Kestanenin lezzet kattığı tarifler
Kestane Çorbası
4 Kişilik
Malzemeler
200 gram kestane
2 adet soğan
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Bir buçuk çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı krema
Kıyılmış kestane
Kestane Çorbası Yapılışı
KESTANELERE bıçak yardımıyla çizikler atıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirip, kabuklarını temizleyin. Küp doğranmış soğanı ve kıyılmış sarmısağı zeytinyağı, tereyağı karışımında soteleyin. Kestane ilave edip sotelemeye devam edin. 5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Tuz, karabiber ve kimyon ilave edin. 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Blenderden geçirip, servis tabaklarına alın. Üzeri için kremayı çırpıp köpük haline getirin. Çorbanın üzerine gezdirip, kestane serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli ve İç Pilavlı Hindi Dolması
Malzemeler
1 adet bütün hindi (3 kg’lık)
1 kg pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
150 gram küp doğranmış ciğer
(kuzu, hindi ya da tavuk olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım su bardağı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuşüzümü
8 su bardağı sıcak su
Bir demet dereotu
Yarım kg kestane
Süslemek için:
1 adet domates
2-3 adet brokoli
Kestaneli ve İç Pilavlı Hindi Dolması Yapılışı
HİNDİYİ yarım su bardağı sıvıyağ ile yağlayıp tuzlayın. Üzerini folyoyla kaplayıp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında bir buçuk saat pişmeye bırakın. Tereyağını eritip pirinçleri beyazlaşana kadar kavurun. Diğer taraftan başka bir tencereye kalan sıvıyağı dökün. Sırası ile yemeklik doğradığınız soğan, ciğer, tuz, karabiber, pulbiber, yenibahar, fıstık ve kuşüzümünü ilave edip kavurun. Üzerine sıcak suyu ekleyin. Hazırladığınız sulu harcı pirinçlerin üstüne döküp pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çektikten sonra ocağı kapatıp üstüne ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Kağıt bir havluyu tencerenin üstüne yayıp pilavı 10-15 dakika dinlendirin. Domates ve brokoliyi iri parçalara böldükten sonra 2 çorba kaşığı sıvıyağda 1-2 dakika sote edin. Kestanelerin kabuklarını bir bıçakla çizip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirip kabuklarını soyun. Hindiyi fırından çıkartıp bir servis tabağına alın ve pilavı içine doldurun. Kestaneleri etrafına yerleştirin. Sotelediğiniz sebzelerle süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Kestaneleri fırın yerine yağda da pişirebilirsiniz. Bunun için kestanelerin kabuklarını çizip bir tencereye koyduktan sonra üstüne 2 çorba kaşığı sıvıyağ ekleyin ve karıştırın. Ocağa oturtup tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli Pasta
10 Kişilik
Malzemeler
Keki için:
6 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
Kreması için:
4 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un, 1 paket vanilya
1 çay kaşığı eritilmiş margarin
Yarım kg haşlanmış kestane
2 paket (160 gram) sütlü çikolata
Kekik ıslatmak için:
1 su bardağı süt
Kestaneli Pasta Yapılışı
YUMURTALARI tozşekerle iyice çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tel çırpıcı ile çırpın. Karışımı 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Kremayı hazırlamak için, tencereye aldığınız süt, tozşeker, un ve vanilyayı pişirip soğumaya bırakın. Soğuyan kremaya margarini ekleyip iyice çırpın. Pasta kekini üçe bölerek sütle ıslatın. Kekin aralarına kremayı sürerek kestanelerden yerleştirin. Çikolatayı benmari usulü eritip ılınmaya bırakın. Kalan kestaneleri çikolataya batırarak donmaya bırakın. Daha sonra pastanın üzerine yerleştirin. Kalan erimiş çikolatayı pastanın üzerine gezdirin. Soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Pasta kekini düdüklü tencerede veya kalaylı bakır tepside pişirdiğinizde daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli Pilav Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
20 adet kestane
500 gram baldo pirinç
1 adet soğan
125 gram tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tozşeker
Kestaneli Pilav Yapılışı
Kestaneleri yıkayın. Kabuklarını keskin bir bıçakla artı şeklinde kesin. Sıcak su dolu bir kaba koyun. 10 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra soğuk su koyun ve kabuklar kabarana kadar tercihen bir gece bekleyin. Daha sonra bu suda, tencerenin ağzı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Pirinci ayıklayın. Bol su ile yıkayın. Çukur bir kaba alın. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynar su dökün, karıştırın ve en az 30 dakika bu suda bekletin. Bol suyla tekrar iyice yıkayıp, suyu süzülene kadar süzgeçte bekletin. Yapışmaz yüzeyli tencereye tereyağını ve sıvıyağı koyun. Soğanı küçük küpler şeklinde doğrayın ve kızdırdığınız yağda pembeleşene kadar çevirin. Süzülen pirinci içine katın ve kavurma işlemine devam edin. Şekeri kattıktan sonra, kabuklarını ayıkladığınız kestaneleri ekleyin, biraz daha birlikte kavurun. Pirinciniz kadar su ölçün ve tencereye ekleyin. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ateşin altını kısın, pirinç suyunu çekip göz göz olana kadar bekleyin. Ateşin altını kapatın. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Karıştırarak servis tabağına alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri