Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
NOHUTLU TARHANA ÇORBASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
4 çorba kaşığı tarhana
1 litre su
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı un
Yarım tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tereyağı, tuz
Hazırlanışı:
Derin bir kaba soğuk su, tarhana ve tuz koyup, çırptıktan sonra suda çözülmesi için 1 saat bekletin. Bir tencerede sıvıyağ ve unu kokusu gidene kadar kavurun. Salçayı ilave edin ve 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Suda bekleyen tarhanayı ekleyin ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başlayınca haşlanmış nohut ve tereyağını katın. 1-2 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın ve sıcak olarak servis edin.
Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
KUZU GÜVEÇ(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
2 kg kuzu but
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan, 6 diş sarmısak
3 adet çarliston biber
3 adet domates, tuz
Hazırlanışı:
Eti kemiklerinden ayırın ve kuşbaşı doğrayıp tereyağında kavurun. Kıyılmış soğan ve sarmısak ilave edip, eti kendi suyunda yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra karışımı güvece alın. Üzerine iri parçalar halinde doğranmış biber ve domates ekleyin. Tuzunu ayarlayın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
ISPANAKLI VE LOR PEYNİRLİ PİDE(4-6 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
500 gram un
Aldığı kadar su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/4 paket (1 paket 42 gram)yaşmaya
Tuz
İç malzeme için:
250 gram ıspanak yaprağı
Bir buçuk su bardağı lor peyniri
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Hazırlanışı:
Öncelikle hamur için derin bir kaba 1 çay bardağı su, tozşeker, bir tutam tuz ve mayayı koyun. Maya eriyene dek karıştırın ve üzerine unu ekleyin. Azar azar su ilave ederken bir yandan da yoğurarak kulak memesinden daha sert bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat mayalanmaya bırakın. 2 Diğer taraftan iç malzeme için kıyılmış ıspanağın içine lor peyniri, tuz, karabiber ve pulbiber katıp, karıştırın. Mayalanan hamuru tekrar yoğurun ve hamurdan iri mandalina büyüklüğünde bezeler koparın. Unlanmış tezgahta merdane yardımıyla bezeyi yemek tabağı büyüklüğünde açın. Orta kısmına ıspanaklı karışımdan koyun ve her iki kenarını ortada birleştirip, kapalı pide şekli verin. Beze ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Pideleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra pidenin kenar kısımlarına tereyağı sürün ve sıcak olarak servis yapın.
Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
DENİZLİ KEŞKEĞİ(4 Kişilik)
Malzemeler:
1 su bardağı keşkeklik buğday
Yeteri kadar su
200 gram kuzu kaburga eti
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Üzerine:
1 çorba kaşığı tereyağı
Toz kırmızıbiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Keşkeklik buğdayı bir gece önce üzerine çıkacak kadar su ilave ederek ıslatın. Ertesi gün kaburga etini üzerini çıkacak kadar su ile tencereye koyun ve haşlayın. Eti suyun içinden çıkarın ve elinizle didikleyip bir kenara alın. Eti haşladığınız suyun içine 1 gece suda bekletip, süzdüğünüz buğdayı ilave edin. Buğday yumuşayana kadar haşlayıp, içine didiklenmiş et, tuz ve tereyağı katın. Kısık ateşte çırpma teli ile çırparak birbirine yedirin. Boza kıvamına gelene kadar çırptıktan sonra ocaktan alın ve servis tabağına koyun. Üzerine tereyağında yaktığınız toz kırmızıbiber ve pulbiberi gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR(8 Kişilik)
Malzemeler:
8 adet enginar
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı un
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı tozşeker
Yeteri kadar su
1’er adet büyük boy havuç ve patates
20 adet arpacık soğan
8 diş sarmısak
1 çay bardağı bezelye, tuz
Hazırlanışı:
Tencereye zeytinyağı, un, limon suyu, tozşeker ve tuz koyup çırpın. Üzerine 2 su bardağı su ekleyip, küp doğranmış havuç ve patatesi katın. Arpacık soğan, sarmısak ve bezelyeyi de ilave ettikten sonra 10 dakika pişmeye bırakın. Daha sonra ayıklanmış enginarları katın ve yumuşayana kadar pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alın ve soğuduktan sonra servis yapın.
Karma Lezzetlerin Mutfağı: Denizli
TAHİNLİ PİDE(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamuru için:
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı kurumaya
1 su bardağı ılık su
Aldığı kadar un
Üzeri için:
2 su bardağı kavrulmuş tahin
1 su bardağı tozşeker
1 su bardağı bal
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı:
Hamur için tozşeker ve mayayı derin bir kaba alın. Üzerine ılık su ekleyip, kabarana dek bekletin. Daha sonra ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar azar azar un ilave edin. Üzerini nemli bir bezle örtün ve kabarana kadar bekleyin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve hafif unlanmış zeminde merdane ile ince olacak şekilde açın. Birer çorba kaşığı tahin ile tozşeker koyup, tekrar yoğurun. 5 dakika bekledikten sonra merdaneyle incecik açın ve üzerine tahin sürüp, tozşeker serpin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine bal gezdirin ve ceviz serpin. Sıcak, ılık veya soğuk olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri