Pratik bayram tatlıları
Ekmek Kadayıfı Tarifi
10 Kişilik
1 adet orta boy ekmek kadayıfı
Yarım kg lor peyniri
2 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı süt
Vanilya, tarçın
Şerbeti için:
Dört buçuk su bardağı tozşeker
Beş buçuk su bardağı su
Üzerine:
1 su bardağı dövülmüş badem
Ekmek Kadayıfı Yapılışı
ŞERBETİ hazırlamak için, tozşeker ve suyu kaynatıp, ılınmaya bırakın. Ekmek kadayıfının tek katını tepsiye yerleştirip, ılık haldeki şerbetin bir kısmıyla ıslatın. Ayrı bir yerde lor peyniri, tozşeker, süt ve tarçını mikserle karıştırın. Hazırladığınız karışımı, tepsideki ekmek kadayıfının üzerine yayın. Üzerini diğer ekmek kadayıfı katı ile kapatıp, kalan şerbeti üzerine gezdirin. Kısık ateşte, şerbetini çekene dek pişirin. Badem serpip, dilimleyerek servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Revani Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet yumurta
4’er kahve fincanı tozşeker, un, irmik ve yoğurt
2’şer kahve fincanı sıvıyağ ve portakal suyu
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Revani Yapılışı
Şerbeti hazırlamak için, tozşeker suyu kaynatın. Ocaktan indirmeye yakın limon suyunu ilave edip, soğumaya bırakın. Yumurta ve tozşekeri iyice çırpın. Daha sonra geriye kalan tüm malzemeyi ilave edip, iyice çırpın. Tepsiye döküp, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Revaniyi fırından çıkartıp, üstüne soğuk şurubu dökün. Üzerini kapatıp, 4 saat dinlendirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
1 adet hazır ekmek kadayıfı
Bir buçuk kg tozşeker
2 kahve fincanı vişne şurubu ya da konsantre vişne suyu
Üzeri için:
4 çorba kaşığı kıyılmış antepfıstığı
250 gram kaymak
10-12 adet kiraz şekeri
Vişneli Ekmek Kadayıfı Yapılışı
Kadayıfı uygun bir tepsiye koyup üzerini geçecek kadar ılık su dökün. Suyu tamamen çekince üzerine tozşekeri serpin. Yeniden üzerini geçecek kadar su ekleyip ocağa oturtun. Kısık ateşte, bir kaşıkla kadayıfın yanlarından aldığınızı suyu üzerine gezdirerek 1 saat pişirin. Pişmesine yakın üzerine vişne şurubunu gezdirin. 10 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Soğuyunca dilimleyip servis tabaklarına alın. Üzerine kiraz şekerlerini yerleştirin. Antepfıstığı serpin ve kaymakla servis yapın
Pratik bayram tatlıları.
Kadayıflı Tavuk Göğsü Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
250 gram tel kadayıf+1 su bardağı ufalanmış kadayıf
5 çorba kaşığı tozşeker
1 kg soğuk süt
4 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet yumurta
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 tatlı kaşığı tereyağı
Kadayıflı Tavuk Göğsü Yapılışı
250 gram kadayıfı fırın tepsisine incecik yayın. Kızarana dek pişirip soğuması için kenara alın. Daha sonra kadayıfı ufalayıp, 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Ayrı bir yerde soğuk süt, un, kalan tozşeker, yumurta, rendelenmiş limon kabuğu ve 1 su bardağı ufalanmış kadayıfı koyu bir muhallebi kıvamı alana dek pişirin. Tereyağını ekleyip, karışım sıcakken 10 dakika mikserle çırpın. Fırın kabını ıslatıp, karışımı kaba boşaltın. 1 gece buzdolabında dinlendirin. Tabağa ters çevirip, çıkarın. Üzerine, kadayıflı tozşeker karışımını serpip servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Samsa Tatlısı Tarifi
2 Kişilik
Malzemeler
400 gram milföy hamuru (yaklaşık 8 yaprak)
1 su bardağı toz badem
4 çorba kaşığı tozşeker
2 adet yumurtanın akı
İnce çekilmiş antepfıstığı
Şurubu için: 6 kahve fincanı tozşeker
4 çay bardağı su
1 adet limon
Samsa Tatlısı Yapılışı
DERİN bir kapta toz bademi, şekeri ve yumurta akını karıştırın. Milföy hamurunu 2 mm kalınlığında inceltip hazırladığınız bademli karışımı arasına yayın ve rulo şeklinde katlayın. Hazırladığınız ruloları bir kenarda 45 dakika dinlenmeye bırakın. 2Diğer yanda şurup için; suyu, tozşekeri ve bir adet limonun suyunu bir kapta kaynatın. 3Dinlendirdiğiniz hamur rulolarını küçük dilimler halinde kesip orta derecedeki ısıda yaklaşık 40 dakika üzerleri iyice kızarana dek pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine şurubunu dökerek soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra üzerini antepfıstığı ile süsleyin.
Pratik bayram tatlıları.
Kolay Baklava Tarifi
Malzemeler
3/4 ekmek içi
3 çorba kaşığı tozşeker
4 su bardağı fındık
6 adet yufka
150 gram eritilmiş tereyağı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Kolay Baklava Yapılışı
BAYAT ekmeğin kabuklarını çıkartıp ufalayın. İçine tozşeker ve fındığı karıştırın.
* 30-35 cm çapındaki yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. Birinci yufkayı tepsiye sererek kenarlardan üç parmak yukarı kıvırma payı bırakın. Fazlasını muntazam şekilde kesin. Birinci yufkanın üzerine ekmekli fındıklı karışımın 1/3'ünü yayın. İkinci yufkayı tepsi büyüklüğünde keserek üzerini hafifçe yağlayın. Üçüncü yufkayı da gergin olarak tepsiye serin. Kalan 1/3'ünü üzerine serpin. En alttaki yufkanın kenarlarını yukarı doğru kıvırın. Kıvırdığınız kenarlara çok az yağ gezdirerek bastırın ki cevizli iç dışarıya akmasın. Dördüncü ve beşinci yufkayı tam olarak tepsi büyüklüğünde kesin. Gergin olarak tepsiye yayın. Ucunu yağladınız bıçakla, yufkaların şeklini bozmadan ve en alt yufkaya inmeden dilimleyin. Erittiğiniz tereyağını kestiğiniz dilimlerin aralarına ve tüm tepsinin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Çıkardığınızda ılınması için kenara alın.
*Şerbeti için, tozşeker ve suyu kaynatın. Tozşeker eridiğinde limon suyunu ilave ederek bir dakika daha kaynatın. Sonrasında ocaktan alarak soğumaya bırakın. Soğuyan şerbetin yarısını ılık haldeki tatlının üzerine gezdirin. Daha sonra şerbetin kalanını yavaş yavaş tatlının tümüne yedirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Çikolatalı İrmik Helvası Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
4 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı irmik
İki buçuk su bardağı süt
1 su bardağı tozşeker
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
1 paket vanilya
Üzerine:
1 paket (80 gram) bitter çikolata
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Çikolatalı İrmik Helvası Yapılışı
TEREYAĞINI bir tencereye alıp eritin. Üzerine irmiği ekleyip 8-10 dakika karıştırarak kavurun. Diğer taraftan sütü kaynatıp içine tozşekeri ekleyin. Sıcakken, irmiğin rengi dönünce üzerine ekleyin. Ceviz ve vanilyayı ilave edin. Suyunu çekince ocaktan alıp kapağı kapalı olarak 15 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra elinizle istediğiniz gibi şekillendirip bir tepsiye dizin. Üzerine benmari usulü erittiğiniz çikolatayı dökün. Dolmalık fıstıkla süsleyin. Çikolata donduktan sonra servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
Mısır Unlu ve Mısırlı Revani Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı mısır unu
1 çay bardağı konserve tane mısır
4 adet yumurta
Bir buçuk çay bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Şerbeti için:
2 su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
Yarım limonun suyu
Üzerine:
Hindistancevizi, mısır
Mısır Unlu ve Mısırlı Revani Yapılışı
YUMURTALARI bir buçuk çay bardağı tozşekerle birlikte derin bir kapta iyice çırpın. Yoğurt, mısır unu, un, 1 paket kabartma tozu ve vanilya ekleyip, çırpmaya devam edin. Orta büyüklükte bir fırın kabını zeytinyağı ile yağlayın. Karışımı içine boşaltın ve üzerine mısırı serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dakika pişirin. Bu arada şerbet için tozşeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak tatlının üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra dilimleyip, üzerini hindistancevizi ve mısırla süsleyerek, servis yapın.
Pratik bayram tatlıları.
İzmir Lokması Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kuru maya
Bir buçuk su bardağı su
Yarım çay kaşığı tozşeker
2 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
Yarım limonun suyu
İzmir Lokması Yapılışı
Öncelikle şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir-iki taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğutun. Kuru mayayı yarım su bardağı ılık su ve tozşekerin içinde kabarması için 15 dakika bekletin. Diğer taraftan hamur için unu derin bir kabın içine eleyip, üzerine tuzu ekleyin. Mayalı suyu, yumurtayı ve 1 su bardağı suyu da kattıktan sonra çatalla iyice çırpın. Daha sonra elinizle yoğurarak muhallebi kıvamında cıvık bir hamur elde edin. Hamuru 30 dakika mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamuru avucunuzun içine alın ve baş ile işaret parmağınızla sıkın. Fındık büyüklüğünde çıkan hamuru, tatlı kaşığı yardımıyla kızdırılmış yağın içine atın. Hamur bitene kadar işleme devam edin (hamurun kaşığa yapışmaması için her seferinde kaşığı sıvıyağa batırın). Tatlıları önlü arkalı kızartıp kenara alın. Kızarmış lokmaları bir kevgir yardımıyla tavadan alın ve soğuk şerbetin içine atın. 10 dakika şerbette bekletip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri