Havuç ile daha lezzetli
Havuç Dolması Tarifi (4 kişilik)
8 adet orta boy havuç, 4 çorba kaşığı pirinç
200 gram orta yağlı kıyma
1 adet ince kıyılmış soğan
10’ar dal kıyılmış dereotu ve maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar su
Yarım tatlı kaşığı tuz
HAVUÇLARIN kabuklarını temizleyip, içlerini oyun. Ayrı bir yerde pirinç, kıyma, soğan, dereotu, maydanoz, salça, tereyağı, karabiber ve tuzu karıştırın. Karışımı havuçların içlerine pay edip, dik olarak tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, kısık ateşte havuçlar yumuşayana dek pişmeye bırakın. Sıcak ya da ılık servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Mücveri Tarifi (5 kişilik)
Yarım kg havuç
1 kahve fincanı pirinç
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un,
100 gram beyaz peynir
Yarım paket kabartma tozu,
tuz,
karabiber
Kızartmak için:
Bol sıvıyağ
Pirinci haşlayıp süzün. Havuçları rendeleyip maydanoz ve soğanı ince ince kıyın. Bir kabın içinde pirinç, havuç, maydanoz, soğan, yumurta, beyaz peynir, tuz ve karabiberi harmanlayın. Üzerine un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Tavada yağı kızdırıp, yaptığınız karışımdan bir kaşık alıp yağa atın. Üzerini kaşıkla düzeltip, pembeleşene kadar kızartın. Kalan malzemeye aynı işlemi uygulayıp, sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Dolması Tarifi (4 kişilik)
4 adet büyük boy havuç
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı pirinç
Bir buçuk çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam tarçın
5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı salça
Havuçları tırtıklı bıçakla soyun. İkiye bölüp, oyma aletiyle içlerini çıkarın. Yıkayıp, süzün. Diğer tarafta, salça ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeyi karıştırın. Havuçları bu harçla doldurun ve tencereye dizin. 1 su bardağı suda salçayı eritip, üzerine gezdirin. Zeytinyağını da dolmaların üzerine gezdirip orta ateşte havuçlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
Aşçının notu: Dolma harcına koyacağınız yarım kahve fincanı su, pirinçlerin daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
Havuç ile daha lezzetli
Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi (6 kişilik)
3 adet büyük boy havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Bir buçuk su bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
2 diş sarmısak
2 çay kaşığı tuz
HAVUÇLARI yıkayıp, rendenin geniş tarafıyla rendeleyin. Tavaya alıp, zeytinyağında soteleyin. Ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Yoğurt ekleyip, cevizin 2/3'ünü ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Dövülmüş sarmısak ekleyip karıştırın. Servis tabaklarına alıp, kalan cevizi üzerlerine serpiştirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Börülceli Etli Havuç ( Picadillo) Tarifi (6 kişilik)
1 su bardağı börülce
Yeteri kadar su
300 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti (but kısmından)
6 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
3 adet havuç
2 adet kırmızı biber
4 adet çarliston biber
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı ezilmiş sarmısak
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çorba kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
BÖRÜLCEYİ akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, üzerini dört parmak geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın. Ayrı bir yerde eti sıvıyağda suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Doğranmış soğan, havuç, kıyılmış biber ve sarmısak ekleyip 5 dakika daha kavurun. Üzerine suyu ile birlikte börülceyi ilave edin. Et yumuşayana dek pişmeye bırakın. Toz kırmızıbiber, kişniş, fesleğen ve karabiber ekleyin. Tuzunu ayarlayıp bir taşım daha pişirin.
Aşçının notu: Bu yemeği balkabağı ile de hazırlayabilirsiniz. Arzuya göre sucuk da ekleyebilirsiniz. Yemeğinizi hazırlarken et yerine kıyma da kullanabilirsiniz.
Havuç ile daha lezzetli
Patatesli Havuç Köftesi Tarifi (6 kişilik)
5 adet haşlanmış patates
3 adet havuç,
1 adet soğan
3 dal taze soğanın yeşil kısımları
4 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım limon
5 dal maydanoz
3 dal taze soğan
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı kimyon
KIYILMIŞ soğanı sıvıyağda soteleyin. Rendelenmiş havuç ekleyip, havuç yumuşayana dek soteleyin. Rendelenmiş patates ilave edip, 5 dakika daha soteleyin. Ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Limon suyu, kıyılmış maydanoz, kıyılmış taze soğanın yeşil kısımları, tuz, karabiber ve kimyon ilave edip yoğurun. Harçtan parçalar koparıp, elinizle şekil verin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Kabak Ve Havuç Mücver Tarifi (6 kişilik)
3 adet orta boy kabak
1 adet soğan
6 dal dereotu
3 dal taze soğan
3 adet yumurta
1’er çay kaşığı karabiber ve
nane
6 çorba kaşığı un (çok
sulu olursa un miktarını
artırabilirsiniz), tuz
Havuç mücver için:
6 adet havuç
1 adet soğan
6 dal maydanoz
3 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı un, tuz
Kızartmak için: Fındık yağı
1 KABAKLARIN kabuklarını temizleyip, rendeleyin. Suyunun süzülmesi için süzgece alın. Kabak, rendelenmiş soğan, kıyılmış dereotu, soğan, yumurta, karabiber, nane ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Unu kaşık kaşık ilave edip, çok sulu olmayacak bir harç elde edin. Harçtan bir çorba kaşığı alıp, kızgın sıvıyağa atıp, kızartın. Harç bitene dek işlemi tekrarlayın. 2 Havuç mücveri için havuçların kabuklarını temizleyip, rendeleyin. Havuç, rendelenmiş soğan ve kıyılmış maydanozu geniş bir kaba alın. Yumurta ve karabiber ilave edip karıştırın. Unu kaşık kaşık ekleyip, yeniden karıştırın. Tahta kaşık yardımıyla harçtan alıp, kızgın
sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Kremalı Kurabiye Tarifi (25 adet)
Hamur için:
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 çay bardağı dövülmüş fındık
2 adet yumurta
3 su bardağı un
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı susam
Havuç kreması için:
2 adet havuç
3 çorba kaşığı krema
1 çay bardağı tozşeker
Bir tutam tuz
2 çorba kaşığı silme irmik
1 çay bardağı süt
KÜÇÜK parçalara ayırdığınız tereyağı, pudraşekeri, fındık ve yumurtayı yoğurma kabına alıp, karıştırın. İçine un ilave edip, iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Unlanmış düz bir zeminde merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın. Dilediğiniz şekilde kesin ve yağlanmış, unlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan sonra tepsiden alın. Kreması için rendelenmiş havuç, krema, tozşeker, tuz ve irmiği bir tencereye alın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak, 2-3 dakika pişirin. Sütü katın ve karıştırarak sütü çekene kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan aldığınız kremayı ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra kurabiyenin üzerine kremadan 1 çorba kaşığı koyup, diğer kurabiyeyi üzerine kapatın. Kurabiye ve krema bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
Havuç ile daha lezzetli
Zeytinyağlı Havuç Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
5 diş kıyılmış sarmısak
1 adet soğan
1 kahve fincanı pirinç
2 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tozşeker
4 dal kıyılmış maydanoz
Tuz
HAVUÇLARI temizleyip verev doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp sarmısak ve piyazlık doğranmış soğanı 2-3 dakika kavurun. Üzerine havuç ve pirinci ilave edin. Birkaç dakika daha soteleyin. Sıcak
su, tozşeker ve tuz ekleyip havuç yumuşayana dek pişirin. Servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Çorbası Tarifi (6 kişilik)
1 kg havuç
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
4 çorba kaşığı un
4 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
peyniri, 2 dal maydanoz
tuz
1 HAVUÇLARI temizleyip küp doğradıktan sonra tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Tereyağını derin bir tencerede eritin ve ince kıyılmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Ocağı kısıp unu ilave edin. Sürekli karıştırarak rengi dönene dek kavurun. Bir yandan karıştırmaya devam ederken bir yandan da tavuk suyunu tencereye ekleyin. Havuç ve sütü ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 2 Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Rendelenmiş
kaşar peyniri ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Köfteli Yer Fıstığı Soslu Havuç Tarifi (6 kişilik)
500 gram bebek havuç
1 su bardağı tuzlu yerfıstığı
2 çorba kaşığı soya sosu
3 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı acı biber salçası
Bir buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
Köfte için: 300 gram kıyma
1 dilim bayat ekmek
1 su bardağı süt, 1 adet soğan
Bir tutam kekik
tuz
karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Üzerine: İri dövülmüş yerfıstığı
1 KÖFTELERİ hazırlamak için, bayat ekmeğin kenarlarını alıp bir kaba koyun. Üzerine süt ekleyin ve 5 dakika bekletin. Daha sonra iyice sıkın. Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine sütte bekletip sıktığınız bayat ekmek, rendelenmiş soğan, kekik, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan arzunuza göre köfteler hazırlayın. 2 Sos için 1 su bardağı kabukları soyulmuş tuzlu yerfıstığını iyice dövün. Bir tencereye alıp üzerine soya sosu, 2 çorba kaşığı tozşeker, biber salçası ve 1 su bardağı sıcak su ekleyin. 10 dakika kapağı açık olarak pişirin ve blenderden geçirip püre haline getirin. 3 Havuçları soyun. Yaprakları varsa birkaç tanesini üzerinde bırakın. Tereyağını bir tavada eritin. Havuçları tavaya alıp kapağını kapatın. Kısık ateşte 15 dakika ara sıra karıştırarak sote edin. Havuçları tavadan alın. Aynı tavaya kalan 1 çorba kaşığı tozşeker ve yarım su bardağı suyu koyup, koyulaşana dek kaynatın. Üzerine havuçları ekleyin. Tavayı sallayarak karıştırıp 5-10 dakika pişirin. 4 Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Birkaç dakika bekletip servis tabağına alın. Yanına sotelediğiniz havuçları koyun. Üzerine yerfısıtığı sosu gezdirin. Dövülmüş yerfıstığı serperek servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Pilaki Tarifi
2 adet soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
6 diş sarmısak l 1 kg havuç
1 tatlı kaşığı koruk ekşisi veya limon suyu
Tuz
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tane kimyon
Üzeri için: Sarmısaklı yoğurt
Soğanları piyazlık doğradıktan sonra bir tencereye alın. Zeytinyağını ve fıstığı ilave ederek 5 dakika soteleyin.
Daha sonra sarmısakları bütün olarak, havuçları ise halka doğrayarak tencereye ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra havuçlar bıraktığı suyu çekene kadar pişirin (şayet havuçlar bıraktığı suyu çektiğinde de sert kalıyorsa bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar ocakta tutun). Tencereyi ocaktan indirmenize yakın koruk ekşisini, ince kıydığınız maydanozu ve tane kimyonu ekleyerek 5 dakika daha pişirin ve ocaktan
alın. Tencerenin kapağını açmadan ılınmaya bırakın. Ilınan pilakiyi servis yaparken üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirin.
Havuç ile daha lezzetli
Cevizli Havuç Kavurması Tarifi (8 kişilik)
1 kg havuç
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım kg süzme yoğurt
1 su bardağı dövülmüş ceviz
4 diş sarmısak, tuz
Havucu yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. Zeytinyağını geniş bir tavaya koyup, üzerine havucu ekleyin.
Yumuşayana kadar kavurun ve geniş bir kaba alın. Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş sarmısak, ceviz,
yoğurt ve tuz ilave edip, iyice karıştırın. Tabağa alarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri