Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Marmeladı Tarifi
4 adet küçük boy ayva
3 su bardağı su
2 su bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
4 adet karanfil
Yarım su bardağı badem
KABUKLARI temizlenmiş ayvaları rendenin kalın tarafı ile rendeleyip, tencereye alın. 1 su bardağı su ekleyip haşlayın. Suyunu süzüp, ayva suyunu ve püresini farklı kaplara alın. Ayva suyuna 2 su bardağı su ve tozşeker ekleyip kaynatın. Limon suyu, karanfil ve kabukları temizlenmiş badem ilave edip kaynatmaya devam edin. Ayva püresini ekleyip 5-10 saniye daha kaynatın. Soğuk olarak servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Patates Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
2 adet büyük boy patates
1 adet ayva
1 çorba kaşığı buğday nişastası
1 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
2 adet ceviz
Bir tutam tuz
Bulamak için: Pudraşekeri
Kıtır harç için:
2 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay bardağı tozşeker
Süslemek için:
Ayva marmeladı ve ceviz
PATATESLERİ haşlayın ve kabuklarını soyun. Bir kapta çatalla ezin ve soğumaya bırakın. Soğuyunca içine nişasta, yumurta, un ve tuz ekleyip, yoğurun. Ayvanın kabuklarını soyun ve ortalarını oyun. Tencereye koyun ve üzerine tozşeker ile suyuekleyin. 15-20 dakika pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Kıtır harcı için ekmek dilimlerini kızartın ve robottan geçirin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya ekmek, tereyağı ve tozşekeri alın. Tozşeker eriyip, rengi dönene kadar kavurun. Ayvaların ortasına ceviz koyun ve patatesli harcı ikiye ayırıp, ayvaların etrafını kaplayın. Derin bir tencereye su koyup, kaynatın. İçine ayvaları yerleştirin ve 15 dakika haşlayın. Sudan çıkarıp, pudraşekerine bulayın ve dilimleyin. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine kıtır harcı serpin. Ayva marmeladı ve cevizle süsledikten sonra servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (10 kişilik)
5 adet ayva
4 su bardağı tozşeker
Harcı için: 5-6 adet hurma
Yarımşar su bardağı iri
kıyılmış ceviz ve badem
Yarım su bardağı kuşüzümü
2 çorba kaşığı tozşeker
Tarçın
Servis için: Kaymak
AYVALARIN kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin. Çekirdek yataklarını çıkarıp, tencereye yerleştirin. Üzerine, ayvaların içinden çıkan çekirdekleri ve tozşekeri serpiştirip, 2-3 saat dinlendirin. Kısık ateşte, ayvalar kızarana dek pişirin. Harç için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp, doğrayın. Hurma, ceviz, badem, kuşüzümü ve tozşekeri karıştırarak tavada pişirin. Ocaktan almaya yakın tarçın ilave edip, karıştırın. Pişen ayvaları servis tabağına alın. Ortalarına hazırladığınız karışımdan pay edin. Kaymakla servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
4 adet büyük boy ayva
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
Yarım çay bardağı konyak
Süslemek için: Nane yaprakları
Ayvaların kabuklarını soyup, çekirdek yataklarını çıkarın. Tencereye yerleştirip, çıkardığınız çekirdekleri de tencereye serpiştirin. Üzerine tozşekeri ilave edin. Su katıp, kısık ateşte ayvalar yumuşayana dek pişirin. Tencereyi ocaktan almadan önce, ayvaların üzerine konyağı gezdirin. 2-3 dakika daha pişirip, ocaktan alın. Nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Mevsiminde ayva tatlısı iyi gider
Ayva Tatlısı Tarifi (4 kişilik)
2 adet ayva, 1 adet elma
Bir buçuk su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı tarçın
1 adet karanfil
2 su bardağı su
1 çay kaşığının ucu ile
kırmızı gıda boyası
100 gram kaymak
AYVALARI soyup ikiye bölün ve bir fırın tepsisine dizin. Elmayı soyup rendeledikten sonra tarçın ve 2 çorba kaşığı tozşekerle karıştırın. Hazırladığınız karışımı ayvaların içlerine doldurun. Tozşekeri ve gıda boyasını su ile karıştırıp. Karanfili de içine atıp tepsiye dökün. Tepsinizin üstünü kaplayacak ebattaki yağlı kağıdı su dolu bir kaba koyup ıslattıktan sonra tepsinin üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ayvalar yumuşayana kadar pişirin. Kaymakla birlikte servis yapın.
Aşçının notu: Tepsinin üzerine koyduğumuz yağlı kağıdı ıslatmamızın sebebi; yağlı kağıdın malzemeye yapışarak kaymadan sabit kalması amaçlıdır.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler