Sütlü tatlılar
Kadayıflı Yalancı Tavukgöğsü
Malzemeler
250 gram tel kadayıf
1 su bardağı ufalanmış kadayıf
5 çorba kaşığı tozşeker
1 kg soğuk süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kadayıflı Yalancı Tavukgöğsü Yapılışı
250 gram kadayıfı fırın tepsisine incecik yayın. Kızarana dek pişirip soğuması için kenara alın. Daha sonra kadayıfı ufalayıp, 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Ayrı bir yerde soğuk süt, un, kalan tozşeker, yumurta, rendelenmiş limon kabuğu ve 1 su bardağı ufalanmış kadayıfı koyu bir muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Tereyağını ekleyip, karışım sıcakken 10 dakika mikserle çırpın. Fırın kabını ıslatıp, karışımı kaba boşaltın. 1 gece buzdolabında dinlendirin. Tabağa ters çevirip, çıkarın. Üzerine, kadayıflı tozşeker karışımını serpip servis yapın.
Kadayıflı Yalancı Tavukgöğsü
Malzemeler
250 gram tel kadayıf
1 su bardağı ufalanmış kadayıf
5 çorba kaşığı tozşeker
1 kg soğuk süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kadayıflı Yalancı Tavukgöğsü Yapılışı
250 gram kadayıfı fırın tepsisine incecik yayın. Kızarana dek pişirip soğuması için kenara alın. Daha sonra kadayıfı ufalayıp, 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Ayrı bir yerde soğuk süt, un, kalan tozşeker, yumurta, rendelenmiş limon kabuğu ve 1 su bardağı ufalanmış kadayıfı koyu bir muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Tereyağını ekleyip, karışım sıcakken 10 dakika mikserle çırpın. Fırın kabını ıslatıp, karışımı kaba boşaltın. 1 gece buzdolabında dinlendirin. Tabağa ters çevirip, çıkarın. Üzerine, kadayıflı tozşeker karışımını serpip servis yapın.
Sütlü tatlılar
Kaymaçina
Malzemeler
2 litre süt
5 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
Kaymaçina Yapılışı
Sütü kaynatıp soğumaya bırakın. Yumurta ve tozşekeri iyice çırpın. Soğumuş sütü üzerine ilave edin. Birkaç dakika daha çırpın. Yayvan bir kaba karışımı boşaltın. Kabı, içinde su bulunan bir başka kabın içine oturtup fırına verin. Orta ateşte üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Kaymaçina yaparken koyun sütü tercih edilirse fazla sulanmaz ve daha tok bir kıvam elde edilir.
TARİF DETAY
Sütlü tatlılar
Balkabağı Tatlısı
Malzemeler
3 kg balkabağı (temizlenmiş)
1 kg tozşeker
300 gram fındık tozu
1 paket pötibör bisküvi
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Balkabağı Tatlısı Yapılışı
Balkabağını genişçe bir tencereye dizin ve üzerine tozşeker serpin. Kısık ateşte iyice yumuşayana kadar pişirin ve ezin. İçine fındık tozunu katıp, karıştırın ve bu karışımı üçe ayırın. Orta büyüklükte bir tepsiye önce bir kat balkabağı yayıp, üzerine bir sıra bisküvi dizin. Tekrar balkabağı ve bisküvi dizip, üzerine tekrar balkabağı yayın. Krem şantiyi derin bir kapta soğuk süt ile birlikte çırpın ve tatlının üzerine spatula yardımıyla sürün. Buzdolabında en az 2 saat beklettikten sonra dilimleyerek, servis yapın.
TARİF DETAYSütlü tatlılar
Üzümlü fırın sütlaç
Malzemeler
10-15 adet siyah üzüm
5 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı siyah üzüm suyu
1 kahve fincanı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı mısır nişastası
1 adet yumurta sarısı
Servis için: Üzüm jölesi, tanelenmiş üzüm
Üzümlü fırın sütlaç Yapılışı
Süt, tozşeker, üzüm suyu, pirinç, mısır nişastası ve yumurta sarısını karıştırarak pişirin. Üzüm ekleyip karıştırın. Karışımı toprak kaplara pay edin. Fırının üst kısmını açıp, tatlının üzeri hafif yanana dek pişirin. Üzüm jölesi ve dilimlenmiş üzümle servis yapın.
TARİF DETAY
Sütlü tatlılar
Fincanda Güllaç
Malzemeler
2 adet güllaç yaprağı
Yarım litre süt
1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzeri için:
Toz antepfıstığı
Kiraz şekerlemesi
Fincanda Güllaç Yapılışı
Sütü bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynayınca içine tozşeker katın ve karıştırarak erimesini sağlayın. Daha sonra ılınmaya bırakın. Güllaç yapraklarından birini düz bir zemine serin ve üzerine süt serpin. Hafif yumuşaması için bez örtünün üzerine alın. Diğer güllacı da aynı şekilde hazırlayın. Hafif yumuşayan güllaç yapraklarını dörde bölüp, toplam 8 parça elde edin. Her parçayı geniş ağızlı Türk kahvesi fincanlarının canlarının içine yerleştirin. Ortalarına cevizi paylaştırın ve fincanın dışına taşan kısımları üzerine kapatın. Fincanları ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Kalan sütü tekrar ılıtıp, üzerlerine gezdirin. Sütünü çektikten sonra toz antepfıstığı ve kiraz şekerlemesi ile süsleyip, servis yapın.
Aşçının notu: Dilerseniz sütün içine 1 çorba kaşığı gülsuyu katabilirsiniz.
TARİF DETAY
Sütlü tatlılar
Supangle
Malzemeler
1 su bardağı tozşeker
4 çorba kaşığı kakao
3 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
2 çorba kaşığı margarin
Supangle Yapılışı
Bir tencerede tozşeker, kakao, süt ve unu mikserle 2-3 dakika çırpın. Daha sonra tencereyi ocağa alın ve orta ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, vanilya ve margarini ilave edin. Karıştırıp, arzunuza göre kaplara paylaştırın. Ilındıktan sonra buzdolabında 2 saat bekletin. Soğuk olarak servis yapın.
TARİF DETAYSütlü tatlılar
Kadayıflı Puding
Malzemeler
200 gram tel kadayıf
1 çorba kaşığı tereyağı
İki buçuk su bardağı süt
1 paket vanilyalı puding
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım çay bardağı dövülmüş fındık
Üzerine: Nar taneleri
Kadayıflı Puding Yapılışı
Tel kadayıfı genişçe bir kaba alın ve elinizle didikleyerek açın. Tereyağını büyükçe bir tavaya alın ve eritin. İçine tel kadayıfı katın ve kısık ateşte rengi dönene kadar, sürekli karıştırarak kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Orta büyüklükte bir cam kabı su ile ıslatıp, kadayıfın yarısını dibine yayın. Sütü bir tencereye alın. İçine puding, rendelenmiş limon kabuğu ve fındığı ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pudingi cam kabın içine yaydığınız kadayıfın üzerine boşaltın ve spatula ile üzerini düzeltin. Donması için buzdolabında en az 2 saat bekletin. Servis yapacağınız sırada dilimleyin. Üzerini kalan tel kadayıf ve nar taneleri ile süsleyip, servis yapın.
TARİF DETAYSütlü tatlılar
Sütlaç
Malzemeler
5 su bardağı süt
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı su
2 çorba kaşığı pirinç unu
1 çay bardağı tozşeker
Üzerine: Nar, nane yaprağı
Sütlaç Yapılışı
Pirinci yıkadıktan sonra tencereye alın ve suyu ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra soğuk süt ve pirinç ununu katın. Sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra tozşekeri ilave edin ve 1-2 taşım daha kaynatın. Kaselere boşaltıp, üzerini nar taneleri ve nane yaprağı ile süsleyin. Soğuyunca servis yapın.
TARİF DETAYSütlü tatlılar
Prenses Tacı
Malzemeler
200 gram (13 çorba kaşığı) margarin
1 su bardağı un
4 su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
20 adet muzlu bebe bisküvisi
1 paket vanilya
Üzerine: Üç buçuk su bardağı süt
1 paket kakaolu puding
Prenses Tacı Yapılışı
Margarini eritin ve unu ekleyin. Bir-iki kez çevirip süt ve tozşekeri ilave edin. Bu karışımı, muhallebi kıvamı alana dek, karıştırarak pişirin. Daha sonra ocaktan alın ve vanilyayı katıp, mikserden geçirin. İrice dövülmüş bebe bisküvisini ilave edin. Islatılmış ve ortası delikli yuvarlak bir kek kalıbına muhallebiyi dökün. Bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alın. Tekrar buzdolabına koyun. Bu arada kakaolu pudingi sütle pişirin. Ilınınca, dolaptan aldığınız tatlının üzerine gezdirip, dilimleyerek servis yapın.
TARİF DETAYSütlü tatlılar
Kaymaklı Yoğurt Tatlısı
Malzemeler
Hamuru için:
4 adet yumurta
4 çorba kaşığı tozşeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı pirinç unu
100 gram kaymak
2 çay kaşığı karbonat
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı
tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet limonun
rendelenmiş kabuğu
Üzerine:
100 gram kaymak
Kaymaklı Yoğurt Tatlısı Yapılışı
Yumurtaları ve tozşekeri bir tencereye alıp ocağa oturtun ve hafif ateşte şeker eriyene kadar çırpın. Ocaktan alıp üzerine irmik, pirinç unu, kaymak ve karbonat koyup karıştırın. Hazırladığınız harcı yağlanmış bir fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Diğer taraftan şerbeti için, tozşeker ve suyu bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynayınca üzerine tereyağı ve limon kabuğu rendesini ilave edin. Karıştırıp ocaktan alın. Sıcakken tatlının üzerine gezdirin. Üzerini bir kapakla kapattıktan sonra yeniden fırına verip 5 dakika daha pişirin. Fırından alıp soğutun. Arzunuza göre dilimleyin ve üzerine kaymak koyarak servis yapın.
TARİF DETAY