Mantının en farklı 10 hali
Adana Mantısı Tarifi (8 kişilik)
1 kg un
1 adet yumurta
1 su bardağı su
Bir tutam tuz
İçi için:
500 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Kızartmak için:
Zeytinyağı
Üzeri için:
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gram süzme yoğurt
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 tatlı kaşığı nane
HAMURU hazırlamak için, unu düz bir zemine alıp ortasını havuz gibi açın. Yumurta, su ve tuz ekleyerek yoğurun. 10 dakika dinlenmeye bırakın. İç harcı için, kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğan, karabiber, pulbiber ve tuz ekleyip karıştırın. Hazırladığınız hamuru bezelere ayırıp 1-2 mm kalınlığında açın. 2 cm'lik kareler halinde kesip içlerine kıymalı harçtan yerleştirin. Önce karşılıklı köşeleri, sonra yuvarlayarak diğer köşeleri birbirlerine yapıştırmak suretiyle hamuru birleştirin. Gül şeklinde kapatın. Mantıları zeytinyağında kızartıp fırın tepsisine dizin. Üzerine et suyu ve haşlanmış nohut ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Bir tutam tuzla karıştırdığınız yoğurdu mantının üzerine dökün. Zeytinyağında nane ve pulbiberi yakıp mantının üzerine gezdirerek servis yapın.
Mantının en farklı 10 hali
Avunya Mantısı Tarifi (6 kişilik)
3 adet yufka
1 su bardağı nohut
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar su, tuz
Üzerine: Yarım kg yoğurt
1 su bardağı su, pulbiber
YUFKALARI üst üste koyun ve iki parmak genişliğinde uzun şeritler halinde kesin. Uzun şeritleri de erişte şeklinde kesip, bir bez üzerine yayın. Kuruması için 2-3 saat bekletin. Fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında ara sıra elle karıştırarak hafif pembeleştirin. Nohudu bir gece öncesinden ıslatın. Ertesi gün suyunu süzün ve bir tencereye alın. Zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğan ve 2 su bardağı su ile birlikte tencerenin kapağı açık olarak pişmeye bırakın. Nohut jöle kıvamına gelene kadar pişirmeye devam edin. Diğer taraftan pirinci tuzlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Suyunu süzün ve iyice yıkayın. Bir buçuk su bardağı suyu kaynatın. Tuz ve pirinci katıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Tereyağını eritip, üzerine gezdirin ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Yoğurdu su ile açın. Servis tabağına bir avuç erişte koyun. Üzerine sırasıyla 2 çorba kaşığı pilav, çırpılmış yoğurt, 1 kepçe nohut (suyuyla birlikte) koyun. En üste pulbiber serpin. Diğer tabakları da aynı şekilde hazırlayın ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri