Müjdeyle gelen sebze: Bakla
ENGİNAR GÖBEĞİNDE FAVA(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet enginar
1 adet soğan
2 su bardağı su
6 çorba kaşığı zeytinyağı
5 adet kesmeşeker
Yarım limonun suyu
5-6 dal kaşığı kıyılmış dereotu
Tuz
Fava için:
1 su bardağı kuru bakla
1 adet orta boy soğan
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 adet kesmeşeker
1 çay kaşığı tuz
Üzerine:
Kapari ve kıyılmış dereotu
Hazırlanışı:
Fava için kuru baklayı 7-8 saat suda bekletin. Suyunu süzüp bir tencereye alın. Üzerine dörde bölünmüş soğan, su, zeytinyağı, limon suyu, kesmeşeker ve tuz ekleyip pişmeye bırakın. Bakla yumuşayınca ocaktan alın. Ilındıktan sonra blenderden geçirip bir sıkma torbasına alın. Enginarları bir tencereye alıp, üzerine piyazlık doğranmış soğan, su, zeytinyağı, kesmeşeker, limon suyu ve tuz koyup, kapağını kapatın. Tencerenizin üzerini kapatacak büyüklükteki yağlı kağıdı akan suyun altında hafifçe ıslatıp sıkın. Yemek kaynamaya başlayınca, kağıdı tencerenin üzerine örtün (kağıdın ateşe gelmemesine dikkat ederek). Kapağını kapatıp ocağı kısın. Enginarlar yumuşayana dek pişirip ocaktan alın. Enginarların kenarını kıyılmış dereotuna bulayıp servis tabağına alın . Sıkma torbasındaki favayı enginarların üzerine sıkın. Kapari ve kıyılmış ereotu serperek servis yapın.
Müjdeyle gelen sebze: Bakla
KUZU ETLİ BAKLA(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg bakla
300 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı limon suyu
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 diş kıyılmış sarmısak
Bir tutam nane
Tuz
Hazırlanışı:
Baklayı yıkayıp ayıklayın. Daha sonra ikiye bölün. Bir kaba un, 1 çorba kaşığı limon suyu ve baklayı koyun. Baklanın üzerini geçecek kadar su ilave edin. Diğer taraftan, tereyağını bir tencereye koyup eritin. Üzerine küp doğranmış soğanı ilave edin. Soğanın rengi dönünce eti katın. Et suyunu salıp çekince, süzdüğünüz baklayı tencereye ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuz katıp, tencerenin kapağını kapatın. Ara sıra suyunu kontrol ederek ve azalmışsa ekleyerek, pişmeye bırakın. Ocaktan almadan 10 dakika önce sarmısak, nane ve kalan 1 çorba kaşığı limon suyunu ekleyin. Bakla ve et iyice yumuşayana dek pişirin.
Müjdeyle gelen sebze: Bakla
BAKLALI PİRİNÇ PİLAVI(6 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram bakla
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
Yeteri kadar su
Tuz
Hazırlanışı:
Pirinci 15 dakika ılık tuzlu suda bekletip süzün. Baklayı yıkayıp, ayıkladıktan sonra yarım cm büyüklüğünde doğrayın. 3 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavaya alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine baklayı ekleyip, sote edin. Kalan zeytinyağını bir tencereye alıp, kızdırın. Pirinci katıp, rengi beyazlaşana dek kavurun. Üzerine iki buçuk su bardağı sıcak su ve tuz ekleyin. Suyunu yarı yarıya çekince baklayı ilave edin. Tamamen suyunu çekince ocağı kapatın. Tencerenin üzerine kağıt havlu kapatın ve 10 dakika demlendirip servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Evde Sıcacık Yılbaşı
- Hindistan Cevizli Kış Tatlıları
- Ete ve Balığa Narenciye Dokunuşu
Esra Eskikan Sinanoğlu