Mis gibi un kokan erişte
Un, yumurta, tuz ve suyun yoğrulup, ince kesilmesiyle elde edilen bir çeşit ev makarnasıdır erişte… Anadolu’nun geleneksel tatlarından biri olan ve alternatif şekillerde pişirilerek daha çok kışlık yiyecek olarak tüketilen erişteyle birbirinden leziz tarifler Tülin Bildirir’den…
Mis gibi un kokan erişte
Yapılışı:
UNU yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta ve tuzu ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave edip yoğurun (un az gelirse ilave edin). Hazırladığınız hamuru iki bezeye ayırın ve üzerine nemli bir bez örtüp 1 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra un serperek oklava yardımıyla her iki hamuru da ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde açın. Temiz bir bez üzerine serin ve 1-2 saat kurutun. Açtığınız hamurun birini kesme tahtasına alın ve keskin bir bıçakla 2 parmak genişliğinde uzunlamasına kesin. Kestiğiniz hamurların 3-4 adedini üst üste koyun ve yarım cm eninde olacak şekilde bıçakla kesin. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin. Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Kestiğiniz hamurları hafif unlayın ve bir eleğe alıp sallayarak fazla ununu silkeleyin. Hemen kullanmayacaksanız bir cam kavanoza ya da bez torbaya koyup muhafaza edin.