Ispanak ile 10 leziz tarif
Zeytinyağlı Ispanak Kökü Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk kg ıspanak kökü
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
4 diş sarmısak
2 adet büyük boy domates
4 adet kesmeşeker
Yeteri kadar su
Tuz
ISPANAK köklerinin tepe kısımlarını ayırmadan (+) şeklinde kesin. Bol suyun içinde 10 dakika dinlendirin. 3-4 kez sudan geçirip, süzün. 10 su bardağı suyu tencereye alıp, kaynatın. Ispanak köklerini kaynar suda 5 dakika haşlayın. Bir-iki kez soğuk sudan geçirip, süzün. Başka bir tencerenin içine ıspanak köklerinin, kök kısımları ortaya gelecek şekilde dizin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp doğrayıp kenara alın. Ayrı bir yerde zeytinyağını kızdırın. Yemeklik doğranmış soğan ve kıyılmış sarmısağı ilave edip, pembeleşene dek soteleyin. Domates, kesmeşeker ve tuzu ekleyin. Karıştırarak 3 dakika pişirin. Yarım su bardağı su ilave edin. Kaynamaya başladığında ocaktan alın. Hazırladığınız harcı tenceredeki ıspanak köklerinin üzerine gezdirin. Az miktarda su ekleyip, bir taşım kaynatın. Tencerenin ağzını yağlı kağıtla kaplayıp, kapağını kapatın. Kısık ateşte 8-10 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Ispanak Kökü Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk kg ıspanak kökü
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
4 diş sarmısak
2 adet büyük boy domates
4 adet kesmeşeker
Yeteri kadar su
Tuz
ISPANAK köklerinin tepe kısımlarını ayırmadan (+) şeklinde kesin. Bol suyun içinde 10 dakika dinlendirin. 3-4 kez sudan geçirip, süzün. 10 su bardağı suyu tencereye alıp, kaynatın. Ispanak köklerini kaynar suda 5 dakika haşlayın. Bir-iki kez soğuk sudan geçirip, süzün. Başka bir tencerenin içine ıspanak köklerinin, kök kısımları ortaya gelecek şekilde dizin. Kabuklarını soyduğunuz domatesleri küp doğrayıp kenara alın. Ayrı bir yerde zeytinyağını kızdırın. Yemeklik doğranmış soğan ve kıyılmış sarmısağı ilave edip, pembeleşene dek soteleyin. Domates, kesmeşeker ve tuzu ekleyin. Karıştırarak 3 dakika pişirin. Yarım su bardağı su ilave edin. Kaynamaya başladığında ocaktan alın. Hazırladığınız harcı tenceredeki ıspanak köklerinin üzerine gezdirin. Az miktarda su ekleyip, bir taşım kaynatın. Tencerenin ağzını yağlı kağıtla kaplayıp, kapağını kapatın. Kısık ateşte 8-10 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alıp, kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuk olarak servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Göbü Tarifi
4 kase un,
1 küp yaş maya, tuz, su
İç harcı için: 1 kg ıspanak yaprağı
500 gram orta yağlı kıyma
4 adet soğan, yeterince ayçiçek yağı
Tuz, karabiber
DERİN bir kaba aldığınız una, ılık su koyun. Maya ve tuzu ilave edin. Hamur ele yapışmayıncaya kadar yoğurun. Üzerini kapakla kapatıp, mayalanmasını bekleyin. Kabarmaya başladığında hamur kıvama gelmiş demektir. Diğer tarafta, soğanları yemeklik olarak doğrayın. Kıymayla birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. Önceden yıkayıp çok ince doğradığınız ıspanakları katın. Mayalanan hamuru cevizden daha büyük parçalara ayırın. Elle bastırarak açın. İçine harç koyup kenarlarını kapatın. Derin bir tavada kızdırılan ayçiçek yağında çevirerek kızartın. Tabağa alıp, sıcak servis yapın
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanaklı ve Peynirli Pide Tarifi (4 adet)
Hamur için:
1 kg un
20 gram yaş maya
Tuz
Yeteri kadar su
Ispanaklı iç için:
Yarım kg ıspanak
1 adet küçük boy soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Peynirli iç için:
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Karabiber, pulbiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
MAYAYI suda eritin. Un ve tuzu bir kaseye alın. Mayalı suyu ilave edip kulak memesinden yumuşak
bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 1 saat dinlendirin. Hamurdan 4 adet portakal büyüklüğünde parça koparın. Her bir parçayı unla birlikte açıp istediğiniz şekli verin. Ispanaklı iç için ayıklanmış ve kıyılmış ıspanak, soğan, tuz, karabiber ve pulbiberi harmanlayın. Sıvıyağda kavurduktan sonra ılınmaya bırakın. Peynirli iç için rendelenmiş beyaz peynir, karabiber ve pulbiberi
karıştırın. Hamurların yarısına ıspanaklı harçtan, yarısına peynirli harçtan koyun. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstleri ve altları kızarana kadar pişirin. Sıcakken üzerlerine tereyağı sürün ve servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ( 4 kişilik)
100 gram ıspanak
4 adet tavuk göğsü
1 adet soğan
Yarımşar su bardağı kuru üzüm ve dolmalık fıstık
1’er çay kaşığı kimyon ve tozşeker
Tuz, karabiber
1 çorba kaşığı hardal
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Servis için:
Sebze soteleri
Ispanağı kıyıp, yemeklik doğranmış soğanla birlikte yapışmaz yüzeyli tavada soteleyin. Kuruüzüm, dolmalık fıstık, kimyon, tuz, karabiber ve tozşekeri ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın. Tavuk göğüslerini döverek inceltin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı tavuk göğüslerinin ortalarına pay edin. Rulo şeklinde sarıp üzerlerine hardal sürün. Az sıvıyağda kızartın. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Sebze soteleriyle birlikte servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanaklı Pirzola Sarması Tarifi (4 kişilik)
10 kalem pirzola
750 gram ıspanak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
15-20 adet mantar
1 adet sivri biber
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
TEREYAĞINI bir tencerede eritip doğranmış soğanı 5 dakika kavurun. Üzerine ince doğranmış mantarları ekleyip 3 dakika daha soteleyin. Doğranmış sivri biber, kıyılmış maydanoz, biberdomates salçası, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin. Büyük bir tencerede tuzlu su kaynatıp iri yapraklı olanlarından seçtiğiniz ıspanakları suda 1 dakika kaynatın. Çıkarıp sudan geçirin. Ispanak yapraklarının bir kaçını birleştirip düz bir zemine yayın.Pirzolaları kemikli kısımları dışarıda kalacak şekilde yaprakların üstüne yerleştirin. Üstlerine hazırladığınız mantarlı karışımdan 1'er çorba kaşığı koyun. Ispanak yaprakları ile etrafını sarın.Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine pirzolaları yan yana yerleştirin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirip servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanak Salatası Tarifi (6 kişilik)
300 gram körpe ıspanak
2 adet domates
100 gram küp doğranmış beyaz peynir
2 çorba kaşığı ayıklanmış nar
1 çay bardağı iri ceviz
Sosu için:
1 adet portakalın suyu
1 çay kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
3 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz
Ispanak yapraklarını elinizle irice koparıp, salata tabağına alın. Üzerine arzunuza göre doğranmış domates ve beyaz peynir ilave edin. Nar ve ceviz serpin. Sosu hazırlamak için tüm malzemeyi küçük bir kaba alıp iyice çırpın. Salatanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanak Yatağında Pastırmalı Biftek Tarifi (6 kişilik)
3 büyük dilim ince dövülmüş biftek
6 dilim pastırma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy patates
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Ispanak yatağı için:
Yarım kg ıspanak
1 adet orta boy soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Bir buçuk çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı süt
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
ÖNCELİKLE ıspanak yatağını hazırlayın. Bunun için, ıspanağı yıkayıp irice kıyın. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında sote edin. Üzerine ıspanağı ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip birlikte 2 dakika soteleyin. Daha sonra bir tabağa aktarın. Aynı tavada tereyağını kızdırıp, unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine azar azar sütü ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Koyulaşınca ıspanaklı karışımı ilave edip ocaktan alın. Rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırın ve kenara alın. Diğer taraftan biftekleri ikiye bölüp, tuz ve karabiber serpin. Üzerine pastırma dilimi yerleştirin. Kürdanla tutturarak sabitleyin. Tereyağını bir tavada eritip önce et, sonra pastırma taraflarını kızartıp kenara alın. Diğer taraftan patatesi jülyen doğrayıp sıvıyağdam kızartın. Servis tabaklarına önce ıspanaklı karışımdan koyup üzerine eti yerleştirin. Patates kızartmasını en üste koyarak servis yapın
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanaklı Kiş Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı un
100 gram oda sıcaklığında
bekletilmiş margarin
2 adet yumurtanın sarısı
Yeteri kadar su
Tuz
İç harcı için: 1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
250 gram ıspanak
1 çay bardağı ufalanmış
beyaz peynir
Tuz, karabiber
Dolgusu için: 2 adet yumurta
1 paket krema
Üzeri için: 1 su bardağı
rendelenmiş kaşar peyniri
İÇ harcı hazırlamak için, kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. İnce kıyılmış ıspanak, beyaz peynir, tuz ve karabiberi ekleyip, ateşte kavurun. Soğumaya bırakın. Ayrı bir yerde un, margarin, yumurta sarısı, su ve tuzu iyice yoğurup, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamuru 30 dakika dinlendirin. Oklava ile ince şekilde açıp, fırın tepsisine yayın. Üzerine ıspanaklı harcı yerleştirin. Yumurta ve kremayı iyice çırpıp, ıspanaklı harcın üzerine dökün. Kaşar peyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirip, servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanaklı Pizza Tarifi
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
2 tatlı kaşığı toz maya
1 çay kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar ılık su
Üzeri için: 500 gram ıspanak
2 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarmısak
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
HAMURU hazırlamak için, unu geniş bir kaba alın. Ortasını havuz gibi açıp toz maya ve tozşekeri koyun. Üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyin. 10 dakika mayanın kabarmasını bekleyin. Daha sonra tuz ve zeytinyağı ekleyip yoğurmaya başlayın. Su ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamuru, nemli bir bezle örtülü olarak 45 dakika dinlendirin. Üzeri için, ıspanağı yıkayıp ince kıyın. Soğanı yemeklik doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya alıp, soğanı pembeleşene kadar kavurun. Üzerine ıspanağı ekleyin. Ispanak suyunu salıp yeniden çekene kadar ara sıra karıştırarak kavurun. Üzerine dövülmüş sarmısak, beyaz peynir, tuz ve karabiber ekleyin. 1-2 dakika pişirip ocaktan alın. Dinlenen hamuru ikiye ayırın. Her parçayı unlu tezgahta, elinizle ince olacak şekilde açın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız ıspanaklı harcı, açtığınız hamurların üzerine paylaştırın. Kaşar peyniri serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirip servis yapın.
Ispanak ile 10 leziz tarif
Ispanak Kroket Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk su bardağı pirinç
4 su bardağı su
250 gram haşlanmış ıspanak
250 gram beyaz peynir
2 çorba kaşığı parmesan peyniri
1 diş dövülmüş sarmısak
2 tatlı kaşığı rendelenmiş
limon kabuğu, 2 dal taze soğan
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
2 adet yumurta
2 su bardağı galeta unu
Tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Sosu için: 1 su bardağı yoğurt
2 çorba kaşığı kıyılmış taze nane
2 çorba kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
PİRİNCİ 4 su bardağı suda haşlayıp süzün ve bol su ile çalkalayın. Daha sonra büyük bir kaba alıp üzerine, ıspanak, beyaz peynir, parmesan peyniri, dereotu, yumurta, sarmısak, rendelenmiş limon kabuğu, ince kıyılmış taze soğan, dereotu, tuz ve karabiberi ekleyip iyice yoğurun. Elinizi yıkayıp ıslakken harcı 18 parçaya ayırın. Ara sıra elinizi ıslatarak her parçaya kroket şekli verin. Birbirine değmeyecek şekilde bir tepsiye dizip oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Başka bir tepsiye yağlı kağıt yayıp, galeta ununu dökün. Çukur bir kapta yumurtaları çırpın. Kroketleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Daha sonra kızgın sıvıyağda kızartın. Sosu için, yoğurt, kıyılmış nane, limon suyu, tuz ve karabiberi karıştırıp kroketle birlikte servis yapın.