Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Pratik Ekler Tarifi (10 adet)
3 adet yumurta
9 çorba kaşığı tozşeker
Bir buçuk su bardağı su
3 çorba kaşığı un
Bir buçuk limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu
250 gram kedidili bisküvi
Bir kasede yumurtaları iyice çırpın. Tozşeker ilave edip çırpmaya devam edin. Bu karışımı tencereye alıp zerine su ekleyin. Un, limon suyu ve kabuğunu ilave edip kısık ateşte topaklanmaması için sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. 1 adet kedidilinin iç tarafına muhallebiden sürün ve ikinci kedidilini üzerine kapatıp tekrar muhallebi sürün. Ekler ve karışım bitene kadar işleme devam edin. Buzdolabında 1 gece beklettikten sonra servis yapın.
Limonun en tatlı 16 hali
Kekli Limon Peltesi Tarifi (6 kişilik)
6 adet limon
2 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı nişasta
1 su bardağı su
1 paket hazır kek tabanı
LİMONLARIN kabuğunu rendeleyip, suyunu sıkın. Tozşekeri derin bir tencereye alın. Nişasta, su, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu ekleyip pişirin. Daha sonra ılınmaya bırakın. Kek tabanından kadeh büyüklüğünde yuvarlaklar çıkarın. Kekleri kadehlerin tabanlarına yerleştirin. Üzerlerine limon
peltesini pay edin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
Limonun en tatlı 16 hali
Limon Sorbe Tarifi (12 kişilik)
Bir buçuk su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
6 adet orta boy limon
2 adet yumurtanın akı
Süslemek için: Kiraz şekerlemesi
Lime (misket limonu) dilimleri
Şekeri, kısık ateşin üzerine oturttuğunuz bir tenceredeki suyun içinde, karıştırarak eritin. Isıyı artırıp, şurubu 10 dakika kadar kaynatın ve soğuması için bir kenara alın. Limonların alt ve üst taraflarından küçük birer kapak kesin (düz durabilmeleri için). Sonra limonları ortadan ikiye bölün ve sularını sıkın. Kabukların içinde kalan posaları bir bıçak yardımıyla temizleyin. Limonlardan elde edeceğiniz yaklaşık bir buçuk su bardağı limon suyunu şuruba ekleyin. Karışımı, kapaklı bir derin dondurucu kabına boşaltıp, kristalize bir görünüm alıncaya kadar 4-5 saat dondurun. Bu arada limon kabuklarını da (açıkta) dondurucuya koyun. Yumurta aklarını kar gibi olana dek çırpın ve kristalize limon şurubuna yedirerek, yavaşça karıştırın. Donması için tekrar buzluğa alın. En az 5 saat ya da bir gece bekletin. Kıvamını bulması için ara sıra karıştırmayı unutmayın. Servis için, sorbeyi ikramdan 10 dakika önce buzluktan, buzdolabına alın. Sonra donmuş limon kabuklarına pay edip, kiraz şekerlemesi ve lime dilimleriyle, hiç bekletmeden servis yapın.
Aşçının notu: Sorbeyi, limon kabuğu yerine minik cam kadehlerde de ikram edebilirsiniz.
Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Tartöletler Tarifi (8 kişilik)
250 gram oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı yoğurt
Aldığı kadar un
İç malzemesi:
4 adet yumurtanın sarısı
2 adet yumurtanın akı
Yarım su bardağı+2 çorba kaşığı tozşeker
Yarım su bardağı limon suyu
1 çay kaşığı vanilya
4 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Margarini, unu ve yoğurdu karıştırıp, yoğurun. Hamuru plastik folyoya sararak, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hazırladığınız hamuru 8-10 adet parçaya ayırıp, tartölet kalıplarının büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları tartölet kalıplarına yayın. Hamurları çatalla delin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Bu arada yumurta sarılarını ve aklarını ayrı kaplarda iyice çırpın. Sonra aynı kap içinde birleştirin. şekeri, limon suyunu ve vanilyayı ilave edin. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak, pişirin. Karışım koyulaştığında ateşin üzerinden alıp, süzgeçten geçirin. Oda sıcaklığındaki tereyağını küçük parçalara ayırıp, ekleyin. Tereyağı eridikten sonra rendelenmiş limon kabuklarını ilave edin. Bu karışımı fırından çıkan ılınmış tart kalıplarına dökün. Dilerseniz nar taneleriyle süsleyerek, servis yapın.
Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Kurabiye Tarifi (35 adet)
Yarım su bardağı damla çikolata
175 gram tereyağı
iki buçuk su bardağı pudraşekeri
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
Damla çikolatayı benmari usulü eritin. Soğuması için kenara alın. Diğer tarafta tereyağı ve pudraşekerini bir kaba alın. Krema gibi olana dek mikserle çırpın. Yumurtayı başka bir kapta çatalla çırpıp yağ-şeker karışımına ekleyerek karıştırın. Unu ekleyip, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın. Hamurlardan birine rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip tekrar yoğurun. Diğer yarısına erimiş çikolatayı ekleyip karıştırın. Unlanmış zemin üzerinde her iki hamuru da dikdörtgen şeklinde açın. Hamurları üst üste koyup geniş olan kenarından rulo şeklinde sarın. Ruloyu yağlı kağıda sarıp, buzdolabında yarım saat bekletin. Buzdolabından çıkartıp 1 parmak eninde dilimleyin. Yağlı kağıt ile kaplı fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika pişirin.
Aşçının notu: Kurabiyeleri fırından çıkardıktan hemen sonra yerlerinden oynatın.
Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Pasta Tarifi (10 kişilik)
Hamur için:
1+1/4 su bardağı un
Üç buçuk çorba kaşığı pudraşekeri
125 gram tereyağı
1 çorba kaşığı soğuk su
Dolgu için:
4 adet yumurta
150 ml krema
1 su bardağı pudraşekeri
3 adet limon
Hamur için unu bir kaba alın. Üzerine pudraşekeri, küp şeklinde doğranmış tereyağı ve soğuk suyu ekleyip yoğurun. Hamuru folyoya sarıp 30 dakika buzdolabında bekletin. Unlanmış zemin üzerinde açın. 20 cm'lik yuvarlak kalıbı yağlayın. Hamuru, kalıbın içini ve kenarlarını kaplayacak şekilde yerleştirin. Üzerini çatalla delin. 30 dakika buzdolabında bekletin. Üzerine folyo yerleştirin. Kabarmaması için folyonun üzerine de 1 su bardağı nohut koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Kalıbın içinden folyo ve nohutları çıkartıp 15 dakika daha pişirin. Dolgu için yumurtaları mikserle çırpın. Krema ve pudraşekeri ekleyip tekrar mikserden geçirin. Limonların kabuklarını rendeleyip suyunu sıkın. ‹kisini de kremalı karışıma ekleyip karıştırın. Tüm malzemeyi kalıbın içine dökün. Tekrar fırına atıp 20 dakika pişirin. Kalıbı fırından çıkartıp, oda sıcaklığında soğutun. Servis tabağına alıp, üzerine pudraşekeri serpin. Dilimleyerek servis yapın.
Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Tart Tarifi (10 kişilik)
Hamur için:
2 su bardağı un
175 gram margarin
2 çorba kaşığı tozşeker
3 çorba kaşığı limon suyu
Bir tutam tuz
Krema için:
6 adet yumurta
3 su bardağı tozşeker
1 çorba kaşığı buğday nişastası
250 gram margarin
2 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
6 çorba kaşığı limon suyu
Bir tutam tuz
Hamur için bütün malzemeyi karıştırıp yoğurun. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Un serpilmiş düz bir zeminde 4 mm kalınlığında, merdaneyle açın. 24 cm'lik pay kalıbını yağlayıp hamuru kalıba yerleştirin. Hamurun üzerine folyo yerleştirip, üzerine nohut koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Folyo ve nohutları hamurun üzerinden alıp 10 dakika daha pişirin. Hamuru sıcakken kalıptan çıkartıp servis tabağına alın ve soğumaya bırakın. Krema için yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Yumurta sarılarını, nişasta ve 3/4 su bardağı tozşeker ile bir tencereye alın. Üzerine margarini ekleyin. Sürekli karıştırarak margarini eritin. Limon suyu ve kabuğunu ekleyin. Krema koyulaşınca tencereyi ocaktan alın. Karıştırarak soğutun ve tartın üzerine yayın. Yumurta akları ve tuzu cam bir kasede 10-12 dakika mikserle katı bir köpük olana dek çırpın. Kalan tozşekeri ekleyip çırpın. Tartın üzerine kaşıkla şekil vererek yayın. Önceden ısıtılmış 225 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Limonun en tatlı 16 hali
Limonlu Parfe Tarifi (6 kişilik)
5 adet yumurta
300 ml (bir buçuk su bardağı) krema
Bir buçuk su bardağı pudraşekeri
3 adet limon
Bir tutam tuz
Yumurta sarılarını ve aklarını ayırın. Oda sıcaklığındaki yumurta aklarını cam bir kasede bir tutam tuzla birlikte, katı bir köpük olana dek mikserle çırpın. Diğer tarafta yumurta sarılarını krema, pudraşekeri, limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğu ile çırpın. Köpük halindeki yumurta aklarını diğer karışıma ekleyip karıştırın. Kare bir kalıba karışımı yayın. Bir gece buzlukta bekletin. Dilimleyip frenk üzümü ile birlikte servis yapın.
Aşçının notu: Yumurta aklarının katı bir köpük olması için, cam veya metal bir kapta çırpmalısınız. Kabın kuru, temiz ve yumurtalarla aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edin.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler