Sonbahara özel tatlar
Sonbahar Kreması
4 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı siyah üzüm tanesi
1 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
150 gram kıyılmış badem
1 su bardağı süt
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
4 adet yumurta sarısı
4 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı margarin
Sonbahar Kreması Yapılışı
Üzümleri yıkayıp, suyunu süzdürün. Bir tencereye tozşekerin 3/4'ünü ve suyu koyun. 4 dakika kaynatıp ocaktan alın. Üzüm tanelerini şerbetin içine atın. Bademi ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde süt ve rendelenmiş limon kabuğunu kaynatın. Yumurta sarısı ve kalan tozşekeri çırpın. Üzerine ayrı ayrı ve karıştırarak un ve sütlü karışımı ekleyin. Ocağa oturtup, sürekli karıştırarak 1 dakika kaynatın. Kremayı ocaktan alın. Margarini ilave edip, iyice karıştırın. Servis kasesine alıp, üzüm taneli şerbeti ekleyin. İyice karıştırıp, buzdolabında dinlendirin. Soğuk olarak servis yapın.
Sonbahara özel tatlar
Sonbahar Salatası
1 Kişilik
Malzemeler
1 demet kıvırcık marul
2 adet ince havuç
1 avuç ceviz
4-5 adet mini mısır
Sos için:
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet limon
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı hardal
Sonbahar Salatası Yapılışı
Kıvırcığı iyice yıkayın ve süzgeçte kurutun. Daha sonra çok ince olmayacak şekilde doğrayın. Havuçları ve mısırları halka şeklinde doğrayın. Hepsini birlikte salata kabına alıp harmanlayın. Sos için limon suyu, zeytinyağı, hardal ve rendelenmiş sarmısağı iyice çırpıp, salataya dökün. Cevizlerle süsleyin ve servis yapın.
Sonbahara özel tatlar
Sonbahar Böreği
Malzemeler
3 adet yufka
3 adet soğan
1 su bardağı sıvıyağ
300 gram kıyma
300 gram kültür mantarı
3 adet haşlanmış patates
4 adet havuç
Tuz, karabiber
İçi için:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı süt
Üzeri için:
2 adet yumurta sarısı
Çörekotu, susam
Sonbahar Böreği Yapılışı
BİR adet soğanı yemeklik doğrayıp, 1/3 su bardağı sıvıyağda hafif soteleyin. Üzerine kıyma ekleyip, sotelemeye devam edin. Tuz, karabiber, dilimlenmiş mantar ilave edip, 2 dakika sonra ocağın altını kapatın. Ayrı bir yerde bir adet soğanı yemeklik doğrayın. Patatesleri küçük küp şeklinde kesin. Soğanı 1/3 su bardağı sıvıyağda hafif soteleyin. Üzerine patates, tuz ve karabiber ilave edip 1-2 dakika sonra ocaktan alın. Havuçları rendeleyin. Kalan 1 adet soğanı yemeklik doğrayın. Ayrı bir yerde, soğanı kalan 1/3 su bardağı sıvıyağda soteleyin. Havucu ekleyip 2 dakika sonra ocaktan alın. İçi için sıvıyağ ve sütü iyice çırpın. Bir adet yufkayı düz bir zemine serin. Üzerine sütlü karışımından sürüp, kıymalı harcı yayın. İkinci yufkayı birinci yufkanın üzerine yerleştirip, sütlü karışımdan sürün ve patatesli harcı yayın. Son yufkayı da aynı şekilde yerleştirip, sütlü karışımdan sürün. Havuçlu harcı yayıp, rulo şeklinde sarın. Fırın tepsisine yerleştirip, üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler