Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ ÇÖREK(6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
1 paket instant maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı maden suyu
1 tatlı kaşığı mahlep
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta
2 tatlı kaşığı tozşeker
bir tutam tuz
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
1 su bardağı tahin
1 çay kaşığı silme toz karanfil
200 gram ceviz
1 çay bardağı tozşeker
Üzerine:
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Yoğurma kabına maya, süt, maden suyu, mahlep, tereyağı, yumurta, tozşeker ve tuzu koyun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ilave edin ve iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamur iki misli büyüklüğe erişene dek mayalandırın. Daha sonra hamuru iki eşit parçaya ayırın ve merdane ile yarım cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurlardan birinin üzerine tahinin yarısını sürüp, toz karanfil, ceviz ve tozşekerin yarısını serpin. Rulo şeklinde sarın ve 1 parmak aralıklarla kesin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve kesin. Kestiğiniz kısımlar üste gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Arzuya göre, ılındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpin.
Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ KUZU KÜLBASTI(6 Kişilik)
Malzemeler:
10 adet karanfil
1 kg kuzu külbastı
Yeteri kadar kaynar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
10 adet kuru kayısı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Tereyağını bir tencereye alın ve eritin. Külbastıların her iki tarafını da 3'er dakika kızartın. Daha sonra etin üzerine çıkacak kadar kaynar su koyun. Soğanı tencereye bütün olarak ilave edin ve pişmeye bırakın. Etin pişmesine yakın üzerine karanfil saplanmış kuru kayısıları ekleyin ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp, tencereyi ocaktan alın. İçinden soğanı çıkarın ve sıcak olarak servis yapın.
Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ PİLAV(6 kişilik)
Malzemeler:
İç malzeme için:
20 adet karanfil
3 su bardağı baldo veya basmati pirinç
Yeteri kadar su
1 su bardağı tatlı badem
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet havuç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım su bardağı sultani üzüm
Yarım tatlı kaşığı yenibahar
Yarım tatlı kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı tozşeker
4 su bardağı et suyu
Yarım demet dereotu
Tuz, karabiber
Hamuru için:
2 su bardağı un
Yarım Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
Yarım Türk kahvesi fincanı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım tatlı kaşığı tozşeker
Bir tutam tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Karanfilli pilavın içi için pirinci ılık tuzlu suda yarım saat bekletin ve süzün. Bademi kaynar suda 20 dakika bekletip, kabuklarını soyun. Tereyağını tencereye alıp, kızdırın. Üzerine pirinç ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyin. Pirincin rengi şeffaflaşana kadar kavurun. Badem ve zar şeklinde doğranmış havucu sıvıyağda 1-2 dakika soteleyip, pilava katın. Yıkanmış sultani üzüm, yenibahar, tarçın, tozşeker, tuz, karabiber ve karanfili ekleyin. Kaynamış et suyunu katın. Tencerenin kapağını kapatıp, kaynayana dek harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış dereotunu ilave edin ve tencerenin ağzı kapalı olarak 20 dakika dinlendirin. Hamuru için derin bir kapta un, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, tozşeker ve tuzu yoğurun. Hamuru 3 mm kalınlığında açın ve kelepçeli kalıbın taban kısmı büyüklüğünde kesin. Kestiğiniz hamuru kalıbın dibine yerleştirin ve pilavı boşaltın. Kalan hamuru tekrar açın ve pilavın her tarafını örtecek şekilde kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alın ve kalıptan çıkarıp, ters çevirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, tekrar aynı ısıda üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Ruha şifa, derde deva karanfil
BABAANNEMİN KARANFİLLİ UN KURABİYESİ(8 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
Birer tutam tuz ve toz karanfil
150 gram ceviz, aldığı kadar un
Üzerine batırmak için:
Karanfil
Hazırlanışı:
Tereyağı ve pudraşekerini derin bir kapta krema haline gelene kadar yaklaşık 15-20 dakika karıştırın. İçine toz karanfil, ince dövülmüş ceviz ve tuz katın. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun. Hamurdan parçalar koparın ve 5 cm çapında uzun rulolar yapın. Baklava dilimi şeklinde kesin ve bıçağın ters tarafı ile üzerine çizgiler atın. Ortasına karanfil batırıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ TATLI(24 Adet)
Malzemeler:
Hamuru için:
500 gram un
200 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
İç malzeme için:
150 gram kaymak
Yarım su bardağı toz antepfıstığı
Üzeri için:
Yarım çay bardağı karanfil
Şerbeti için:
6 adet karanfil
3 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
Öncelikle şerbeti için karanfil, tozşeker, su ve limon suyunu tencereye koyup, kaynatın. 2 Tatlının hamuru için derin bir kapta un, tereyağı, yumurta ve kabartma tozunu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın. Hamurdan 8x8 cm ebadında parçalar kesin. 3 İçi için kaymak ve toz antepfıstığını karıştırın. Harçtan 1 tatlı kaşığı alıp, kestiğiniz 1 adet kare hamurun bir ucuna koyun. İki kenar uç, üst üste gelecek şekilde kapatın ve üzerine iki adet karanfil batırın. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. 4 Tatlıları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve servis yapın.
Ruha şifa, derde deva karanfil
KARANFİLLİ ÇAYLI KEK(8 Kişilik)
Malzemeler:
4 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker
150 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı soğuk çay demi
3 su bardağı un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
2 çorba kaşığı kakao,
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya,
2 paket kabartma tozu
Bir tutam toz karanfil, bir tutam tuz
Hazırlanışı:
Derin bir kabın içinde yumurta ve tozşekeri çırpıcı ile çırpın. Tereyağı ve çay ilave edip, çırpmaya devam edin. Ayrı bir kaseye unu eleyip, üzerine ceviz, kakao, tarçın, vanilya, kabartma tozu, toz karanfil ve tuz ekleyip, karıştırın. Kuru karışımı yumurtalı harcın içine katarken bir yandan da karıştırmaya devam edin. Yağlanmış baton kek kalıbına boşaltın ve üzerini spatula ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 50 dakika fırının kapağını açmadan pişirin. Soğuduktan sonra ters çevirip, kalıptan servis tabağına çıkarın. Dilimleyerek, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler