Töresel lezzet geleneği helva
Geleneklerimizde tüm önemli zamanların eşlikçisi helvadan yaratıcı tarifler...
Geleneklerimizde tüm önemli zamanların eşlikçisi helvadan yaratıcı tarifler...
FISTIKLI İRMİK HELVASI(4 Kişilik)
150 gram tereyağı (10 çorba kaşığı), 1 su bardağı irmik, 1 kahve fincanı dolmalık fıstık, 150 gram tozşeker, şerbeti için: 2/3 su bardağı tozşeker, iki buçuk su bardağı süt
Şerbet için, tencerede şeker ve sütü sürekli karıştırarak kaynatın ve tencereyi ateşten alın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmikle, fıstıkları ekleyip ateşi iyice kısın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, fıstıklar iyice pembeleşene dek kavurun. Şerbeti tekrar kaynatın ve kaynar olan irmik karışımına ekleyin. Bir kere karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte, irmik şerbetini tamamen çekene kadar pişirin. Şerbeti iyice çekilince, şekeri serpip bir daha karıştırın. Ateşi kapatıp, helvayı demlendirin.
Töresel lezzet geleneği helva
GÜLSULU HELVA(6 Kişilik)
3 su bardağı su, 2 su bardağı gülsuyu, 1 paket margarin, 1 kg un, 3 adet yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, şerbeti için: 4 su bardağı su, 4 su bardağı tozşeker, yarım limonun suyu
Su, gülsuyu ve margarini bir tencereye alıp kaynatın. Üzerine elenmiş unu azar azar ilave edip hızlıca karıştırın. Topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirin. Hamur haline gelince ocaktan alın. Soğuyunca yumurtaları ve karbonatı ekleyip karıştırın. Bir fırın kabını yağlayın. Hamuru bastırarak kaba yayın ve dilediğiniz şekilde kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. Kızaran hamuru fırından alıp üzerine sıcak şerbeti dökün. Yeniden fırına verip 5 dakika daha pişirin. Soğuyunca servis yapın.
TARİF DETAYTöresel lezzet geleneği helva
PEYNİRLİ İRMİK HELVASI(6 Kişilik)
2 su bardağı irmik, 250 gram tereyağı, 3 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı su, 250 gram tuzsuz taze keçi peyniri
İrmik ve tereyağını kısık ateşte, karıştırarak, rengi dönene kadar kavurun. Tozşekeri suda eritip irmiğin üzerine dökün. Suyunu çekmesine yakın parça parça koparılmış peyniri ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip, 10 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAY