Patatesin farklı halleri
Fırında Patates Cipsi ve Patlıcanlı Sos
Malzemeler
Sos için:
2 yemek kaşığı (70 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
Yarım çay bardağı sirke
Yarım kg patlıcan közlenmiş ve ezilmiş
1 kg domates rendelenmiş
1 kg rondoda çekilmiş kırmızıbiber
1 baş sarımsak ince doğranmış
2 tatlı kaşığı tuz
Cips için:
3 yemek kaşığı (100 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
4 diş sarımsak
1 kg taze patates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Tepsiyi yağlamak için:
1 tatlı kaşığı (15 g) Teremyağ Gurme Kaymaklı
Fırında Patates Cipsi ve Patlıcanlı Sos Yapılışı
Öncelikle sosu hazırlamak için bütün malzemeleri tencereye alarak sos koyulaşana kadar yaklaşık bir saat kadar pişirin. Sos tamamen suyunu çekip piştikten sonra kenara alın. Fırın tepsisini Teremyağ Gurme Kaymaklı ile yağlayın ve daha sonra sarımsakları ortadan ikiye kesip tepsinin her tarafına bastırarak sürün. Böylelikle sarımsaklar aromasını daha iyi bir şekilde bırakacaktır. Patates cipslerini hazırlamak için; bir tavada Teremyağ Gurme Kaymaklı'yı eritin. Patatesleri yıkayarak kabukları ile birlikte incecik halka şeklinde kesin. Kestiğiniz patateslerin içine tuz, karabiber ve erittiğiniz Teremyağ Gurme Kaymaklı'yı koyarak karıştırın. Patatesleri fırın tepsisine yan yana dizin. Maksimum sıcaklıkta ısıttığınız fırında patatesleri 15 dk kızarıncaya kadar pişirin. Yanında hazırladığınız sosla birlikte servis yapın.
Aşçının notu: Patateslerin istediğiniz kıtırlıkta olması için, çok ince kesmeniz ve her tarafını Teremyağ Gurme Kaymaklı ile bulamanız önemli.
Patatesin farklı halleri
Patates Dolması
Malzemeler
6 adet orta boy patates
3 adet orta boy mantar
2 adet havuç
2 adet çarliston biber
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kuru fesleğen
1 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 kahve fincanı soya kıyması
1 kahve fincanı konserve bezelye
1 çorba kaşığı salça
tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Üzerine:
2-3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çorba kaşığı salça
Patates Dolması Yapılışı
PATATESLERİN kabuklarını soyup, ortalarını oyun. Tuz serpin. Kızdırılmış yağda kızartın. İç malzeme için; mantarları ve havuçları küçük doğrayın. Biberleri ve soğanı ince doğrayın. Sebzeleri tencereye aktarıp az yağda hafifçe kavurun. Üzerine salça, fesleğen, pirinç, 2 bardak su ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp, suyu çekene dek pişirin. Sonrasında tencereyi ocaktan indirip, soya kıymasını ve bezelyeyi ekleyin. Tekrar kapağı kapatıp bu şekilde 5 dakika demlendirin (nemli ve yumuşak kalması için kapakla tencere arasına kağıt havlu koyun). Hazırladığınız içi, patateslerin içine pay ederek doldurun ve fırın tepsisine yerleştirin. Ayrı bir kapta 1 çorba kaşığı salçayı suyla inceltip, tepsinin içine dökün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çırarıp üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Sıcak servis yapın.
Patatesin farklı halleri
Patatesli Kapama
Malzemeler
2 çorba kaşığı margarin
1 adet soğan
500 gram kuşbaşı kuzu eti
4 adet patates
2 adet domates
4 adet sivribiber
4 su bardağı sıcak su
Tuz,
karabiber,
pulbiber
İki buçuk su bardağı pirinç
Patatesli Kapama Yapılışı
Öncelikle margarini tencereye alıp, küçük doğranmış soğan ve eti kavurun. Patatesleri yarım halka biçiminde doğrayın. Kabukları soyulup, dörde bölünmüş domatesleri ve ikiye bölünmüş sivribiberleri ete karıştırın. 4 su bardağı sıcak su ekleyip, tuz, karabiber ve pulbiberi katın. Düdüklü tencerede 20 dakika pişirin. Bu arada pirinci tuzlu suda yarım saat bekletip süzün. İyice yıkayıp, derin bir tepsiye yayın. Düdüklüden aldığınız yemeği suyunu süzerek pirincin üzerine yayın. Yemeğin suyundan üç buçuk su bardağı alıp, sıcak olarak tepsideki yemeğin üzerine gezdirin. Önce ocağa alıp, pirinçler şişene kadar pişirin. Daha sonra tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derece fırına alıp, üzerini hafifçe kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Patatesin farklı halleri
Fırında Patates Oturtma
Malzemeler
5 adet patates
1 adet soğan
1 su bardağı sıvıyağ
250 gram kıyma
3 adet sivri biber
3 adet domates
3 dal maydanoz
1 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı
karabiber
Yeteri kadar tuz
Servis için:
Kıyılmış maydanoz
Patates kızartması
Fırında Patates Oturtma Yapılışı
Küp doğranmış soğanı 2 çorba kaşığı sıvıyağda soteleyin. Kıyma, kıyılmış biber, doğranmış domates ekleyip sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Ocaktan alıp, kıyılmış maydanoz ilave edin. Patateslerin kabuklarını temizleyip, enlemesine ortadan ikiye kesin. İçlerini küçük bir kaşıkla oyup, yıkayın. İyice kurulayıp, kalan sıvıyağda hafifçe kızartın. Pişirme kabına yerleştirip, içlerini kıymalı harçla doldurun. Ayrı bir yerde salçayı su ile açıp, patateslerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, patatesler yumuşayana dek pişirin. Maydanoz ve patates kızartması ile süsleyip servis yapın.
Patatesin farklı halleri
Kuzu Etli Patates
Malzemeler
1 kg taze patates
300 gram kuşbaşı kuzu eti
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
Yeteri kadar sıcak su
Tuz, karabiber, kimyon
Kuzu Etli Patates Yapılışı
Eti bir tencereye alıp, kapağını kapatın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak, suyunu salıp, yeniden çekene dek kavurun. Üzerine tereyağı, salça, tuz, karabiber ve kimyon ekleyip, 2 dakika karıştırarak kavurun. Etin üzerini geçecek kadar su ekleyin ve azaldıkça su ekleyerek, et yumuşayana dek pişirin. Üzerine soyulmuş bütün patatesleri ilave edin. Suyu azalmışsa su ekleyin ve patatesler yumuşayana dek pişirip, servis yapın.
Patatesin farklı halleri
Hindistancevizli Tatlı Patates Çorbası
Malzemeler
500 gram tatlı patates
1 adet hindistancevizi
1 litre sıcak su
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
1 çorba kaşığı rendelenmiş
taze zencefil
1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
(küçük hindistancevizi)
2 diş dövülmüş sarmısak
Tuz, karabiber, pulbiber
Hindistancevizli Tatlı Patates Çorbası Yapılışı
Öncelikle çorba yapımında kullanacağınız hindistancevizi sütünü hazırlayın. Bunun için, hindistancevizinin üzerindeki 3 gözü bir tirbuşonla delin. İçindeki sütü akıtın. Daha sonra hindistancevizinin kabuğunu kırıp içindeki beyaz etli kısımları çıkarın ve rendeleyin. Rendelediğiniz hindistancevizini 1 litre kaynar suya katıp, 1 saat bekletin. Su ılınınca rendelenmiş hindistancevizini elinizle ovun. Daha sonra suyunu süzüp kenara alın. Süt hazırlamada kullandığınız hindistancevizi rendesinden 2 çorba kaşığını ayırın. Çorba için patateslerin kabuklarını soyup, küçük küpler halinde doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alın ve ince kıyılmış soğanı soteleyin. Patatesi katın ve 10 dakika karıştırarak kavurun. Üzerine, meyvenin içinden akıttığınız hindistancevizi sütünü, kendi hazırladığınız 1 litrelik sütü, 2 çorba kaşığı hindistancevizi rendesini, zencefil, muskat, sarmısak, pulbiber ve tuzu katıp, 35-40 dakika kaynatın. Daha sonra karışımı blenderden geçirin. Koyu olursa, üzerine biraz sıcak su ekleyin. Tuzunu ve karabiberini kontrol ettikten sonra servis yapın.
Patatesin farklı halleri
Milföyde Patates Halkası
Malzemeler
5 adet patates
5 adet milföy hamuru
2 adet yumurta
100 gram beyaz peynir
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3-4 dal maydanoz
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
1 çorba kaşığı su
Tuz, karabiber
Milföyde Patates Halkası Yapılışı
Patatesleri iyice yumuşayana dek haşlayın. Ilındıktan sonra kabuklarını soyup, ezin. Üzerine 1 adet yumurta, 1 adet yumurta akı, ufalanmış beyaz peynir, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Milföy hamurlarını yumuşayana dek oda sıcaklığında bekletin. Düz bir zemine streç film serin. Üzerine milföy hamurlarını uç kısımları hafifçe üst üste gelecek şekilde yerleştirin ve un serpin. Hamuru merdane yardımıyla genişliği 15 cm olacak şekilde açın. Patatesli harcı, hamurun üzerine boydan boya yayın. Streç film yardımıyla hamuru rulo yapın. Uzun rulonun uç kısmını yuvarlak bir tepsinin ortasına koyup, kendi etrafında döndürerek tepsiye yerleştirin. Eğer milföy hamurları çok fazla yumuşamışsa, tepsiyi 10-15 dakika buzdolabında bekletin. Daha sonra böreğin üzerine 3 parmak arayla, tam olarak ayırmadan, kesikler atın. Kalan yumurta sarısını bir çorba kaşığı suyla çırpın ve böreğe sürün. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Haftalık Örnek Menü Dengede 7 Gün 3’er Öğün
- Dr. Ayça Kaya’dan Düşük Karbonhidratlı Beslenmede Altın Kurallar
- Düşük Karbonhidratlı Tarifler