Sevgiyle yoğrulan lezzetler
Kış mevsiminde sabah kahvaltıları ile çay saatlerinin vazgeçemediğimiz tatları...
TİRAMİSU(8-10 Kişilik)
Keki için: 4 adet yumurta, 3 kahve fincanı tozşeker, 3 çorba kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu, 3 kahve fincanı un, krema için: yarım litre süt, 1 adet yumurta, 3 kahve fincanı un, 3 kahve fincanı tozşeker, 1 paket labne peyniri, keki ıslatmak için: 1 su bardağı sıcak su, 2 çorba kaşığı neskafe, 2 çorba kaşığı tozşeker, üzerine: kakao
Kek için derin bir kapta yumurta ve toşekeri bir çırpıcı ile köpürene kadar çırpın. Kakao, kabartma tozu ve un ilave edip, tüm malzemeyi karıştırın. Kelepçeli kek kalıbını yağladıktan sonra karışımı içine boşaltın Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Krema için süt, yumurta, un ve tozşekeri bir tencereye alıp, çırpın. Ocağa oturtun ve sürekli karıştırarak koyu bir kıvama gelene kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve içine labne peyniri katıp, karıştırın. Soğuyan keki ortasından kesin ve iki parça elde edin. Keki ıslatmak için sıcak suya neskafe ve tozşeker katıp, karıştırın. İki kek parçasını bu karışımla ıslatın. Kekin alt parçasını servis tabağına alıp, üzerine hazırladığınız labneli karışımın yarısını sürün. Diğer parçayı üzerine kapatın ve bir spatula yardımıyla kalan karışımla her tarafını kaplayın. Soğuması için buzdolabında en az 2 saat bekletin. Üzerine kakao serpip, dilimledikten sonra servis yapın.
Sevgiyle yoğrulan lezzetler
ZEYTİNLİ AÇMA(16 Adet)
1 adet yumurta, 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı toz maya, 1 tatlı kaşığı tozşeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı doğranmış siyah zeytin, aldığı kadar un
Yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Yoğurma kabına yumurta akı, süt, sıvıyağ, toz maya, tozşeker, tuz ve zeytini koyun. Kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayıp, fırın tepsisine aralıklarla dizin. Bu şekilde 30 dakika mayalandırın. Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Sevgiyle yoğrulan lezzetler
KIYMALI,PEYNİRLİ VE PATATESLİ AÇMA BÖREK(32 Adet)
Yarım çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, yeteri kadar ılık su, aldığı kadar un, kıymalı iç için: 100 gram kıyma, 1 adet soğan, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber, peynirli iç için: 100 gram beyaz peynir, karabiber, patatesli iç için: 3 adet haşlanmış patates, tuz, karabiber, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Hamur için süt, sıvıyağ, yoğurt ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ve un ilave edip, yoğurun. Hamurdan 8 adet beze yapın ve 10 dakika dinlendirin. Kıymalı iç harç için yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda rengi dönene kadar soteleyin. Kıyma, tuz vekarabiber ekleyip, 2 dakika daha soteleyin. Peynirli iç harç için rendelenmiş beyaz peyniri karabiberle karıştırın. Patatesli iç harç için haşlanmış patatesi ezip, tuz ve karabiberle karıştırın. Dinlenmiş hamurların her birini ince olacak şekilde tepsi büyüklüğünde açın. Bir kısmına kıymalı, bir kısmına peynirli ve bir kısmına da patatesli iç harçtan koyup, rulo şeklinde sarın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 4 parmak genişliğinde kesin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sevgiyle yoğrulan lezzetler
ELMALI KURABİYE(18 Adet)
125 gram oda sıcaklığında margarin, 1 çay bardağı sıvıyağ, 5 tatlı kaşığı tozşeker, 5 tatlı kaşığı pudraşekeri, 5 tatlı kaşığı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, aldığı kadar un, iç malzeme için: 4 adet elma, 1 çorba kaşığı tozşeker, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 1 tatlı kaşığı tarçın, üzerine: pudraşekeri
Öncelikle içi için kabukları soyulmuş elmaları rendeleyin ve bir tencereye alın. Tozşeker ilave edin ve kısık ateşte elma yumuşayana kadar pişirin. Ocaktan alıp, ılındıktan sonra içine ceviz ve tarçın katıp, karıştırın. Diğer taraftan hamur için derin bir kaba margarin, sıvıyağ, tozşeker, pudraşekeri ve yoğurdu koyun. Kabartma tozu ve vanilya ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı elmalı harçtan koyun ve yuvarlayarak şekil verin. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Kapattığınız taraf alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Soğuduktan sonra üzerine elenmiş pudraşekeri serpin.
Sevgiyle yoğrulan lezzetler
KAŞAR PEYNİRLİ KATMER POĞAÇA(16 Adet)
3 adet yumurta, 3 çay bardağı süt, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 paket (10 gram) instant maya, 1 tutam tozşeker, 1 tutam tuz, aldığı kadar un, aralarına sürmek için: margarin, içi için: rendelenmiş kaşar peyniri, üzerine: susam
Yumurta, süt, sıvıyağ, toz maya, tozşeker ve tuzu derin bir kaba alın. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Hamuru 5 eşit parçaya ayırın ve her birini servis tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına margarin sürerek hamurları üst üste koyun ve tek bir hamur olacak şekilde, yufka büyüklüğünde açın. 16 adet üçgen kesin ve içlerine rendelenmiş kaşar peynirini paylaştırın. Sigara böreği sarar gibi sarın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Sevgiyle yoğrulan lezzetler
ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ(9 Adet)
Yarım çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, yeteri kadar ılık su, aldığı kadar un, içi için: 500 gram ıspanak yaprağı, 200 gram beyaz peynir, üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Hamur için süt, sıvıyağ, yoğurt ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar ılık su ve un ilave edip, yoğurun. Hamurdan 9 adet beze yapın ve 10 dakika dinlendirin. Her bezeyi servis tabağından büyük olacak şekilde ince açın. İçi için yıkanmış ve süzülmüş ıspanak yaprağını kıyın. Rendelenmiş beyaz peynirle karıştırıp, açılmış hamurların içine pay edin. Hamuru rulo yapın ve gül şekli verip, yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp, üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri