Portakal ile çikolatanın aşkı
Çikolatalı Portakallı Mus Tarifi (2 kişilik)
1 paket 80 gramlık bitter çikolata
Yarım portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
2 çorba kaşığı portakal suyu
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 adet yumurta (akı ile sarısı ayrılacak)
4 çorba kaşığı krema
1 çorba kaşığı rendelenmiş çikolata
BİR paket çikolatayı benmari usulü eritin. İnce şekilde rendelenmiş portakal ve limonun kabuğunu, portakal suyunu, tereyağını ve yumurtanın sarısını erimiş ve ılık haldeki çikolataya ilave ederek karıştırın ve soğumaya bırakın. Başka bir kapta yumurtanın akına kremayı ekleyerek kar haline gelene dek çırpın. Soğumuş olan çikolataya ekleyerek iyice karıştırın. Sonrasında servis kaselerine boşaltarak buzdolabında bir-iki saat dinlendirin. Dolaptan çıkartıp servis yaparken üzerini rendelenmiş çikolata ile süsleyin.
Portakal ile çikolatanın aşkı
Portakallı Kakaolu Dilimler Tarifi (6 Kişilik)
Tabanı için:
İki buçuk çorba kaşığı kakao
Bir buçuk su bardağı un
200 gram tereyağı
Yarım su bardağı pudraşekeri
Bir tutam tuz
Üzeri için:
Üç buçuk su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı portakal marmeladı
10 çorba kaşığı irmik
1 çorba kaşığı tereyağı
Çikolatalı sos için:
120 gram bitter çikolata
3 çorba kaşığı krema
Tabanı hazırlamak için; kakao, un, tereyağı, pudraşekeri ve tuzu iyice yoğurun. Alüminyum folyoya sarıp, buzdolabında 1 saat dinlendirin. Çıkarıp yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine elinizle bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kıtır olana kadar pişirin. Üzeri için, portakal suyu, rendelenmiş portakal kabuğu, portakal marmeladı ve irmiği tencerede lapa oluncaya dek pişirin. Ocaktan alıp tereyağı ilave edin. Karıştırarak soğutun. Daha sonra hazırlamış olduğunuz tabanın üzerine yayıp 15-20 dakika dinlendirin. Çikolatalı sos için, bitter çikolatayı benmari usulü eritip krema ile karıştırın. Bu karışımı portakallı harcın üzerine yayın. Soğuyunca dilimleyip, süsleyerek servis yapın.
Portakal ile çikolatanın aşkı
Portakallı Toplar Tarifi (20 adet)
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çay bardağı süt
1 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı pudraşekeri
1 paket vanilya
100 gram margarin
Bir buçuk paket pötibör bisküvi
Bulamak için: Dövülmüş fındık, file badem ve toz antepfıstığı
DERİN bir kasede rendelenmiş portakal kabuğu, süt, kakao, pudraşekeri, vanilya ve eritilmiş margarini karıştırın. Pötibör bisküviyi ufalayıp içine ekleyin ve bütün malzemeyi elinizle yoğurun. Hazırladığınız karışımdan parçalar koparıp, elinizle yuvarlayın. Daha sonra üç bölüme ayırın. Bir kısmını dövülmüş fındığa, bir kısmını file bademe, geri kalanını da toz antepfıstığına bulayın. Buzdolabında yarım saat soğuttuktan sonra servis yapın.
Portakal ile çikolatanın aşkı
Portakal Çubukları Tarifi (25 adet)
5 parça portakal şekerlemesi (120 gram)
120 gram bitter çikolata
120 gram beyaz çikolata
Portakal şekerlemelerini 1 cm eninde uzunlamasına doğrayın. Bitter ve beyaz çikolatayı ayrı ayrı kaplarda benmari usulü eritin. Portakal şekerlemelerinin yarısını bitter, kalan yarısını beyaz çikolataya batırın. Yağlı kağıt üzerinde donmaya bırakın. Yağlı kağıttan iki adet küçük huni yapıp, ağzını incecik açın. Bitter ve beyaz çikolatanın kalan kısmını ayrı ayrı bu hunilere alın. Donmaya bıraktığınız portakal şekerlemelerinin üzerine sıkın. 15-20 dakika dinlendirip servis yapın
Portakal ile çikolatanın aşkı
Kakaolu Ve Portakallı Ekmek Tarifi
5 su bardağı buğday unu
2 çorba kaşığı kakao
1 paket instant maya
Bir buçuk su bardağı su
Tuz
Yarım su bardağı süt
2 çorba kaşığı bal
2 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
UN, kakao, instant maya ve tuzu yoğurma kabına alıp harmanlayın. Üzerine, rendelenmiş portakal kabuğu, bal, süt ve su ekleyip iyice yoğurun. Hamuru hafifçe yağlanmış derin bir kaba aktarın ve üzerini streç filmle kapatın. Oda sıcaklığında hamur iki misli büyüklüğe ulaşana dek mayalandırın. Daha sonra unlu zeminde yeniden yoğurup yuvarlak bir somun haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine keskin bir bıçakla kare çizikler atın. Nemli bir bez örterek tepside 20 dakika daha mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında bir bıçak batırıp kontrol ederek (ekmeğe batırdığınız bıçak temiz çıkıyorsa pişmiş demektir) pişirin.
Portakal ile çikolatanın aşkı
Portakallı Çikolatalı Kek Tarifi (8 kişilik)
4 adet yumurta
Yarım su bardağı portakal suyu
3 adet portakalın
rendelenmiş kabuğu
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Sosu için:
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı portakal suyu
Yarım su bardağı pudraşekeri
YUMURTALARIN aklarını ve sarılarını ayırın. Yumurta sarıları, yarım su bardağı portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve tozşekeri, tozşeker eriyene kadar çırpın. Bir su bardağı un, kabartma tozu ve tuzu eleyip yumurta sarılı karışıma ekleyerek tahta bir kaşıkla karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta aklarını kar haline gelinceye kadar çırpıp karışıma ekleyin. Yuvarlak bir kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Sosu için, portakal suyu, portakal kabuğu rendesi ve pudraşekerini karıştırıp keki ıslatın. Çikolataları benmari usulü eritip kekin üzerine gezdirin. Çikolata donduktan sonra portakal dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Kek hamuruna arzunuza göre çikolata parçaları ve damla çikolata da ekleyebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler