Sağlığın adresi
Kalsiyum ve potasyum yönünden zengin olan pırasa ile lezzetli tarifler...
Kalsiyum ve potasyum yönünden zengin olan pırasa ile lezzetli tarifler...
PIRASALI MAKARNA(6 Kişilik)
Yarım paket makarna, yarım kg pırasa, 1 çay bardağı zeytinyağı yarım demet maydanoz, yarım demet nane, yarım demet dereotu, tuz, karabiber
Makarnayı bol suda 10 dakika haşlayın. Bu arada pırasanın beyaz kısımlarını parmak uzunluğunda doğrayıp, ortadan ikiye kestikten sonra jülyen şeklinde ince uzun şeritler halinde kesin. Tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını aktarıp, içinde pırasaları kavurun. Üzerine doğranmış maydanoz, nane ve dereotunu katıp karıştırın. Tuzunu ayarlayıp ocaktan alın. Makarnaların suyunu süzdürüp bir kaba aktarın. Üzerine pırasalı harcı ve kalan zeytinyağını ekleyip harmanlayın. İster sıcak, ister soğuk servis yapın.
Sağlığın adresi
PIRASA ÇORBASI(6 Kişilik)
3 adet patates, 3 adet pırasa, 7 su bardağı su, 3 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı ılık süt, tuz, karabiber, muskat
Doğranmış patatesleri ve ince kıyılmış pırasaları bir tencereye aktarıp üzerine 6-7 bardak suyu dökün. 30 dakika haşlayın ve sonrasında blendırdan geçirip çorbayı inceltin. Küçük bir tencerede tereyağını kızdırıp unu ilave edin. 2 dakika kavurduktan sonra üzerine, ılık sütü ekleyin ve hızlı hızlı karıştırıp çorbaya ilave edin. Çorbayı 5-6 dakika daha kaynatın. Eğer çorba koyulaşırsa 1-2 su bardağı sıcak su ilave edin. İndirmeye yakın tuz, karabiber ve muskatı katıp karıştırın. Ocaktan alıp servis yapın
TARİF DETAYSağlığın adresi
TOST EKMEĞİNDE PIRASA(6 Kişilik)
1 kg pırasa, 15-20 dilim tost ekmeği, 2 su bardağı süt, 1 kangal sucuk, beşamel sos için: 4 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı un, 1 su bardağı ılık süt, karabiber, tuz, üzeri için: 1 çorba kaşığı sıvıyağ, 1 adet kırmızı soğan
Pırasaları birer kat soyup 10-15 cm uzunluğunda, yeşilleriyle birlikte doğrayın ve az suda sote eder gibi haşlayın. Tuzunu ayarlayın. Tost ekmeklerini 2 bardak sütte ıslatın. Isıya dayanıklı fırın kabını yağlayıp tost ekmeklerini, kabın kenarlarını da kaplayacak şekilde, ara bırakmadan sıralayın. Bu arada beşamel sos için, tereyağını küçük bir kapta eritin. Yağ kızınca unu ilave edip hızlı hızlı 1-2 dakika karıştırın. Üzerine ılık sütü katın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp, karıştırmaya devam ederek pürüzsüz boza kıvamında bir sos elde edin. Haşlanmış pırasaları, tepsideki ekmeklerin üzerine yerleştirin. Üzerine küp doğranmış sucukları yerleştirip, son olarak üzerine beşamel sosu yayarak dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıvıyağda, yarım ay şeklinde doğranmış kırmızı soğanı soteleyin. Fırından çıkardığınız beşamel soslu ekmeklerin üzerine serpip, servis yapın.
TARİF DETAYSağlığın adresi
PIRASALI BÖREK(8 Kişilik)
4 adet pırasanın beyaz kısımları, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 adet orta boy soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 adet yufka, yarım çay bardağı su, 1 çorba kaşığı salça, 1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir, tuz, karabiber, üzerine: 1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı susam
İç harcı için tereyağını bir tavaya alıp yemeklik doğranmış soğan ve ince halka şeklinde kıyılmış pırasayı kavurun. Üzerine salçayı ekleyin. Birkaç dakika pişirip ezilmiş peynir, tuz ve karabiber ilave edin. Şöyle bir çevirip ocaktan alın. Zeytinyağı ve suyu karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zemine yayın. Üzerine zeytinyağlı karışımdan sürün. İkinci yufkayı üzerine koyun. Yeniden zeytinyağlı karışımdan sürün. Yufkayı 8'e bölüp, yuvarlak kısımlarına pırasalı harçtan koyun. Uçlarını içe kıvırmadan çok sıkı olmayacak şeklide sigara böre¤i sarar gibi sarın. Daha sonra kendi etrafına dolayarak gül şekli verin. Tüm yufka parçalarını aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Yoğurt, yumurta ve sıvıyağı karıştırıp böreklerin üzerine bolca sürün. Susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirip servis yapın.
TARİF DETAYSağlığın adresi
ETLİ PIRASA(8 Kişilik)
2 çorba kaşığı tereyağı, 1 kg kuşbaşı kuzu eti, 2 demet taze soğan, 2 adet domates, 2 adet sivri biber, 1 kg pırasa, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 adet kabak, tuz, karabiber
Tereyağını bir tencereye aktarıp, içinde kuzu etini kavurun. Et kavrulunca, taze soğanların yeşil kısımları hariç 1'er cm doğranmış beyaz kısımlarını tencereye ilave edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra küp doğranmış sivri biber ve domatesleri katın. Domatesler suyunu bırakıp çekene dek tencerenin kapağını kapatmadan pişirin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp tencereyi ocaktan alın. Diğer tarafta, 1 kg pırasanın beyaz kısımlarını 10-12 cm uzunlukta keserek boylamasına ikiye böldükten sonra büyükçe bir tavaya aktarın. Zeytinyağını da katıp pırasaları fazla alt üst etmeden soteleyin. Sotelenen pırasaları servis tabağına aktarın. Aynı tavada halka doğranmış kabakları soteleyin. Ardından servis tabağındaki pırasaların üzerine kabakları ve sıcak olarak tencerede bekleyen eti ekleyin. Servis yapın.
TARİF DETAY