Selçuklu' dan miras tatlar
KABURGA SÖĞÜRMESİ(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg koyun kaburga
1 çay bardağı su
Tuz, pulbiber, karabiber
Hazırlanışı:
Kaburgayı 7 cm uzunluğunda kesin. Tuz, pulbiber ve karabiberi karıştırıp kaburgaları bulayın ve kapaklı cam bir kabın içine yerleştirin. Üzerine suyu gezdirin ve kabın ağzını kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında bir buçuk saat pişirin.
Selçuklu' dan miras tatlar
ERİŞTELİ BULGUR PİLAVI(6 Kişilik)
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı ev eriştesi
2 çorba kaşığı tereyağı
4-5 su bardağı et suyu veya su
200 gram ceviz içi
Tuz
Hazırlanışı:
Ev eriştesini tereyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış ve süzülmüş pilavlık bulguru ilave edip kavurmaya devam edin. Et suyu veya suyu ilave edin. Tuzunu da ekledikten sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Diğer yanda ceviz içini bıçakla incecik kıyın. Demlenen pilavı servis tabağına alın ve üzerine ceviz içini serpin. Kaburga söğürmesi ile birlikte sıcak olarak servis yapın.
Selçuklu' dan miras tatlar
BAMYA ÇORBASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
100 gram kuru bamya
7 su bardağı su
1 adet limonun suyu
300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı salça
2 adet kesmeşeker, tuz
Hazırlanışı:
Kuru bamyayı 3 su bardağı kaynar suya atın ve 15 dakika haşlayın. Suyunu süzün ve soğuduktan sonra bamyayı ipten çıkarıp bir kaseye alın. Üzerine limon suyunu dökün. Bir tencerede tereyağını eritin ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edip kavurmaya devam edin. Ayrı bir tencerede 4 su bardağı suda kuşbaşı kuzu etini haşlayın. Eti soğanlı karışıma ekleyin. Eti haşladığınız suyu ve limonlu bamyayı da ekledikten sonra 15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Selçuklu' dan miras tatlar
MEVLANA BÖREĞİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
1 adet yumurta
Bir tutam tuz
1 çay bardağı ılık su
Aldığı kadar un
İçi için:
300 gram ıspanak veya pazı
200 gram tulum peyniri
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Pulbiber, karabiber
Hamurların aralarına:
1 çay bardağı sıvıyağ
150 gram eritilmiş tereyağı
Hazırlanışı:
Sıvıyağ, yoğurt, sirke, yumurta, tuz ve ılık suyu derin bir kaseye alın. Unu azar azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Üzerlerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. İçi için ıspanak veya pazının saplarını ayırın. Yaprakları yıkayın ve incecik kıyın. Bir tencerede kendi suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra içine tulum peyniri, ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz, pulbiber, karabiber ilave edip karıştırın. Hamurları pasta tabağı büyüklüğünde açın. Her bir hamurun arasına sıvıyağ ile tereyağı karışımından sürüp üst üste koyun. Daha sonra hamurları merdane ile tek bir hamur olacak şekilde açın. Üzerine tekrar sıvıyağ ile tereyağı karışımından sürün. Bohça şeklinde dört ucunu birleştirip katlayın. Bu hamuru kare biçiminde bütün olarak tekrar açın. Dört eşit parçaya bölün. Parçaların her birini yarım cm kalınlığında 20x20 kare biçiminde açın. Kare şeklindeki hamurların ortalarına ıspanaklı veya pazılı harcı paylaştırın. Köşelerinden ortaya doğru bohça yapar gibi katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra börekleri dörde bölün ve servis yapın.
Selçuklu' dan miras tatlar
KONYA GÜLLÜSÜ(40 Adet)
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı susam
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı pudraşekeri
Aldığı kadar un
Üzerine:
2 çorba kaşığı pudraşekeri
Hazırlanışı:
Yapışmaz yüzeyli bir tavada susamı hafif pembeleşene kadar kavurun. Soğuduktan sonra bir kaseye alın. İçine tereyağı, margarin ve pudraşekeri ilave edip yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar unu azar azar ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru bir merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Su bardağının ağız kısmı ile yuvarlaklar çıkarın. 5 adet yuvarlağı uçları birbirine değecek şekilde alt alta dizin ve kenarlarını içe katlayarak sigara böreği sarar gibi sarın. Ortadan ikiye kesin ve 2 adet gül elde edin. Diğer hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Bıçakla kesilen kısımlar alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alın. Üzerlerine pudraşekeri serpin ve servis yapın.
Selçuklu' dan miras tatlar
ETLİ EKMEK(10 Adet)
Malzemeler:
Hamur için:
3 su bardağı un
Yeteri kadar ılık su
Bir tutam tuz
İç malzeme için:
400 gram dana kıyma (kaburga bölgesinden)
1 adet büyük boy soğan
1 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
Tereyağı
Hazırlanışı:
Öncelikle hamur için un ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ılık su ekleyip, yoğurun. Hamurdan 10 eşit beze ayırırn ve her birini servis tabağı büyüklüğünde incecik açın. İç malzeme için kıymayı derin bir kaba alın. İçine rendelenmiş soğan, su, tuz ve karabiberi katıp, karıştırın (sulu bir kıvam olması gerekiyor). Açtığınız yufkalardan birinin yarısına iç harçtan koyup, yayın ve diğer yarısını üzerine kapatın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve sacda veya yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü-arkalı pişirin.Üzerine tereyağı sürün ve sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar