Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Marmeladı Tarifi
4 adet küçük boy ayva
3 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 adet karanfil
Yarım su bardağı badem
KABUKLARI temizlenmiş ayvaları rendenin kalın tarafı ile rendeleyip, tencereye alın. 1 su bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu süzüp, ayva suyunu ve püresini farklı kaplara alın. Ayva suyuna 2 su bardağı su ve tozşeker ekleyip kaynatın. Limon suyu, karanfil ve kabukları temizlenmiş badem ilave edip kaynatmaya devam edin. Ayva püresini ekleyip 5-10 saniye daha kaynatın. Soğuk olarak servis yapın.
Ayva Marmeladı Tarifi
4 adet küçük boy ayva
3 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 adet karanfil
Yarım su bardağı badem
KABUKLARI temizlenmiş ayvaları rendenin kalın tarafı ile rendeleyip, tencereye alın. 1 su bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu süzüp, ayva suyunu ve püresini farklı kaplara alın. Ayva suyuna 2 su bardağı su ve tozşeker ekleyip kaynatın. Limon suyu, karanfil ve kabukları temizlenmiş badem ilave edip kaynatmaya devam edin. Ayva püresini ekleyip 5-10 saniye daha kaynatın. Soğuk olarak servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Peltesi (Membrillo) Tarifi (8-10 kişilik)
4 adet ayva
Yeteri kadar su
1 adet vanilya çubuğu
Yarım limon
Yeteri kadar tozşeker
AYVALARIN çekirdek yataklarını çıkarıp, gelişigüzel doğrayın. Tencereye alıp, ayvaların üzerini geçecek kadar su ekleyin. Vanilya çubuğu, limon suyu ve kabuğunu ilave edip ocağa oturtun. Ayva yumuşayana dek pişirip, ocaktan alın. Suyu fazla ise süzün. Fazla değilse blenderden geçirin. Püre miktarı kadar tozşeker ilave edip, yeniden ocağa oturtun. Kısık ateşte rengi sarıdan turuncuya dönene dek, yaklaşık 1-1.5 saat karıştırarak pişirin. Karışımı, yağlı kağıt serilmiş küçük boy dikdörtgen veya kare kalıplara yayın. Kuruması için önceden ısıtılmış 125 derece fırında 2 saat dinlendirin. Kalıplardan çıkarıp, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Kurabiyeye yer vermemek olmaz...
Elma Çanağında Ayva Tarifi (6 kişilik)
6 adet elma
1 adet büyük boy ayva
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
Yarım çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz
Kurabiye hamuru için:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı bal
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı toz zencefil
Aldığı kadar un
KURABİYE hamuru için tereyağı ve yumurta sarısını çırpın. Bal, kabartma tozu ve toz zencefil ekleyip, karıştırın. Aldığı kadar un ekleyip, yoğurarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Dinlenmesi için kenara alın. Kabukları temizlenmiş ayvayı küp şeklinde doğrayıp, tencereye alın. Üzerine limon suyu, tozşeker ve tarçın ekleyip pişirin. Son olarak mısır nişastası ve çekilmiş ceviz ilave edip karıştırın. 2-3 dakika pişirip ocaktan alın. Elmaları yıkayıp üst kısımlarını kapak şeklinde kesin ve içlerini oyun. Elmaların içlerini ayvalı karışım ile doldurun. Kurabiye hamurunu düz bir zeminde merdane ile açıp çiçek şeklinde kalıpla kesin. Çiçek kurabiyeleri elmaların üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika kurabiyeler sertleşene dek pişirin. Ilınınca servis yapın.
Aşçının notu: Kurabiye hamuru biraz fazla oluyor. Kalanını streç filmle kaplayıp, buzlukta bekletebilirsiniz. Ya da sade kurabiye şeklinde pişirebilirsiniz.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
2 adet ayva
3/4 su bardağı tozşeker
2 adet karanfil
1 su bardağı su
Servis için: Kaymak
AYVALARIN kabuklarını soyup, daha sonra kullanılmak üzere kenara ayırın. Ayvaları ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, yatak kısmı üstte kalacak şekilde çok derin olmayan bir tencereye dizin. Üzerlerine tozşeker serpin. Karanfil yerleştirip, su ilave edin. Ayvaların ortalarına ve kenarlarına çekirdeklerle ve ayva kabuklarını ekleyin. Kısık ateşte yumuşayana dek pişirin. Ilınınca kaymakla birlikte servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Pişmaniyeli Ayva Tatlısı Tarifi (2 kişilik)
2 adet ayva
4 çorba kaşığı tozşeker
Bir tutam gıda boyası
1 çay bardağı su
2 adet karanfil
2 top pişmaniye
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
2 parça damla sakızı
4 çorba kaşığı tozşeker
Ayvaların üst kısmını keserek çekirdeklerini çıkartın. İçlerine 2 çorba kaşığı tozşeker ve gıda boyasını serpin. Ayvaları tencereye alarak suyu ilave edin. 15 dakika pişirin. Kalan tozşeker ve karanfili ekleyerek 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Kremayı hazırlamak için süt, un, damla sakızı ve tozşekeri tencereye alın. Muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Servis tabağına ayvaların sosunu gezdirin. Sosun üzerini pişmaniyenin yarısı ile süsleyin. Ayvaları yerleştirin. Ortasına muhallebiyi doldurun. Üzerini kalan pişmaniye ile süsleyerek servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Pudingli Ayva Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
1 kg ayva
Üç buçuk su bardağı su
1 kg tozşeker
4 adet karanfil
1 tutam kırmızı gıda boyası
2 adet elma
1 paket vanilyalı puding
Üç buçuk su bardağı süt
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
AYVALARI soyup ikiye kesin ve ortalarındaki çekirdekli kısımları kaşıkla çıkarın. Yayvan bir tencereye su, tozşeker, karanfil ve ayva çekirdeklerini koyun. Ayvaları da tencereye yerleştirdikten sonra üzerine gıda boyasını serpip pişmeye bırakın. 10 dakika sonra, üzerine rendelediğiniz elmayı ilave edin. Ayvalar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Daha sonra ayvaları bir fırın tepsisine yerleştirip ortalarına tenceredeki rendelenmiş elmaları doldurun. Önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında 10 dakika pişirin. Diğer tarafta pudingi, üç buçuk bardak sütle birlikte, üzerindeki tarife göre hazırlayın. Ilındıktan sonra servis tabağına dökün. Ayvaları üzerine yerleştirin. Krem şantiyi 1 su bardağı sütle çırpıp, krema sıkacağına doldurun. Ayvaların üzerine krem şanti sıkarak servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Böğürtlenli Ayva Tatlısı Tarifi (8 kişilik)
4 adet ayva
2 adet yeşil elma
3 su bardağı tozşeker
1 su bardağı su
4 adet karanfil
1 çay bardağı demlenmiş yeşil çay
1 adet arnavut biberi
250 gram dondurulmuş böğürtlen
250 gram kaymak
1AYVALARI yanlamasına ortadan ikiye bölüp temizleyin. Çekirdeklerini bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine ayvaları koyun. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin ve ayvaların ortalarına pay edin. Üzerlerine tozşeker serpin. Su, karanfil, yeşil çay ve arnavut biberini tepsiye ekleyin. Tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayıp bir gece oda sıcaklığında bekletin. 2Ertesi gün tepsinin üzerindeki folyoyu çıkarıp, önceden ısıtılmış 220 derece fırında ayvalar yumuşayana kadar (ara sıra tepsideki şerbeti bir kaşıkla ayvaların üzerine gezdirerek) pişirin. 3Soğuduktan sonra servis tabaklarına alıp, üzerlerine böğürtlen koyun. Kaymak eşliğinde servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Üzümlü Ayva Tatlısı Tarifi (6 kişilik)
3 adet ayva
1 su bardağı portakal suyu
3 çorba kaşığı tozşeker
1 çay bardağı kuruüzüm
100’er gram yeşil ve kırmızı üzüm
1 çay bardağı yeşil üzüm suyu
1 tatlı kaşığı haşhaş
Üzerine: 3 çorba kaşığı ceviz
AYVALARIN kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın. Tencereye yerleştirip, üzerine portakal suyu ve tozşeker gezdirin. 20 dakika pişirdikten sonra suyuyla birlikte ısıya dayanıklı cam bir kabın içine alın (eğer suyu kalmadıysa 1 çay bardağı su ilave edin). Kuruüzümleri 1 saat sıcak suda bekletip, süzün ve ayvaya ekleyin. Yeşil ve kırmızı üzüm, üzüm suyu ile haşhaşı tencereye ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis tabağına alıp, üzerine ceviz serpin ve servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Patates Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
2 adet büyük boy patates
1 adet ayva
1 çorba kaşığı buğday nişastası
1 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
2 adet ceviz
Bir tutam tuz
Bulamak için: Pudraşekeri
Kıtır harç için:
2 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı tozşeker
Süslemek için:
Ayva marmeladı ve ceviz
PATATESLERİ haşlayın ve kabuklarını soyun. Bir kapta çatalla ezin ve soğumaya bırakın. Soğuyunca içine nişasta, yumurta, un ve tuz ekleyip, yoğurun. Ayvanın kabuklarını soyun ve ortalarını oyun. Tencereye koyun ve üzerine tozşeker ile suyuekleyin. 15-20 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Kıtır harcı için ekmek dilimlerini kızartın ve robottan geçirin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya ekmek, tereyağı ve tozşekeri alın. Tozşeker eriyip, rengi dönene kadar kavurun. Ayvaların ortasına ceviz koyun ve patatesli harcı ikiye ayırıp, ayvaların etrafını kaplayın. Derin bir tencereye su koyup, kaynatın. İçine ayvaları yerleştirin ve 15 dakika haşlayın. Sudan çıkarıp, pudraşekerine bulayın ve dilimleyin. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kıtır harcı serpin. Ayva marmeladı ve cevizle süsledikten sonra servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (10 kişilik)
5 adet ayva
4 su bardağı tozşeker
Harcı için: 5-6 adet hurma
Yarımşar su bardağı iri
kıyılmış ceviz ve badem
Yarım su bardağı kuşüzümü
2 çorba kaşığı tozşeker
Tarçın
Servis için: Kaymak
AYVALARIN kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, tencereye yerleştirin. Üzerine, ayvaların içinden çıkan çekirdekleri ve tozşekeri serpiştirip, 2-3 saat dinlendirin. Kısık ateşte, ayvalar kızarana dek pişirin. Harç için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, doğrayın. Hurma, ceviz, badem, kuşüzümü ve tozşekeri karıştırarak tavada pişirin. Ocaktan almaya yakın tarçın ilave edip, karıştırın. Pişen ayvaları servis tabağına alın. Ortalarına hazırladığınız karışımdan pay edin. Kaymakla servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
4 adet büyük boy ayva
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
Yarım çay bardağı konyak
Süslemek için: Nane yaprakları
Ayvaların kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını çıkarın. Tencereye yerleştirip, çıkardığınız çekirdekleri de tencereye serpiştirin. Üzerine tozşekeri ilave edin. Su katıp, kısık ateşte ayvalar yumuşayana dek pişirin. Tencereyi ocaktan almadan önce, ayvaların üzerine konyağı gezdirin. 2-3 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
2 adet ayva, 1 adet elma
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
1 adet karanfil
2 su bardağı su
1 çay kaşığının ucu ile
kırmızı gıda boyası
100 gram kaymak
AYVALARI soyup ikiye bölün ve bir fırın tepsisine dizin. Elmayı soyup rendeledikten sonra tarçın ve 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Hazırladığınız karışımı ayvaların içlerine doldurun. Tozşekeri ve gıda boyasını su ile karıştırıp. Karanfili de içine atıp tepsiye dökün. Tepsinizin üstünü kaplayacak ebattaki yağlı kağıdı su dolu bir kaba koyup ıslattıktan sonra tepsinin üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Kaymakla birlikte servis yapın.
Aşçının notu: Tepsinin üzerine koyduğumuz yağlı kağıdı ıslatmamızın sebebi; yağlı kağıdın malzemeye yapışarak kaymadan sabit kalması amaçlıdır.