Havuç ile daha lezzetli
Havuç Dolması Tarifi (4 kişilik)
8 adet orta boy havuç, 4 çorba kaşığı pirinç
200 gram orta yağlı kıyma
1 adet ince kıyılmış soğan
10’ar dal kıyılmış dereotu ve maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar su
Yarım tatlı kaşığı tuz
HAVUÇLARIN kabuklarını temizleyip, içlerini oyun. Ayrı bir yerde pirinç, kıyma, soğan, dereotu, maydanoz, salça, tereyağı, karabiber ve tuzu karıştırın. Karışımı havuçların içlerine pay edip, dik olarak tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, kısık ateşte havuçlar yumuşayana dek pişmeye bırakın. Sıcak ya da ılık servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Çorbası Tarifi (6 kişilik)
1 kg havuç
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
4 çorba kaşığı un
4 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı süt
2 çay kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
peyniri, 2 dal maydanoz
tuz
1 HAVUÇLARI temizleyip küp doğradıktan sonra tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Tereyağını derin bir tencerede eritin ve ince kıyılmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Ocağı kısıp unu ilave edin. Sürekli karıştırarak rengi dönene dek kavurun. Bir yandan karıştırmaya devam ederken bir yandan da tavuk suyunu tencereye ekleyin. Havuç ve sütü ekleyin. Tuzunu ayarlayın. 2 Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Limon suyunu ilave edin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Rendelenmiş
kaşar peyniri ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Köfteli Yer Fıstığı Soslu Havuç Tarifi (6 kişilik)
500 gram bebek havuç
1 su bardağı tuzlu yerfıstığı
2 çorba kaşığı soya sosu
3 çorba kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı acı biber salçası
Bir buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı, tuz
Köfte için: 300 gram kıyma
1 dilim bayat ekmek
1 su bardağı süt, 1 adet soğan
Bir tutam kekik
tuz
karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Üzerine: İri dövülmüş yerfıstığı
1 KÖFTELERİ hazırlamak için, bayat ekmeğin kenarlarını alıp bir kaba koyun. Üzerine süt ekleyin ve 5 dakika bekletin. Daha sonra iyice sıkın. Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine sütte bekletip sıktığınız bayat ekmek, rendelenmiş soğan, kekik, tuz ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Hazırladığınız harçtan arzunuza göre köfteler hazırlayın. 2 Sos için 1 su bardağı kabukları soyulmuş tuzlu yerfıstığını iyice dövün. Bir tencereye alıp üzerine soya sosu, 2 çorba kaşığı tozşeker, biber salçası ve 1 su bardağı sıcak su ekleyin. 10 dakika kapağı açık olarak pişirin ve blenderden geçirip püre haline getirin. 3 Havuçları soyun. Yaprakları varsa birkaç tanesini üzerinde bırakın. Tereyağını bir tavada eritin. Havuçları tavaya alıp kapağını kapatın. Kısık ateşte 15 dakika ara sıra karıştırarak sote edin. Havuçları tavadan alın. Aynı tavaya kalan 1 çorba kaşığı tozşeker ve yarım su bardağı suyu koyup, koyulaşana dek kaynatın. Üzerine havuçları ekleyin. Tavayı sallayarak karıştırıp 5-10 dakika pişirin. 4 Hazırladığınız köfteleri kızgın yağda kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Birkaç dakika bekletip servis tabağına alın. Yanına sotelediğiniz havuçları koyun. Üzerine yerfısıtığı sosu gezdirin. Dövülmüş yerfıstığı serperek servis yapın.
Havuç ile daha lezzetli
Havuç Pilaki Tarifi
2 adet soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
6 diş sarmısak l 1 kg havuç
1 tatlı kaşığı koruk ekşisi veya limon suyu
Tuz
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tane kimyon
Üzeri için: Sarmısaklı yoğurt
Soğanları piyazlık doğradıktan sonra bir tencereye alın. Zeytinyağını ve fıstığı ilave ederek 5 dakika soteleyin.
Daha sonra sarmısakları bütün olarak, havuçları ise halka doğrayarak tencereye ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra havuçlar bıraktığı suyu çekene kadar pişirin (şayet havuçlar bıraktığı suyu çektiğinde de sert kalıyorsa bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar ocakta tutun). Tencereyi ocaktan indirmenize yakın koruk ekşisini, ince kıydığınız maydanozu ve tane kimyonu ekleyerek 5 dakika daha pişirin ve ocaktan
alın. Tencerenin kapağını açmadan ılınmaya bırakın. Ilınan pilakiyi servis yaparken üzerine sarmısaklı yoğurdu gezdirin.
Havuç ile daha lezzetli
Cevizli Havuç Kavurması Tarifi (8 kişilik)
1 kg havuç
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım kg süzme yoğurt
1 su bardağı dövülmüş ceviz
4 diş sarmısak, tuz
Havucu yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. Zeytinyağını geniş bir tavaya koyup, üzerine havucu ekleyin.
Yumuşayana kadar kavurun ve geniş bir kaba alın. Soğuduktan sonra üzerine dövülmüş sarmısak, ceviz,
yoğurt ve tuz ilave edip, iyice karıştırın. Tabağa alarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler