Kestanenin lezzet kattığı tarifler
Kestane Çorbası
4 Kişilik
Malzemeler
200 gram kestane
2 adet soğan
2 diş sarmısak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Bir buçuk çay kaşığı tuz
Üzeri için:
2 çorba kaşığı krema
Kıyılmış kestane
Kestane Çorbası Yapılışı
KESTANELERE bıçak yardımıyla çizikler atıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirip, kabuklarını temizleyin. Küp doğranmış soğanı ve kıyılmış sarmısağı zeytinyağı, tereyağı karışımında soteleyin. Kestane ilave edip sotelemeye devam edin. 5 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakın. Tuz, karabiber ve kimyon ilave edin. 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Blenderden geçirip, servis tabaklarına alın. Üzeri için kremayı çırpıp köpük haline getirin. Çorbanın üzerine gezdirip, kestane serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli Piliç Sarma
4 Kişilik
Malzemeler
120 gram kestane
2 adet kemiksiz tavuk budu
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 dal biberiye
4 adet kiraz domates
2 çorba kaşığı biberiye
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet ebegümeci
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı balzamik sos
Kestaneli Piliç Sarma Yapılışı
KESTANELERİN ortalarına çizik atıp, kaynar suda haşlayın. Kabuklarını temizleyip, küp doğrayın. Kestanelerin yarısını yemeklik doğranmış soğan ve sarmısakla birlikte 2 çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Blenderden geçirip püre haline getirin. Kenara ayırdığınız kestanelerin de yarısını harca ilave edip karıştırın. Butların içlerine karışımı yayıp rulo şeklinde sarın. Streç filmle kaplayın. Daha sonra alüminyum folyo ile sarın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Kızarması için pişirme süresinin son 5 dakikasında streç film ve alüminyum folyoyu çıkarın. Sebze yatağı için domates ve biberiyeyi zeytinyağında marine edip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Ayrı bir yerde ebegümecini tereyağında soteleyin. Kenara ayırdığınız doğranmış kestaneleri ekleyip karıştırın. Servis tabağına ebegümecini yayın. Üzerine dilimlenmiş piliç sarmayı yerleştirin. Fırınlanmış biberiyeli domates ve balzamik sirke ile süsleyip sıcak servis yapın.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestane Şekeri Tatlısı
4 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg kestane şekeri
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Üzeri için:
Çikolata sos
Kestane Şekeri Tatlısı Yapılışı
KREM şanti için derin bir kapta krem şanti ve soğuk sütü çırpıcı ile iyice çırpın. Buzdolabında 1 saat beklettikten sonra sıkma torbasına alın. Kupların dibine sıkma torbası ile krem şanti sıkın ve üzerine kestane şekerini paylaştırın. Üzerlerine tekrar krem şanti sıkın ve çikolata sos gezdirin.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Karamel Sos Eşliğinde Kestane Püreli Beze
2 Kişilik
Malzemeler
2 adet yumurtanın akı
1 çay bardağından
1 parmak eksik tozşeker
Yarım kg haşlanmış kestane
1 çay bardağı pudraşekeri
3 çorba kaşığı toz badem
1 çay bardağı krema
Karamel sos için:
1 çay bardağı tozşeker
1 çay bardağı krema
Karamel Sos Eşliğinde Kestane Püreli Beze Yapılışı
ODA sıcaklığındaki yumurta aklarını mikser yardımıyla çırpın. Kar haline gelmeye başlayınca azar azar ve karıştırarak tozşeker ekleyin. Kar halini alınca sıkma torbasına alın. Yağlı kağıt üzerine su bardağının ağzı ile iki adet yuvarlak çizin. Yuvarlakların kenar çizgilerini ve ortasını kaplayacak şekilde üzerine yumurtalı karışımı sıkın. Daha sonra halkaları yükseltecek şekilde üzerlerine iki kez daha yumurtalı karışımdan sıkın. Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1 saat 10 dakika pişirin. Fırını kapatıp, bezeler fırın içinde soğuyana dek dinlendirin. 2 Haşlanmış kestaneleri blenderden geçirin. Pudraşekeri, toz badem ve krema ekleyip karıştırın. Sıkma torbasına alıp, bezelerin üzerlerine sıkın. 3 Karamel sos için tozşeker karamelleşene dek kısık ateşte pişirin. Üzerine ısıtılmış kremayı ekleyip hızlıca karıştırın ve ateşten alın. Daha sonra soğumaya bırakın. 4 Bezeleri servis tabaklarına yerleştirin. Üzerlerine sıkma torbası yardımı ile kestane püresi sıkın. Üzerine veya yanına karamel sos gezdirip servis yapın
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestane Mantarlı Risotto Yatağında Bonfile
4 Kişilik
Kestane Mantarlı Risotto Yatağında Bonfile Yapılışı
TEREYAĞININ yarısını tavaya alıp, dilimlenmiş kestane mantarını soteleyin. Kalan tereyağını ayrı bir tencereye alıp, kıyılmış soğanı karamelize olana dek soteleyin. Pirinci yıkamadan ekleyip kavurun. Şarap, tuz, karabiber ve 1 kahve fincanı suda erittiğiniz safranı ilave edin. Pirinç şarabı çekince, mantarı ekleyin. 1 çorba kepçesi et suyu ilave edin. Pirinç suyu çektikçe birer kepçe ekleyerek, et suyu bitene kadar işlemi tekrarlayın. Pirinç hafif sulu ve diri (al dente) hale gelince ocaktan alın. Üzerine parmesan peynirinin yarısını serpiştirin. Bonfile için zeytinyağından yarım çorba kaşığını kenara ayırın. Kalan zeytinyağı, sarmısak ve yoğurdu karıştırıp, 3-4 cm kalınlığında dilimlenmiş bonfileyi ekleyin. İyice karıştırıp, 8-10 saat dinlendirin. Daha sonra ızgarada önlü arkalı pişirin. Deniz tuzu ekleyip kenara alın. Hindi göğüs etini jülyen doğrayıp, kenara ayırdığınız yarım çorba kaşığı zeytinyağında soteleyin. Kuşkonmazları buharda 10 dakika haşlayıp, buzlu suya çıkarın. Daha sonra suyunu süzün. Risottoyu servis tabağına alın. Üzerine bonfileyi yerleştirin. Yanına hindi ve kuşkonmaz koyun. Taze kekikle süsleyip servis yapın
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestane Mantarlı Makarna
4-6 Kişilik
Malzemeler
1 paket burgu makarna
400 gram kestane mantarı
1 demet taze fesleğen
1 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet taze sarmısak
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber
Kestane Mantarlı Makarna Yapılışı
Makarnayı haşlayacağınız suya, ayıklanmış bir demet taze fesleğeni ve zeytinyağını katın. Biraz tuz ilave edip kaynatın. Kaynayan suya makarnayı ekleyin ve bir-iki kez karıştırıp, yapışmasını önleyin. Diğer bir tavaya, ayıklanıp çok ince kıyılmış taze sarmısakları ekleyin. Yine ayıklanıp yıkanmış mantarları da orta incelikte doğrayıp tavaya ekleyin. Tereyağını katıp, orta ateşte tüm malzemeyi kavurun. Mantarlar suyunu bıraktığında ateşi iyice kısıp pişirin. Makarna istediğiniz kıvamda olduğunda süzgece alıp, hemen tavadaki harca ekleyin. Tuz, karabiber ilave ettikten sonra servis yapın.
Aşçının notu: Kestane mantarlı makarna tarifinde burgu makarna kullanmak istemezseniz, tercihinizi iri taneli çeşitlerden yana kullanmanızı öneririm. Kestane mantarı bulamazsanız, bu makarnayı yine taze olmak kaydı ile kahverengi mantarlardan faydalanarak da hazırlayabilirsiniz. Beyaz kültür mantar aynı lezzeti vermeyecektir. Kuru mantar kullanmak zorunda kalırsanız, mantarları sıcak suda en az 30 dakika bekletip,suyunu iyice süzdükten sonra kullanın.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestane Püreli Kekler
10 Kişilik
Malzemeler
1 kg kestane
4 su bardağı süt
6 çorba kaşığı margarin
1 paket vanilya
6 çorba kaşığı tozşeker
Kek için: 3 adet yumurta
3 kahve fincanı tozşeker
3 kahve fincanı un
Yarım paket vanilya
Çikolata sosu için: 1 tatlı kaşığı un
5 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı süt
Yarım paket vanilya
Süslemek için: Antepfıstığı
Kestane Püreli Kekler Yapılışı
Kestanelerin üzerine çentik atıp, 10 dakika haşlayın. Ocaktan alıp, kabuklarını soyun. Temizlediğiniz kestaneleri süt ile püre kıvamı alana dek kısık ateşte pişirin. Blenderden geçirin. Margarin, vanilya ve tozşeker ekleyip, karıştırmaya devam edin. 10 adet tartölet kalıbını streç filmle kaplayın. Püreyi kalıplara pay edin. Buzdolabında soğutun. Kek için, yumurta ve tozşekeri çırpın. Un ve vanilya ekleyin. Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Soğuduktan sonra tartölet kalıpları ölçüsünde bardakla veya şekilli kalıpla yuvarlak parçalar kesin. Sos için, sos malzemesini tencereye alıp, pişirin. Buzdolabından aldığınız kestane püresini ters çevirip, çıkarın ve küçük keklerin üzerine yerleştirin. Üzerine çikolatalı sos gezdirin. Antepfıstığı ile süsleyip, servis yapın.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli ve İç Pilavlı Hindi Dolması
Malzemeler
1 adet bütün hindi (3 kg’lık)
1 kg pirinç
4 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı sıvıyağ
2 adet orta boy soğan
150 gram küp doğranmış ciğer
(kuzu, hindi ya da tavuk olabilir)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yarım çay kaşığı yenibahar
Yarım su bardağı çam fıstığı
2 çorba kaşığı kuşüzümü
8 su bardağı sıcak su
Bir demet dereotu
Yarım kg kestane
Süslemek için:
1 adet domates
2-3 adet brokoli
Kestaneli ve İç Pilavlı Hindi Dolması Yapılışı
HİNDİYİ yarım su bardağı sıvıyağ ile yağlayıp tuzlayın. Üzerini folyoyla kaplayıp önceden ısıtılmış 150 derecelik fırında bir buçuk saat pişmeye bırakın. Tereyağını eritip pirinçleri beyazlaşana kadar kavurun. Diğer taraftan başka bir tencereye kalan sıvıyağı dökün. Sırası ile yemeklik doğradığınız soğan, ciğer, tuz, karabiber, pulbiber, yenibahar, fıstık ve kuşüzümünü ilave edip kavurun. Üzerine sıcak suyu ekleyin. Hazırladığınız sulu harcı pirinçlerin üstüne döküp pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çektikten sonra ocağı kapatıp üstüne ince kıyılmış dereotunu ekleyin. Kağıt bir havluyu tencerenin üstüne yayıp pilavı 10-15 dakika dinlendirin. Domates ve brokoliyi iri parçalara böldükten sonra 2 çorba kaşığı sıvıyağda 1-2 dakika sote edin. Kestanelerin kabuklarını bir bıçakla çizip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirip kabuklarını soyun. Hindiyi fırından çıkartıp bir servis tabağına alın ve pilavı içine doldurun. Kestaneleri etrafına yerleştirin. Sotelediğiniz sebzelerle süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Kestaneleri fırın yerine yağda da pişirebilirsiniz. Bunun için kestanelerin kabuklarını çizip bir tencereye koyduktan sonra üstüne 2 çorba kaşığı sıvıyağ ekleyin ve karıştırın. Ocağa oturtup tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli Pasta
10 Kişilik
Malzemeler
Keki için:
6 adet yumurta
2 su bardağı tozşeker, 2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya
Kreması için:
4 su bardağı süt
2 su bardağı tozşeker
3 çorba kaşığı un, 1 paket vanilya
1 çay kaşığı eritilmiş margarin
Yarım kg haşlanmış kestane
2 paket (160 gram) sütlü çikolata
Kekik ıslatmak için:
1 su bardağı süt
Kestaneli Pasta Yapılışı
YUMURTALARI tozşekerle iyice çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tel çırpıcı ile çırpın. Karışımı 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Kremayı hazırlamak için, tencereye aldığınız süt, tozşeker, un ve vanilyayı pişirip soğumaya bırakın. Soğuyan kremaya margarini ekleyip iyice çırpın. Pasta kekini üçe bölerek sütle ıslatın. Kekin aralarına kremayı sürerek kestanelerden yerleştirin. Çikolatayı benmari usulü eritip ılınmaya bırakın. Kalan kestaneleri çikolataya batırarak donmaya bırakın. Daha sonra pastanın üzerine yerleştirin. Kalan erimiş çikolatayı pastanın üzerine gezdirin. Soğuk olarak servis yapın.
Aşçının notu: Pasta kekini düdüklü tencerede veya kalaylı bakır tepside pişirdiğinizde daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Kestanenin lezzet kattğı tarifler
Kestaneli Pilav Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
20 adet kestane
500 gram baldo pirinç
1 adet soğan
125 gram tereyağı
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı tozşeker
Kestaneli Pilav Yapılışı
Kestaneleri yıkayın. Kabuklarını keskin bir bıçakla artı şeklinde kesin. Sıcak su dolu bir kaba koyun. 10 dakika haşlayın. Suyunu süzdükten sonra soğuk su koyun ve kabuklar kabarana kadar tercihen bir gece bekleyin. Daha sonra bu suda, tencerenin ağzı kapalı olarak 30 dakika pişirin. Pirinci ayıklayın. Bol su ile yıkayın. Çukur bir kaba alın. Üzerine 2 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Kaynar su dökün, karıştırın ve en az 30 dakika bu suda bekletin. Bol suyla tekrar iyice yıkayıp, suyu süzülene kadar süzgeçte bekletin. Yapışmaz yüzeyli tencereye tereyağını ve sıvıyağı koyun. Soğanı küçük küpler şeklinde doğrayın ve kızdırdığınız yağda pembeleşene kadar çevirin. Süzülen pirinci içine katın ve kavurma işlemine devam edin. Şekeri kattıktan sonra, kabuklarını ayıkladığınız kestaneleri ekleyin, biraz daha birlikte kavurun. Pirinciniz kadar su ölçün ve tencereye ekleyin. Karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Kaynayınca ateşin altını kısın, pirinç suyunu çekip göz göz olana kadar bekleyin. Ateşin altını kapatın. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Karıştırarak servis tabağına alın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri