Puf puf poğaçalar
Pastane Poğaçası Tarifi (30 adet)
3 su bardağı un
21 gram yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram oda sıcaklığında margarin
4 adet yumurta
İçi için:
1 su bardağı lor peyniri
7-8 dal kıyılmış maydanoz
ÖNCELİKLE iç harç için bir kasede lor peyniri ve maydanozu karıştırın. Diğer taraftan yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş mayayı ılık su ile karıştırıp eritin. Maya, tozşeker, tuz, margarin ve 2 adet yumurtayı unun ortasındaki boşluğa koyun. Un hariç diğer malzemeyi karıştırın. Kabın kenarındaki unu ekleyerek tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde hafifçe açıp, ortasına peynirli harçtan koyun. Daha sonra hamuru yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kalan 2 adet yumurtayı çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Hamurların kabarması için oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Poğaçaları önce 130 derece fırında 5 dakika, daha sonra 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Poğaçaları peynir yerine patates, kıyma veya kaşar peyniriyle de hazırlayabilirsiniz.
Pastane Poğaçası Tarifi (30 adet)
3 su bardağı un
21 gram yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram oda sıcaklığında margarin
4 adet yumurta
İçi için:
1 su bardağı lor peyniri
7-8 dal kıyılmış maydanoz
ÖNCELİKLE iç harç için bir kasede lor peyniri ve maydanozu karıştırın. Diğer taraftan yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş mayayı ılık su ile karıştırıp eritin. Maya, tozşeker, tuz, margarin ve 2 adet yumurtayı unun ortasındaki boşluğa koyun. Un hariç diğer malzemeyi karıştırın. Kabın kenarındaki unu ekleyerek tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde hafifçe açıp, ortasına peynirli harçtan koyun. Daha sonra hamuru yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kalan 2 adet yumurtayı çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Hamurların kabarması için oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Poğaçaları önce 130 derece fırında 5 dakika, daha sonra 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Poğaçaları peynir yerine patates, kıyma veya kaşar peyniriyle de hazırlayabilirsiniz.
Puf puf poğaçalar
Peynirli Poğaça Tarifi (6 kişilik)
1 kalıp beyaz peynir
1 çay bardağı sıvıyağ
1’er çay bardağı süt ve su
5 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı tuz
1 paket yaş maya
3 adet yumurta
Yarım paket tereyağı
Aldığı kadar un
Üzerine:
Yumurta sarısı
Galeta unu
Peynir dışındaki tüm malzemeyi karıştırıp hamur yapın. Beyaz peynirin yarısını rendeleyip, hamura yedirin. Yaklaşık 50 gramlık parçalar kopararak, küçük bezeler elde edin. Kalan peyniri çatalla ezerek, bezelerin ortasına koyun ve yuvarlayarak şekil verin. Bezeleri yumurta sarısına ve iri dövülmüş galeta ununa bulayarak mayalanmaya bırakın. 170 derece fırında yaklaşık 20- 25 dakika pişirin.
Puf puf poğaçalar
Kaymaklı Poğaça Tarifi (20 adet)
125 gram kaymak
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta, nane
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un, 1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
YOĞURMA kabına kaymak, sıvıyağ, peynir, yoğurt, yumurta, nane ve tuzu alın. Kabartma tozu ve yavaşça unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan yeşil erik büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlayıp şekil verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşinceye dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Puf puf poğaçalar
Peynirli Saçaklı Poğaça Tarifi (30 adet)
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı ılık süt
1 çay kaşığı tuz
2 adet kesme şeker
2 çorba kaşığı kuru maya
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
Süslemek için:
2 çorba kaşığı süzme yoğurt
250 gram beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
Yarım demet maydanoz
ILIK sütün içine şekeri ve mayayı katıp karıştırın. Mayanın erimesi için 10-15 dakika bekletin. Unu eleyip ortasını havuz şeklinde açın. Açtığınız havuzun içine mayalı sütü, tuzu ve sıvıyağı ekleyin. Unla beraber bütün malzemeyi karıştırıp yumuşak bir hamur yapın. Hamuru mayalanması için yarım saat bekletin. Mayalanmış hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlak şekil verin. Yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Yoğurt, beyaz peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Soğuduktan sonra poğaçaların arasını kesin. Poğaçaların arasına beyaz peynir, süzme yoğurt ve maydanoz karışımından koyun. Son olarak poğaçaların kenarından gözüken peynirli karışımı kaşar peyniri rendesine batırıp servis yapın.
Puf puf poğaçalar
Peynirli Poğaça Tarifi (18 adet)
Hamur için:
125 gram oda
sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
1 Türk kahvesi fincanı yoğurt
1 adet yumurta
(akı ve sarısı ayrılmış)
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç malzeme için:
150 gram rendelenmiş beyaz peynir
10 dal maydanoz
Üzeri için:
Çörekotu
HAMUR için tereyağı veya margarini derin bir kaba alın. İçine sıvıyağ, yoğurt, yumurta akı, kabartma tozu ve tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. İç malzeme için peynir ve kıyılmış maydanozu karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir parça koparıp, avucunuzun içinde açın. İçine iç harçtan koyun ve dilediğiniz şekli verin. Kalan hamuru
da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Puf puf poğaçalar
Kıymalı Poğaça Tarifi (6 kişilik)
Hamuru için:
2 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
125 gram eritilmiş tereyağı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Tuz
İç malzeme için:
200 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
5 dal maydanoz
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Tuz
karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurtanın sarısı
Susam ve çörekotu
1 İÇ harcı için kuşüzümünü yarım saat sıcak suda bekletin. Sıvıyağı bir tavaya alıp ince kıyılmış soğanı ve
dolmalık fıstığı renkleri dönene dek kavurun. Üzerine kıymayı ilave edin. Karıştırarak kavurun. Kuşüzümü,
kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuz katıp ocaktan alın. 2 Hamuru için yumurta, süt ve tereyağını
geniş bir kaba alıp karıştırın. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Azar azar un ilave ederek yoğurun
ve kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur yapın. Hazırladığınız hamurdan mandalina
büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzda yuvarlak olacak şekilde açın. Ortasına kıymalı harçtan
koyun. Hamurun uçlarını ortada toplayın. Parmaklarınızla bastırarak sıkıştırın ve mekik şekli verin. Yağlı
kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Hamur ve iç harç bitene dek işleme devam edin. 3 Poğaçaların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Puf puf poğaçalar
Kıymalı Poğaça Tarifi (20 adet)
Hamur için:
125 gram margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
(akı ve sarısı ayrılmış)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gram kıyma
1 adet soğan
1’er adet sivri biber ve
domates
Yarım demet maydanoz
Tuz,
karabiber
Üzerine:
Çörekotu
HAMUR için, eritilmiş margarin, sıvıyağ, yoğurt, yumurtanın akı, tuz ve tozşekeri derin bir kaba alıp, iyice karıştırın. Kabartma tozu ve kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar un ilave edip, tüm malzemeyi iyice yoğurun. İçi için kıyma ve kıyılmış soğanı bir tavada kavurun. Kıyılmış biber ve kabuğu soyulduktan sonra küp doğranmış domates ekleyip, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. Tavayı ocaktan almaya yakın, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber katıp, soğumaya bırakın. Hazırladığınız hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde açıp, ortasına kıymalı iç harçtan 1 çorba kaşığı koyun ve yuvarlak hale getirin. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Fırın tepsisine dizdiğiniz poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.