Yeraltı ailesinin aromatik sebzesi: Kereviz
Antikçağdan beri insanoğlunun sofrasına lezzet ve şifa katan kereviz ile farklı tarifler...
TAVUKLU KEREVİZ ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet kereviz
1 adet tavuk göğsü
Yeteri kadar su
1’er adet patates ve küçük boy havuç
1 çay bardağı pirinç
1 dal kereviz yaprağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Üzeri için:
4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı kuru fesleğen
Hazırlanışı:
Tavuk etini küp doğrayın. Bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 30 dakika haşlayın. Kereviz, patates ve havucu soyup iri parçalar halinde doğradıktan sonra başka bir tencereye alın. Üzerine pirinç ve kereviz yaprağını koyun. 7 su bardağı su ilave edin. Ocağa oturtup sebzeler yumuşayana dek pişirin. Suyuyla birlikte blendere alın. Üzerine haşlanmış tavuk etini ekleyip birlikte çekin. Yeniden tencereye alıp, 2 çorba kaşığı tereyağı ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Sıvıyağı küçük bir kaba alıp kızdırın. Fesleğeni ekleyip karıştırın. Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Yeraltı ailesinin aromatik sebzesi: Kereviz
YOĞURT SOSLU KEREVİZ PANE(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
3 adet orta boy kereviz
Yeteri kadar su
Yarım limonun suyu
1 su bardağı un
1 tatlı kaşığı pulbiber
2 adet yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri, tuz, karabiber
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Yoğurt sos için:
1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı mayonez
2 diş dövülmüş sarmısak
1 dal ince kıyılmış dereotu
1 çorba kaşığı sirke, tuz
Hazırlanışı:
Kerevizleri temizleyip, yarım cm'lik halkalar halinde doğrayın. Bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve limon suyu ekleyin. 20 dakika haşlayıp kurulayın. Bir kaba un, pulbiber, karabiber ve tuz koyup karıştırın. İkinci bir kaba yumurtaları kırıp çırpın. Üçüncü bir kaba da ince rendelenmiş kaşar peynirini koyun. Haşladığınız kerevizleri önce una, sonra yumurtaya, ardından kaşar peynirine, sonra yeniden una bulayın. Daha sonra kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Ilındıktan sonra servis tabağına aktarın. Sos için yoğurt ve mayonezi bir kaba alıp çırpın. Üzerine kalan malzemeyi katıp yeniden çırpın. Kereviz paneyi yoğurt sosla birlikte servis yapın.
TARİF DETAYYeraltı ailesinin aromatik sebzesi: Kereviz
KEREVİZLİ MANTAR DOLMASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet kereviz
1’er adet havuç ve soğan
12 adet büyük boy mantar
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
100 gram dana jambon
2 diş kıyılmış sarmısak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber
Sos için:
1 su bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı mayonez
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Kereviz, havuç ve soğanı temizledikten sonra küçük küpler halinde doğrayın. Mantarların saplarını koparın. Yıkayın ve kararmalarını önlemek için limonlu suya atın. Saplarını ince kıyın. Tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Üzerine kereviz, havuç, soğan ve kıyılmış mantar saplarını ilave edin. 5 dakika sote edip, kıyılmış jambon, sarmısak, kaşar peyniri, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın. Mantarların dışına bir fırça ile sıvıyağ sürüp, fırın tepsisine yerleştirin. İçlerine sebzeli harç doldurun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Sos için yoğurt ve mayonezi birlikte çırpın. Üzerine toz kırmızıbiber, tuz ve karabiber ilave edin. Kerevizli mantar dolmasıyla birlikte servis yapın.
TARİF DETAYYeraltı ailesinin aromatik sebzesi: Kereviz
KREPTE KEREVİZ(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet kereviz
3 çorba kaşığı tereyağı
750 gram kuşbaşı kuzu eti
1’er adet orta boy soğan, havuç ve patates
10 adet orta boy mantar
1 su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber
Hamuru için:
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı un, tuz
Üzeri için:
8 dilim kaşar peyniri
Hazırlanışı:
Tereyağını bir tencereye alıp, et ve piyazlık doğranmış soğanı ekleyin. Et suyunu çekince, ince doğranmış havucu katın. 5 dakika kavurup, küp doğranmış kereviz ve patatesi ilave edin. 2-3 dakika daha kavurup dörde bölünmüş mantarı ilave edin. Mantar suyunu salıp çekince bir su bardağı sıcak su ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte et yumuşayana dek pişirin. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Krep için yumurta, süt ve sıvıyağı geniş bir kaba alıp çırpın. Üzerine un ve tuz ekleyerek tamamen pürüzsüz bir kıvama gelene dek çırpmaya devam edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavayı ısıtın. Hazırladığınız krep harcından bir kepçe alıp tavaya dökün. Sağa sola sallayarak harcı yayın. Krep kızarınca diğer tarafını çevirip, pişirin. Harç bitene dek işleme devam edin. Kreplerden birini düz bir zemine alın, ortasına kerevizli harçtan koyun. Krebi bohça gibi katlayın. Bir fırın tepsisini yağlayın. Krep bohçasını ters çevirerek tepsiye yerleştirin. Kalan krepleri de aynı şekilde hazırlayıp tepsiye alın. Her birinin üzerine bir dilim kaşar peyniri koyun. Sebzeli harcın dibinde kalan sosu tepsiye gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirip servis yapın.
TARİF DETAYYeraltı ailesinin aromatik sebzesi: Kereviz
ZEYTİNYAĞLI ÇİÇEK KEREVİZ(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet kereviz
6 adet küçük boy havuç
Yarım limonun suyu
Yeteri kadar su
1 çay bardağı zeytinyağı
Bir buçuk su bardağı portakal suyu
1 çorba kaşığı tozşeker, tuz
Hazırlanışı:
Kerevizlerin sap kısımlarını kesip, yıkayın. Havuçların kabuklarını soyup kenara alın. Bir adet kerevizin kabuğunu soyun. Kenarlarına bıçakla boylamasına 5 adet çentik atın. Kabak oyacağı ile içini çıkarın. İçine bir adet bütün havuç koyun. Baş ve uç kısımlarındaki fazlalıkları kesin. Kararmasını önlemek için limonlu suya atın. Kalan kerevizleri de aynı şekilde hazırlayın. Daha sonra limonlu sudan alıp yarım cm kalınlığında doğrayarak çiçek şekli elde edin. Yayvan bir tencereye yerleştirin. Üzerine zeytinyağı, portakal suyu, tozşeker ve tuz ekleyin. Kısık ateşte kereviz yumuşayana dek pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
TARİF DETAY