Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Limonlu Mereng Tarifi
Malzemeler
250 gram margarin (1 paket )
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı pudraşekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Muhallebi için:
1 su bardağı su
Yarım su bardağı limon suyu
Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta sarısı
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 çorba kaşığı margarin
Üzeri için:
3 adet yumurtanın akı
4 çorba kaşığı pudraşekeri
Yarım çay kaşığı tuz
Limonlu Mereng Yapılışı
MARGARİN, yumurta, pudraşekeri, vanilya, kabartma tozunu yoğurun. Aldığı kadar un ilave edip, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Hamuru tart kalıbına bastırarak yayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Muhallebi için su, limon suyu, süt, yumurta sarısı ve limon kabuğunu karıştırarak pişirin. Ocaktan alıp, margarini ekleyin ve yeniden karıştırın. Soğuk hamurun üzerine muhallebiyi yayın. Ayrı bir yerde yumurta aklarını tuzla birlikte, kar haline gelene dek mikserle çırpın. Pudraşekeri ekleyip, çırpmaya devam edin. Soğuk muhallebinin üzerine şekil vererek yayın. Önceden ısıtılmış 130 derece fırında, 20 dakika, üzeri kızarana dek pişirin.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Dana But Yahni Tarifi
Malzemeler
Bir buçuk kg dana budu
2 adet soğan
4 dilim dana jambon
1 çorba kaşığı un
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 diş kıyılmış sarmısak
4 adet doğranmış domates
Yarımşar çay kaşığı biberiye ve kekik
2 adet doğranmış havuç
7 adet tane karabiber
Yarım portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı kırmızı şarap
1 adet defne yaprağı
15 adet yeşil zeytin
Tuz, karabiber
Dana But Yahni Yapılışı
ETİ irice dilimleyip, haşlayın. Suyunu süzdürüp kenara alın. 1 adet doğranmış soğanı, dilimlenmiş jambonla birlikte 5 dakika kavurun. Ayrı bir yerde un, tuz ve karabiberi karıştırın. Eti unlu karışıma bulayın. Daha sonra soğanlıjambonlu karışıma ilave edin. Zeytinyağı ekleyip, altın rengi alana dek çevirerek kızartın. Kalan soğanı jülyen doğrayın. Sarmısak, soğan, domates, biberiye, kekik, havuç, karabiber, portakal kabuğu ve son olarak şarabı ekleyin. Karışımı fırın kabına alıp, defne yaprağı ilave edin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 4 saat pişirin. Fırından almadan yarım saat önce zeytin ilave edin. Servis tabağına alıp, üzerine fırın kabındaki sostan gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Fıstıklı Turta (Fransız Mutfağı) Tarifi
Malzemeler
Hamur için: 8 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu
1 tatlı kaşığı vanilya
9 çorba kaşığı un
Yarım su bardağı patates unu
Bir buçuk çorba kaşığı margarin
Krema için: 2 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı vanilya
Dört buçuk çorba kaşığı un
1 su bardağı kaynar süt
250 gram oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı çekilmiş tuzsuz antepfıstığı
1 su bardağı pudraşekeri
Şerbeti için: 1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Süslemek için: Tuzsuz antepfıstığı
Fıstıklı Turta (Fransız Mutfağı) Yapılışı
Hamur için derin bir kasede 4 adet yumurta sarısı, 4 adet yumurta, tozşeker, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı, boza kıvamına gelene dek 10-15 dakika çırpın. Elenmiş un ve patates ununu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırın. Eritilmiş ve soğutulmuş margarini katıp karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru yağlanmış ve yağlı kağıtla kaplanmış orta büyüklükte yuvarlak bir kek kalıbının içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Piştikten sonra soğuması için bir kenara alın. Diğer yandan kreması için bir tencerede yumurta sarılarını, tozşeker ve vanilya ile birlikte iyice çırpın. Unu ilave edin ve karıştırın. Kaynar sütü ekleyin ve hızlı karıştırmaya devam edin. Tencereyi ocağın üstüne alın ve harlı ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin. Soğuması için kremayı bir tepsiye boşaltın. Diğer yandan oda sıcaklığındaki margarini iyice çırparak, yumuşatın. Kremadan 1 çorba kaşığı alarak margarinin içine katıp, iyice yedirin. Tüm kremayı margarine katıp, malzemeler özleşene kadar karıştırın. Kremaya tuzsuz antepfıstığı ve pudraşekerini ekleyip bir kenara alın. Şerbet için tozşeker ve suyu bir tencereye alıp, kaynatın. Rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Soğuttuğunuz pandispanyayı enlemesine ortadan ikiye kesin. İki parçanın üzerine de bir fırça yardımıyla şerbeti sürün. Pandispanyanın bir katına kremanın yarısını yayıp, diğer katı üzerine kapatın. Kalan krema ile turtanın üzerini ve kenarlarını kaplayın. Tuzsuz antepfıstığı ile üzerini ve yanlarını süsleyerek servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Roçild Suflesi Tarifi
Malzemeler
1 adet yumurta+2 adet yumurtanın sarısı+6 adet yumurtanın akı
1 su bardağı tozşeker
Yarım çay kaşığı vanilya
İki buçuk su bardağı süt
10 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı portakal likörü
Roçild Suflesi Yapılışı
Yumurta, yumurta sarıları, tozşeker ve vanilyayı iyice çırpın. Kaynamış sütün 1/4'ünü azar azar ve sürekli karıştırarak ekleyin. Unu ilave edin. Kalan sütü de ekledikten sonra tüm malzeme özleşene dek karıştırın. Orta ateşte koyu krema kıvamı alana dek pişirin. Ocaktan alıp, ılındıktan sonra tereyağını ilave edin. Portakal likörü ekleyip, hafifçe sulandırın. Ayrı bir yerde az miktarda tuz ilavesiyle yumurta aklarını kar gibi olana kadar çırpıp, karışıma ekleyin. Yağlanıp, tozşeker serpilmiş bir fırın kabına döküp, 180 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından alıp, sıcak servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Çilekli Şarlot (Fransız Mutfağı) Tarifi
Malzemeler
Yarım kg çilek
400 gram labne peyniri
2-3 çorba kaşığı rom
1 tatlı kaşığı vanilya
3 çorba kaşığı bal
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
100 gram çilekli jöle
2 çay bardağı sıcak su
1 su bardağı kirsch veya çilek likörü
250 gram tuzsuz peksimet
Süslemek için:
Çilek
Çilekli Şarlot (Fransız Mutfağı) Yapılışı
Ayıklanmış çileklerin 5-6 adedini süslemek için bir kenara ayırıp, diğer çilekleri dilimleyin. Labne peynirini romla yumuşatın. Üzerine vanilya, bal, rendelenmiş limon kabuğu ve dilimlenmiş çilekleri ilave edip, karıştırın. Ayrı bir kapta çilekli jöleyi sıcak suda eritin. Kirsch veya çilek likörünü ekleyin. Bütün peksimetleri bu karışımda ıslatın ve bir tabağa alın. Kalan jöleyi peynirli karışıma ekleyip, karıştırın. 20 cm'lik derin bir kabın kenarlarına peksimetleri dizin. Kalıbın dibine bir kat peynirli karışımdan koyun. Üzerine peksimet sıralayın ve tekrar peynirli karışımdan koyun. Kalıp dolana kadar aynı işlemi tekrarlayın. En üstünü peksimetle kapatın. Bir gece buzlukta bekletin. Servis tabağına ters çevirip çıkarın. Üzerini ayırdığınız çileklerle süsleyin ve bekletmeden servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Albane Turtası (Fransız Mutfağı)
Malzemeler
6 adet yumurta
1 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 su bardağından bir parmak fazla un
Bir tutam tuz
İki buçuk çorba kaşığı margarin
Krema için: 2 adet yumurtanın sarısı
Yarım su bardağından bir parmak fazla tozşeker
1 kahve kaşığı vanilya
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı kaynar süt
8 çorba kaşığı oda sıcaklığında margarin
10 çorba kaşığı pudraşekeri
Arasına ve üzerine:
1 kahve fincanı kanyak
Sütlü bonbon şekeri
Albane Turtası (Fransız Mutfağı) Yapılışı
Öncelikle yumurtaların akını ve sarısını ayırın. Sarılarını aldığınız kaba tozşeker ve vanilyayı aktarıp, 5 dakika çırpın. Unu ekleyin ve karıştırın. Yumurta aklarını ise bir tutam tuzla birlikte kar gibi olana dek çırpın. Daha sonra yumurta sarılarının içine katın ve tahta bir kaşıkla karıştırın. Eritilmiş ve soğutulmuş margarini ekleyip iyice karıştırın. İçi yağlanmış ve yağlı kağıtla kaplanmış orta büyüklükte yuvarlak bir kalıba boşaltın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 35 dakika pişirin ve soğuması için bir kenara alın. Krema için yumurta sarılarını bir tencerede tozşeker ve vanilya ile birlikte iyice çırpın. Unu ilave edin ve karıştırın. Kaynar sütü ekleyin ve hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edin. Sütlü karışımın olduğu tencereyi ocağın üstüne alın ve harlı ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar tahta bir kaşıkla karıştırarak pişirin. Kremayı soğuması için bir tepsiye boşaltın. Oda sıcaklığındaki margarini iyice çırparak, yumuşatın. Kremadan 1 çorba kaşığı alarak margarinin içine katıp, iyice yedirin. Tüm kremayı margarine katıp, malzemeler özleşene kadar karıştırın. Karışıma pudraşekerini ilave edin ve bir kenara alın. Soğuyan pandispanyayı enlemesine ortadan ikiye kesin. Birinci katın üzerine bir fırça yardımıyla kanyak sürün ve kremanın yarısını yayın. Dövülmüş bonbon şekeri serpiştirin. Diğer pandispanya katının iç kısmına da kanyak sürüp, kremalı katın üzerine kapatın. Kalan krema ile üzerini ve kenarlarını kaplayın. Dövülmüş bonbon şekeri ile süsleyip servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Keçi Peyniri Salatası
Malzemeler
4 dilim domates
4’er dilim ince kesilmiş kabak ve patlıcan
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, kekik
4 dilim keçi peyniri
Sos için:
2 tatlı kaşığı dijon hardalı
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Keçi Peyniri Salatası Yapılışı
Domates, kabak ve patlıcan dilimlerinin üzerine, zeytinyağı, tuz ve kekik karışımından gezdirip, fırın ya da ızgarada pişirin. Sebzeler soğuyunca yuvarlak bir kabın içine, kat kat aralarına yeşillik koyarak yerleştirin. Servis tabağına kabı ters çevirip çıkarın. Üzerine kızartılmış keçi peynirini yerleştirin. Sosu için hardal ve zeytinyağını karıştırın. Salatanın üzerine gezdirip servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Elmalı Kaz Ciğeri Tarifi
Malzemeler
2 adet kaz ciğeri (ortalama 80 gram)
3 dilim elma
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı tozşeker
Tuz, karabiber
1-2 tutam Akdeniz yeşilliği
Sosu için:
Kaz ciğeri yağı (pişirdiğiniz kaz ciğerinin tavada kalan yağı)
1 tatlı kaşığı balzamik sirke
Elmalı Kaz Ciğeri Yapılışı
Elma dilimlerini tereyağı ve tozşekerle birlikte yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızartın. Daha sonra başka bir tabağa alın. Aynı tavaya kaz ciğerlerini koyun. Kısık ateşte kaz ciğeri erimeden kızartın. Üzerine tuz ve karabiber serpip ocağın altını kapatın. Servis tabağına sıra ile elma dilimi, kaz ciğeri, Akdeniz yeşilliği olacak şekilde, malzeme bitene kadar kat kat yerleştirin. Sos için, tavada kalan kaz ciğeri yağını balzamik sirke ile kaynatın. Sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Vanilya Soslu Levrek Tarifi
Malzemeler
2 adet levrek fileto
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
200 gram ıspanak
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet havuç
Yeteri kadar su
Tuz
Vanilya sosu için:
3-4 adet levrek kılçığı
2 adet defne yaprağı
2 su bardağı beyaz şarap
2 tutam safran
2 adet çubuk vanilya
10 su bardağı su
4 çorba kaşığı krema
4 çorba kaşığı tereyağı
Vanilya Soslu Levrek Yapılışı
Levrek filetoyu yapışmaz yüzeyli tavaya alıp, zeytinyağında önlü arkalı kızartın. Ayrı bir yerde ıspanağı su eklemeden soteleyin. Blenderden geçirip bir tutam tuz ve yarım çorba kaşığı tereyağı ile karıştırdıktan sonra kenara alın. Havucu yeteri kadar suda haşlayın. Blenderden geçirip, kalan yarım çorba kaşığı tereyağı ile karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Vanilya sos için, levrek kılçığı, defne yaprağı, beyaz şarap, safran ve vanilyayı suda 45 dakika kaynamaya bırakın. Rengi dönünce suyu süzün. İçine krema ve tereyağı ilave edip koyulaşana kadar kaynatın. Levreği servis tabağına alın. Ispanak ve havucu yerleştirin. Sosla birlikte servis yapın.
Mutlaka denemeniz gereken 10 fransız mutfağı yemeği
Peynir Tabağı Tarifi
Malzemeler
3-4 tutam masculin salata
2’şer dilim emmental, camembert ve rokfor peyniri
8’er adet ceviz içi ve kiraz domates
Üzeri için:
Zeytinyağı
Peynir Tabağı Yapılışı
Servis tabağının ortasına masculin salatayı yerleştirin. Üzerine peynir çeşitlerini koyun. Ceviz içi ve kiraz domateslerle süsleyin. Zeytinyağı gezdirip servis yapın. Servis önerisi: Fransız peynir tabağını, siyah üzümle de servis edebilirsiniz.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler