Şifa kaynağı: Bal
BALLI CEVİZLİ KURABİYE(20 Adet)
Malzemeler:
125 gram oda sıcaklığında margarin
3 su bardağı un
1 su bardağı pudraşekeri
3 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı bal
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzeri için:
1 adet yumurtanın akı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Derin bir kaseye küçük parçalar halinde kesilmiş margarini alın. 2 su bardağı unu azar azar ilave edin ve margarini elinizle una yedirin. Margarin ve un özdeşleştikten sonra pudraşekeri, yumurta sarısı, süt, 2 çorba kaşığı bal, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar kalan unu ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayarak şekil verin. Önce yumurta akına daha sonra cevize bulayın. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30-35 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Şifa kaynağı: Bal
BALLI MUZLU MİLFÖY(4 kişilik)
Malzemeler:
8 adet milföy hamuru
2 adet muz
8 çorba kaşığı bal
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Milföyleri 2'şer tane üstüste koyarak yağlı kağıtla kaplanmış tepsiye sıralayın. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 25- 30 dakika pişirin. Pişen milföyleri fırından çıkarın. En üst kabuğundan, milföyün kendi boyutundan biraz küçük kare kesip, tek yaprak çıkarın. Bu kestiğiniz yerde açılan küçük boşluğa dilimlenmiş muzları yerleştirin. Üzerlerine 2'şer kaşık bal gezdirin. Ceviz serpip, servis yapın.
Şifa kaynağı: Bal
BALLI PORTAKAL SULU TAVUK(6 Kişilik)
Malzemeler:
4 çorba kaşığı bal
1 adet portakalın suyu
6 adet tavuk budu
2 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı buğday nişastası
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Hazırlanışı:
Tavuk butlarını tuz ve karabiberle tatlandırın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Bal, portakal suyu, portakal kabuğu, toz hardal, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tavuğu fırın tepsisine yerleştirin. Soğanlı karışımı üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, ara sıra tavuk butlarını ters yüz ederek ve üzerine tepsideki soğanlı sostan dökerek yaklaşık bir buçuk saat pişirin. Tavuk butlarını servis tabağına alın. Ayrı bir yerde su ve nişastayı karıştırın. Fırın tepsisinde biriken sosla karıştırın ve tavuğun üzerine gezdirip servis yapın.
Şifa kaynağı: Bal
BALLI İRMİKLİ KEK(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı tereyağ
2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 adet yumurta, 1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı badem
1 paket kabartma tozu
4 çorba kaşığı yoğurt
Sos için:
5 çorba kaşığı tozşeker
3 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı bal
1 su bardağı portakal suyu
Üzeri için:
Kıyılmış badem
Hazırlanışı:
Kek için, tozşeker, tereyağı ve rendelenmiş limon kabuğunu krema kıvamı alana kadar karıştırın. Yumurta, irmik, kıyılmış badem, kabartma tozu ve yoğurdu ekleyip karıştırın. Karışımı, yağlanmış 30 cm'lik fırın kabına boşaltın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında,25-30 dakika pişirin. Sos için, tozşekeri eriyene dek tavada karıştırın. Portakal suyu, bal ve limon suyu ekleyip karıştırın. Kekin üzerine gezdirin. Kıyılmış badem serpip servis yapın.
Şifa kaynağı: Bal
BALLI ELMA(2 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet yeşil elma
1 çorba kaşığı tozşeker
Yarım çorba kaşığı kuru üzüm
1 çorba kaşığı küp kesilmiş kayısı
1 çorba kaşığı küp kesilmiş incir
1 çorba kaşığı badem
Yarım çorba kaşığı fındık
1 çorba kaşığı bal
1/4 çay kaşığı tarçın
1 tutam mercanköşk
Hazırlanışı:
Elmaların üzerinden bir buçuk cm kalınlığında kapak kesin. Elmaların içini ve çekirdek yataklarını, dışına zarar vermeden, bir tatlı kaşığı yardımıyla çıkarın (elmaların iç kalınlığı 2 cm olmalı). İçlerine tozşeker serpin. 160 derece fırında hafifçe yumuşayana dek pişirin. Fırından çıkarıp, ılınmasını bekleyin. Küçük bir kapta kuru üzümleri, kayısıları, incirleri, bademleri, fındıkları, balı, tarçını ve mercanköşkü karıştırın. Fırından çıkardığınız elmaların içine tepeleme doldurun. Servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar