Ruha şifa, derde deva karanfil
Nefesi tazelediği gibi ruhu da canlandıran karanfille hazırlanan leziz tarifler...
KARANFİLLİ ÇÖREK(6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
1 paket instant maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı maden suyu
1 tatlı kaşığı mahlep
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tozşeker
bir tutam tuz
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
1 su bardağı tahin
1 çay kaşığı silme toz karanfil
200 gram ceviz
1 çay bardağı tozşeker
Üzerine:
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına maya, süt, maden suyu, mahlep, tereyağı, yumurta, tozşeker ve tuzu koyun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edin ve iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli büyüklüğe erişene dek mayalandırın. Daha sonra hamuru iki eşit parçaya ayırın ve merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurlardan birinin üzerine tahinin yarısını sürüp, toz karanfil, ceviz ve tozşekerin yarısını serpin. Rulo şeklinde sarın ve 1 parmak aralıklarla kesin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve kesin. Kestiğiniz kısımlar üste gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Arzuya göre, ılındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpin.
Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ ÇAYLI KEK(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
150 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı soğuk çay demi
3 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı kakao,
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya,
2 paket kabartma tozu
Bir tutam toz karanfil, bir tutam tuz
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içinde yumurta ve tozşekeri çırpıcı ile çırpın. Tereyağı ve çay ilave edip, çırpmaya devam edin. Ayrı bir kaseye unu eleyip, üzerine ceviz, kakao, tarçın, vanilya, kabartma tozu, toz karanfil ve tuz ekleyip, karıştırın. Kuru karışımı yumurtalı harcın içine katarken bir yandan da karıştırmaya devam edin. Yağlanmış baton kek kalıbına boşaltın ve üzerini spatula ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 50 dakika fırının kapağını açmadan pişirin. Soğuduktan sonra ters çevirip, kalıptan servis tabağına çıkarın. Dilimleyerek, servis yapın.
TARİF DETAY