Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Marmelatlı Rulo Pasta
Malzemeler
Portakal marmeladı için:
3 adet portakalın kabuğu
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 adet dilimlenmiş portakal
2 adet portakalın suyu
3 su bardağı tozşeker
Pandispanya için:
1 paket pandispanya unu
2 çorba kaşığı tozşeker
7-8 çorba kaşığı su
1 tatlı kaşığı pudraşekeri
1 paket vanilyalı puding
Üç buçuk su bardağı+2 kahve fincanı süt
150 gram fındık
Portakal Marmelatlı Rulo Pasta Yapılışı
Portakal marmeladı için portakal kabuklarını tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyin. Kapağını kapatıp, bir gece dinlendirin. Suyunu süzüp, yıkayın. Yeniden su ekleyip, bir taşım kaynatın. Tekrar suyunu süzüp, dilimlenmiş portakal, portakal suyu ve tozşekerle birlikte kısık ateşte kaynatın. Blenderden geçirip, bir taşım daha kaynatın. Pandispanya için pandispanya unu, 1 çorba kaşığı tozşeker ve suyu, mikserde önce düşük devirde sonra yüksek devirde 7-8 dakika çırpın. Hamuru yağlı kağıtla kaplanmış küçük bir fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pembeleşene dek, yaklaşık 7-8 dakika pişirin. Büyükçe bir havlunun üzerine yağlı kağıt serin. Üzerine pudraşekeri serpip, pişen pandispanyayı üzerine yerleştirin. Pişmiş kağıdı çıkarıp, diğer yağlı kağıtla birlikte rulo yapın ve soğumaya bırakın. Soğuyan pandispanyayı açıp, yağlı kağıdı çıkarın. Üzerine portakal marmeladı sürün. Tekrar rulo yapın. Pudingi sütle pişirip, rulonun üzerine sürün. Fındığı tozşekerle birlikte blenderden geçirip pastanın üzerine ve kenarlarına serpiştirin. Dilimleyip servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakallı Et Sote
Malzemeler
2 adet portakal
750 gram dana kontrfile
1 çorba kaşığı rendelenmiş
limon kabuğu
2 çorba kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı elma sirkesi
Tuz, pulbiber
Portakallı Et Sote Yapılışı
Portakalların kabuğunu soyup keskin bir bıçakla içindeki beyaz kısmı çıkarın. Daha sonra jülyen (ince uzun şeritler halinde) doğrayıp kenara alın. Portakalların suyunu sıkıp bir tencereye alın. Ağır ateşte 3 çorba kaşığı kalıncaya kadar kaynatın. Altını kapatıp kenara alın. Diğer taraftan eti bir parmak genişliğinde şeritler halinde doğrayın. Üzerine rendelenmiş limon kabuğu, mısır nişastası ve tozşeker ekleyip harmanlayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp portakal kabuklarını kızartın ve kenara alın. Eti geniş bir tavaya alıp sık sık karıştırarak kızartın. Üzerine kızarttığınız portakal kabuklarını ekleyin. Portakal suyu, elma sirkesi, pulbiber ve tuz ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirip servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakallı Şifon Kek
Malzemeler
6 büyük yumurta (30 Gr)
225 gr. Kek unu
300 gr. Şeker
1 Paket Kabartma tozu
4 gr kadar Tuz
4 Orta Boy Portakalın kabuğu (kabuk rendesi)
120 ml Sıvı Yağ
180 ml taze portakal suyu (2-3 Büyük Portakal)
1 Paket Vanilya (Vanilya Extract kullanırsanız daha lezzetli olur)
Portakallı Şifon Kek Yapılışı
Oda sıcaklığındaki Yumurtaların sarısı ve akını ayrı ayrı kaplara koyun. Karıştırma kabına Unu eleyerek koyun ve portakal kabuğu rendesini içine ekleyerek çırpıcıyla una ekleyin. Kabartma tozu, tuz ve şekerin 3/2de ekleyin iyice harmanlayın. Karışımın ortasını çukur hale getirin ve yumurta sarılarını, Sıvı Yağ, Vanilya ve Portakal suyunu ekleyin ve orta hızda mikserle çırpın
Ayrı bir kapta Yumurta aklarını düşük hızda 1-2 dk çırpın hafif köpürünce çırpmayı bırakın. Ayırdığınız 3/1 toz şekeri yavaş yavaş ekleyerek yüksek hızda çırpın. Kremsi bir kıvama kadar çırpmaya devam edin. Kıvam arttırmak isterseniz Krem tartar kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız yumurta akını diğer karışımın içine ekleyin el çırpıcısı ile yavaş yavaş karıştırarak malzemeyi yedirin.
25 cm'lik kek kalıbını yağlayın ve karışımı kalıba dökün. Kalıbı mutfak tezgahına orta şiddete vurarak hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
170 C fırınınızın pişirme şekline göre 40-60 dk arasında keki pişirin. Bıçak yardımı ile kekin içinin piştiğini kontrol edin. Piştiyse kalıbı fırından çıkarın, tezgahın üzerine ters çevirip soğumasını bekleyin.
Aşçının notu: Buzdolabında 1 hafta, oda sıcaklığında hava geçirmez kek tabaklarında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Çorbası
Malzemeler
6 adet portakal
1 adet tavuk göğsü
1 adet havuç
2 çorba kaşığı zeytinyağı
200 ml krema
Tuz
Karabiber
Kekik
Portakal Çorbası Yapılışı
Öncelikle portakallardan ikisini soyup küp küp doğrayın. Daha sonra doğranmış portakalların içine kalan diğer 4 adet portakalın kabuklarını rendeleyip zeytinyağı ile soteleyin. İçine rendelenmiş havucu da ekleyip sotelemeye devam edin. Bu arada ayrı bir tencerede tavuk göğsünü haşlayıp, incecik parçalara ayırın. Göğüs etini de diğer tencereye ilave edip tuz, karabiber ve kekiği ekleyerek pişirin. Kabukları rendelenmiş portakalların suyunu ve tavuk suyunu soteye ekleyin. Yoğun bir kıvam alıncaya kadar kaynatın. Kremayı ekleyip karıştırın ve sıcak olarak servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Şerbeti
Malzemeler
6 adet büyük boy portakal
Yarım limonun suyu
Yarım su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
Portakal Şerbeti Yapılışı
Yıkanmış ve ortadan ikiye bölünmüş portakalları derin bir kaseye sıkın. Yarım limonun suyu ve 3 çorba kaşığı tozşekeri ilave edip, karıştırarak 1 saat bekletin. Daha sonra bu karışımı süzgeçten geçirin. Üzerine kalan tozşekeri ilave edin ve karıştırarak eritin. Şerbeti bir sürahiye alın ve içine rendelenmiş portakal kabuğu ile buz ilave edin. Soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Bu şerbeti kaynatarak da hazırlayabilirsiniz. Kaynadıktan sonra şişelere doldurup, soğutarak servis yapabilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp, artırabilirsiniz.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Ayvalı ve Portakal Sulu Kereviz
Malzemeler
1 adet büyük boy ayva
2 adet portakal
2 adet kereviz
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan, 2 diş sarmısak
2 adet kesmeşeker
1 adet limonun suyu
tuz
Üzerine:
3 dal dereotu
Ayvalı ve Portakal Sulu Kereviz Yapılışı
Ayvayı iyice yıkadıktan sonra baş ve uç kısımlarını alıp, dilimleyin. Kararmaması için yarım limon suyu eklediğiniz suda bekletin. Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağı ile birlikte tencereye alıp, hafif kavurun. Kesmeşeker ve tuz ekleyin. Kabukları soyulmuş ve halka kesilmiş kerevizi yerleştirin ve üzerine ayva dilimleri koyun. Sıkılmış portakal suyu ve kalan limon suyunu ekledikten sonra pişmeye bırakın. Kereviz ve ayva piştikten sonra servis tabağına alıp, soğumaya bırakın. Dereotu ile süsleyip, servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Peltesi
Malzemeler
1+1/4 su bardağı portakal suyu
3 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı nişasta
1/4 su bardağı su
Üzerine: Portakal dilimleri, badem
Portakal Peltesi Yapılışı
Portakal suyunun tamamını ve 3 çorba kaşığı tozşekeri tencereye alın. Kısık ateşte ısıtın. Ayrı bir kapta nişasta ve 1/4 su bardağı suyu iyice karıştırın. Portakal suyunun üzerine ekleyin. Karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin. Kaselere paylaştırın. Buzdolabında birkaç saat bekletin. İri kıyılmış badem ve portakal dilimleri ile süsleyerek servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Sulu İrmikli Kek
Malzemeler
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı tozşeker
3 adet yumurta
2’er çay kaşığı vanilya ve kabartma tozu
1 su bardağı irmik
2 çorba kaşığı hindistancevizi
Bir buçuk su bardağı un
Şerbeti için:
1 su bardağı su
Yarım su bardağı tozşeker
1 adet portakal
Süslemek için:
Hindistancevizi
Portakal Sulu İrmikli Kek Yapılışı
Öncelikle şerbeti için su ve tozşekeri kaynatın. Dilimlenmiş portakalıekleyip, 1-2 dakika daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakın. Diğer taraftan derin bir kaseye aldığınız zeytinyağı, sıvıyağ ve tozşekeri mikserle iyice çırpın. Yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Vanilya, kabartma tozu ve irmiği de katıp metal kaşıkla iyice karıştırın. Hindistancevizi ve elenmiş unu da ekleyip aynı yönde olacak şekilde tüm malzemeyi karıştırın. Karışımı yağlanmış orta büyüklükte kare kalıba boşaltın ve üzerini spatula ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Dilimleyin ve üzerini hindistancevizi ile süsleyip servis yapın.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakal Kabuklu Bisküvi
Malzemeler
3/4 su bardağı un
1 paket buğday nişastası
1 çay kaşığı kabartma tozu
3/4 su bardağı tozşeker
1 adet yumurta
100 gram margarin
2 adet portakalın kabuğu
Portakal Kabuklu Bisküvi Yapılışı
Öncelikle portakallardan birinin kabuğunu ince, birini kalın olarak rendeleyin. Unu, buğday nişastası ve kabartma tozu ile derin bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açın. Tozşekeri, yumurtayı ve buzdolabından yeni çıkarılmış ve küp küp kesilmiş margarini ekleyin. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Rendelenmiş kabukları da hamura katın. Hamuru tekrar yoğurun. Daha sonra hamuru ikiye bölün. İki parçayı da düz bir zemin üzerinde 5-6 mm kalınlığında açın. Bir bardak yardımıyla yuvarlaklar kesin. Yağlanmış tepsiye sıralayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri pembeleşene dek pişirin.
Portakalın lezzet kattığı tarifler
Portakallı Kereviz
Malzemeler
1 kg kereviz, 2 adet portakal
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limon, 1 adet elma
10 adet arpacık soğan
1’er çorba kaşığı hardal ve bal
1 su bardağı su
Portakallı Kereviz Yapılışı
Zeytinyağı ile yarım limonun suyunu bir tencereye alın. Dörde böldüğünüz limonu ve kabuklarını soyup küp doğradığınız kerevizi tencereye ilave edin. Üzerine bir adet portakalın suyunu, bir adet kabuklarıyla beraber dörde böldüğünüz portakalı ve kabuklarıyla beraber irice doğradığınız elmayı ekleyin. Arpacık soğanları temizleyip bütün olarak malzemeye ilave edin. Son olarak hardal, bal ve suyu ekleyip 15 dakika pişirerek ocağın altını kapatın. Soğuk servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri