Sütlü tatlı tarifleri
GÖKKUŞAĞI(6 kişilik)
2 paket toz krem şanti, 2 su bardağı soğuk süt, 4 çorba kaşığı pudraşekeri, 2 adet yumurtanın akı, 2 çorba kaşığı tozşeker, 5-6 adet çilek, 1 çay bardağı çilek likörü, 1 adet limonun suyu, Bir tutam sarı gıda boyası, 2 çorba kaşığı dövülmüş antepfıstığı
Derin bir kapta toz krem şantiyi, sütle mikserleyin. Pudraşekerini ekleyip karıştırın. Başka bir kapta yumurta aklarını mikserle çırparak kabartın. Yavaş yavaş tozşekeri ilave ederek yumurta aklarını mikserle çırpmaya devam edin. şeker iyice eridikten sonra, krem şantili karışımı ekleyip iyice karıştırın. Karışımı 3 ayrı kaba boşaltın. Birinci kaba çilek ve çilek likörünü, ikinci kaba limon suyu ve gıda boyasını, üçüncü kaba dövülmüş antep fıstığını koyup ayrı ayrı karıştırın. Silindir bir kalıbın içine önce çilekli karışımı yayıp spatula ile üzerini düzeltin. İkinci kat olarak limonlu karışımı yayıp spatula ile düzeltin. En üste fıstıklı karışımı yayıp üzerini düzeltin. Kalıbı derin dondurucuda 3 saat bekletin. Gökkuşağını servis tabağına çıkartıp, dilimleyerek servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
PANNA COTTA(1 kişilik)
1 çay bardağı krema, Yarım çay bardağı süt, 2 tatlı kaşığı tozşeker, Bir tutam toz vanilya, 1 yaprak jelatin veya 1 çay kaşığı toz jelatin
Malzemenin hepsini karıştırıp ocağa koyun. Kaynamaya yakın tencereyi ocaktan alıp, istediğiniz kaba veya kalıba dökün. Buzdolabında donmasını bekleyin. Üzerine arzu ettiğiniz sosu ilave edin.
Sütlü tatlı tarifleri
KADAYIFLI PUDİNG(4 kişilik)
200 gram tel kadayıf, 1 çorba kaşığı tereyağı, İki buçuk su bardağı süt, 1 paket vanilyalı puding, 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu, Yarım çay bardağı dövülmüş fındık, Üzerine: Nar taneleri
Tel kadayıfı genişçe bir kaba alın ve elinizle didikleyerek açın. Tereyağını büyükçe bir tavaya alın ve eritin. İçine tel kadayıfı katın ve kısık ateşte rengi dönene kadar, sürekli karıştırarak kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Orta büyüklükte bir cam kabı su ile ıslatıp, kadayıfın yarısını dibine yayın. Sütü bir tencereye alın. İçine puding, rendelenmiş limon kabuğu ve fındığı ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pudingi cam kabın içine yaydığınız kadayıfın üzerine boşaltın ve spatula ile üzerini düzeltin. Donması için buzdolabında en az 2 saat bekletin. Servis yapacağınız sırada dilimleyin. Üzerini kalan tel kadayıf ve nar taneleri ile süsleyip, servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
GÜLSULU SÜTLAÇ(8 kişilik)
8 su bardağı süt, 1 su bardağı pirinç, Bir buçuk su bardağı tozşeker, 1 kahve fincanı gülsuyu, Bir buçuk su bardağı su
Bir buçuk bardak suya, yıkanmış pirinçleri katıp 10 dakika haşlayın. Sonrasında üzerine sütü döküp, pirinçler iyice yumuşayana dek arasıra karıştırarak pişirmeye devam edin. Pirinçler yumuşadıktan sonra şekeri ilave edin ve devamlı karıştırarak, dibi tutmadan 10 dakika kaynatın. Gülsuyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan indirin. Sütlacı kaselere boşaltarak, soğuyunca servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
KAYISI SOSLU YAZ TATLISI(8 kişilik)
7 çorba kaşığı irmik, 5 su bardağı süt, 10 çorba kaşığı tozşeker, 12 adet kayısı, 1 çay kaşığı mahlep, 2 çorba kaşığı tereyağı, Sos için:Yarım kg kayısı, 2 çorba kaşığı mısır nişastası, 1 çorba kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı pudraşekeri
İrmik, süt, tozşeker ve kıyılmış kayısıları bir tencereye alıp, koyulaşana kadar pişirin. Mahlep ve tereyağını ilave edin. Karışımı ıslattığınız kek kalıbına boşaltın. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Sosu için, çekirdeklerini çıkardığınız kayısıları tencereye alın. Mısır nişastası, tarçın ve pudraşekerini ekleyin. Hafif koyu kıvam alana kadar pişirip, soğumaya bırakın. Süzgece alıp, süzdürün. Tatlıyı buzdolabından alarak dilimleyin. Üzerine sosu gezdirin. Soğuk olarak servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
KIZARMIŞ MUHALLEBİ(4 kişilik)
1 litre süt, 350 gram pirinçten hazırlanmış sübye, 5-6 çorba kaşığı tozşeker, 2 adet ufak çubuk tarçın, 1 adet limonun kabuğu, 3 adet yumurtanın akı, Galeta unu, Kızartmak için: Sıvıyağ
Soğuk sütü bir tencereye aktarın. Sübyeyi ya çok ince süzgeçten ya da tülbentten geçirerek ilave edin. Tozşekeri, tarçını, limonun kabuğunu ekleyin. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında, çubuk tarçınları ve limon kabuğunu çıkartın. İyice koyulaştığı ve kaynamaya başladığında, ocağın altını kapatın. Muhallebiyi, kare bir cam tepsiye dökün. Yerinden oynatmadan soğutun ve buzdolabına alın. 1-2 saat de orada bekletin. Soğuk muhallebiyi kare kare kesin. Yumurta akına, ardından galeta ununa bulayıp, kızartarak servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
ÇİLEKLİ İRMİK TATLISI(4 kişilik)
1 litre süt, 8 çorba kaşığı irmik, 8 çorba kaşığı tozşeker, 2 paket vanilya, 500 gram çilek, Üzeri için: 2 paket tart jölesi, 2 çay bardağı vişne suyu, 2 çorba kaşığı tozşeker, Vanilya
Süt ve tozşekeri bir tencereye alıp ateşe oturtun. Süt ısınınca irmiği ekleyin. Sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirin. Koyulaşınca vanilyayı ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın. 2-3 dakika karıştırarak soğutun. Karışımın yarısını kelepçeli kalıba yayın. Üzerine çilek dilimleri dizin. Kalan irmikli karışımı kalıba dökün. Çilek dilimleri ile süsleyin. Bu arada tart jölesini vişne suyu, vanilya ve tozşeker ile karıştırıp pişirin. Kıvam alınca ocaktan alıp karıştırarak soğutun. Jöleyi pastanın ortasından başlayıp kenarlara yayarak çileklerin üzerine dökün. Soğutun. Kalıptan çıkartın ve dilimleyerek servis yapın.
Sütlü tatlı tarifleri
KREM KARAMEL(4kişilik)
Krem karamel karışımı:İki buçuk su bardağı süt, 5 çorba kaşığı tozşeker, 4 adet yumurta, 1 paket vanilya, Karamel için:1 su bardağı tozşeker, 2-3 damla limon suyu Hazır Üzeri için:Hazır krem karamel sosu
Karamel için tozşeker ve limon suyunu, orta ısılı ocakta koyu renk alana kadar pişirin. Karışımı krem karamel kaplarının tabanına pay edin. Krem karamel için sütü ocakta ısıtın. Ayrı bir yerde tozşeker ve yumurtayı karıştırıp, ocaktaki sıcak süte ilave edin. Son olarak vanilyayı ekleyip karıştırın. Krem karamel karışımını, kaplardaki karamelin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 130 derece fırında 45 dakika pişirin. Soğuyunca, kapları servis tabağına ters çevirin. Arzuya göre üzerine krem karamel sosu gezdirip, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. Aşçının notu: Hazır krem karamel sosunu marketlerden temin edebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler