halka doğrayın ve küçük bir kapta haşlayın. Ayva ve kereviz pişince tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Yemeği servis tabağına alın. Üzerine kırmızı havuç ekleyip, az miktarda zeytinyağı gezdirin. Arzuya göre nane veya dereotu ile servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Kereviz
Malzemeler
2 adet kereviz
2 adet patates
1 adet havuç
2 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı bezelye
1 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
1/4 limon suyu
1 çay bardağı su
tuz
Zeytinyağlı Kereviz Yapılışı
1 KEREViZLERİ elma dilimi şeklinde doğrayalım. 2 Aynı şekilde havuç ve patatesleri de doğrayalım. Soğanları piyazlık doğrayalım. Sıvıyağı tencereye aktarıp üzerine doğranmış soğanları ve havuçları katalım. Birlikte 2-3 dakika soğanlar pembeleşene dek kavuralım. Üzerine bezelyeleri ekleyelim. Ardından doğranmış kereviz ve patatesleri ekleyelim. Tozşekeri, limon suyunu, tuzu ve suyu ekleyelim. Kısık ateşte sebzeler yumuşayana dek hiç karıştırmadan pişirelim. Tencerede soğutup, servis yapalım.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Sardalyalı Dolma
Malzemeler
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 adet soğan
4 adet havuç
16 adet haşlanmış sardalya
100 gram kuş üzümü
Bir tutam maydanoz
Bir tutam dereotu
2 çorba kaşığı nane
Yarım çorba kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir demet pazı
Üzeri için:
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Zeytinyağlı Sardalyalı Dolma Yapılışı
TAVAYA aldığınız zeytinyağında fıstıkları kavurun. Üzerine piyazlık doğranmış soğanı ekleyip, pembeleşene dek kavurun. Rendelenmiş havucu katıp, 2-3 dakika kavurun. Haşlanmış sardalyaları katın. Ardından kuş üzümü, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ilave ederek, 1-2 dakika kavurun. Son olarak nane, tuz ve karabiberi ekleyerek, 1-2 dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Kaynar suda haşlanmış pazılara, hazırladığınız bu içten pay ederek, tek tek sarın ve tepsiye dizin. Üzerine 2 bardak suyu ve yarım çay bardağı sıvıyağı ekleyip fırına verin. Kızarana dek pişirin. Soğuttuktan sonra servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Pirasa
Malzemeler
1 kg pırasa
1 adet orta boy havuç
3/4 çay bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
Yarım kahve fincanı pirinç
Bir buçuk çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/4 limonun suyu
Tuz
Zeytinyağlı Pirasa Yapılışı
1 TEMİZLENMİŞ pırasaları doğrayalım. Havuçları yuvarlak dilimleyelim. Tencereye sıvıyağı alıp, küp doğranmış soğanı ve dilimlenmiş havuçları ekleyerek 2-3 dakika kavuralım. Ardından pırasaları ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Pırasalar diriliklerini kaybedene dek, tencereyi arada bir silkeleyerek yemeğimizi pişirelim. 2 Sonrasında üzerine yarım kahve fincanı pirinci ilave edelim. Ardından bir buçuk çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tozşeker, limon suyu ve tuzu katıp karıştıralım. Ağır ateşte pişirelim. Piştikten sonra yemeği ateşten alıp soğumaya bırakalım. Servis yapalım.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Börülce
Malzemeler
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kg börülce
1 adet büyük boy havuç
1 adet kesmeşeker
2 su bardağı su
Tuz
Üzerine:
Yarım demet dereotu
Zeytinyağlı Börülce Yapılışı
BİR tencereye sıvıyağı koyup, yemeklik doğranmış soğanı hafifçe pembeleştirin. Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış börülceleri ilave edip, birkaç dakika soteleyin. Daha sonra rendelenmiş havucu da ekleyip, birkaç dakika daha sote edin. Tuzu ve şekeri ekleyin. Ardından 2 bardak suyu koyup 45 dakika pişirin. İnce kıyılmış dereotu ile süsleyip servis yapın.
Zeytinyağlı tarifler
Zeytinyağlı Patatesli Bakla
Malzemeler
250 gram bakla
1 adet orta boy havuç
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet soğan
2 adet patates
Yarım limonun suyu
Tuz
Zeytinyağlı Patatesli Bakla Yapılışı
AYIKLANIP yıkanmış baklaları yarıya keselim. Havucu dilimleyelim. Soğanları küp küp doğrayalım. Sıvıyağda soğanları pembeleştirelim. Ardından üzerine baklaları ve havucu ilave edip, tencerenin kapağı kapalı olarak 5 dakika kavuralım. Küp doğranmış patatesleri ekleyip, birkaç kez çevirelim. Üzerini aşacak kadar sıcak su katalım. Sebzeler yumuşamaya başladığında, limon suyu ve tuz ekleyip karıştıralım. Ocaktan indirip soğutalım. Servis yapalım.
Zeytinyağlı tarifler
Kırmızı Biber Soslu Zeytinyağlı Pazı Rulosu
Malzemeler
1 demet iri yapraklı pazı
3 su bardağı pirinç
750 gram soğan
5 adet büyük boy domates
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım demet maydanoz,
Yarım demet taze nane,
Yarım demet dereotu
1 tatlı kaşığı tozşeker
3 çorba kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz,
karabiber,
tarçın
Kırmızıbiber sosu için:
3 adet salçalık kırmızıbiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Kırmızı Biber Soslu Zeytinyağlı Pazı Rulosu Yapılışı
PAZILARI iyice yıkadıktan sonra, tuzlu kaynar suya batırıp yumuşayınca çıkarın. Rengini koruması için soğuk suya daldırıp çıkarın. Sert damarları, yaprakları parçalamadan ayırın. Diğer yanda, yıkanıp süzülmüş pirinci, zeytinyağında, şeffaflaşana kadar kısık ateşte kavurun. Delikli kepçeyle fazla yağını süzdürerek, başka bir kaba alın. Aynı yağda fıstıkları kavurup onları da ayırın. ‹nce kıyılmış soğanları aynı yağda kavurun. Kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri ilave edin. Domatesler suyunu salınca pirinç, şeker, 2 su bardağı sıcak su ilave edip, kısık ateşte, pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Ocağı söndürdükten sonra fıstıklar, kuş üzümleri, tarçın, karabiber, kıyılmış nane, maydanoz ve dereotunu ekleyin. Kapağını kapatıp, bir süre demlendirin. Hazırladığınız bu harcı, soğuduktan sonra ikiye bölün. Pazı yapraklarını da ikiye ayırın. Pazı yapraklarının ilk yarısını alüminyum folyo üzerine iki kat olarak yayın (yaklaşık 50x35 ölçülerinde bir yüzey oluşturacak şekilde). Demlenmiş ve soğumuş iç malzemesinin yarısına 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip karıştırın. Bu malzemeyi pazı yapraklarının üzerine yayın. Folyo yardımıyla rulo yaparak sarın. Fırın tepsisine koyun. Kalan malzemeleri de aynı işlemden geçirin. 175 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Bu arada kırmızıbiberleri közleyip doğrayın. Zeytinyağı ve limon suyuyla birlikte blendırdan geçirip sos haline getirin. Servis tabağına önce kırmızıbiber sosunu alın. Üzerine pazı rulosunu yerleştirin. Brokoli ve havuçla süsleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri