Görkemli tarihe has lezzetler...
BADEMLİ TAVUK ÇORBASI(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet küçük boy köy tavuğu
1 tatlı kaşığı safran
3 çorba kaşığı sirke
10 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
100 gram tatlı badem
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı buğday nişastası
1 adet limon, tuz
Hazırlanışı:
Safranı sirkenin içine ilave edip bir gece bekletin. Tavuğu tencereye alın. Üzerine su ve tuz ekleyip haşlayın. Sudan alıp etini kemiğinden ayırın. Eti elinizle didikleyip kenara alın. Tavuk suyunu yeniden ocağa oturtup üzerine pirinci ekleyin ve pişmeye bırakın. Diğer taraftan bademleri kaynayan suya atıp 5 dakika sonra alın. Süzüp kabuklarını soyun. Kurulayıp havanda irice dövün. Tereyağını eritip kırık bademleri hafifçe kavurun. Yumurta sarısını, nişastayla birlikte çırpın. Üzerine limon suyu ve safranlı sirkeyi ilave edin. Ocaktaki tavuk suyundan yarım çorba kepçesi ekleyip ılıştırın. Azar azar ve sürekli karıştırarak tencereye ilave edin. Didiklediğiniz tavukları tencereye ekleyin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. 15 dakika dinlendirin ve üzerine kavrulmuş badem ekleyerek servis yapın.
Görkemli tarihe has lezzetler...
KUBUNİ(KALBUNİ) PİLAV(6 Kişilik)
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 adet kuzu kol
Yeteri kadar et suyu
2 tatlı kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı kuruüzüm
1 çay bardağı tatlı badem
3 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
1’er çay kaşığı tarçın, kakule, yenibahar, karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Pirinci üzerini geçecek kadar ılık suda yarım saat bekletin ve süzün. Kakulenin kabuklarını ayıklayıp, havanda dövün. Üzümleri ayrı kaplara alıp ılık suda 10 dakika bekletin ve süzün. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletin ve kabuklarını soyun. Kuzu kolları tuz eklediğiniz 6 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra kemiklerini ayırıp, etini didikleyin. Et suyunu daha sonra kullanmak üzere kenara alın. Tereyağını bir tencereye alıp, bademi ve dolmalık fıstığı ekleyin. Renkleri dönünce pirinci ilave edin. Karıştırarak 5 dakika kavurun. Didiklenmiş et, üzüm ve baharatları ekleyin. Üzerini geçecek kadar et suyu katın. Tuzunu ayarlayın. Kapağını kapatıp kaynayana dek orta ateşte tutup, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Üzerine kağıt havlu kapatıp, 10 dakika demlendirin ve sıcak servis yapın.
Görkemli tarihe has lezzetler...
MUTANCENE(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg kemikli kuzu eti (tercihen kol kısmından)
Yeteri kadar su
1 su bardağı kuru erik
1 su bardağı kuru kayısı
Yarım su bardağı tatlı badem
4 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı bal
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı taze siyah üzüm
4 çorba kaşığı sirke, tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Eti tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ilave edin. Üzerinde biriken köpüğü ara sıra alarak, et yumuşayana dek pişirin. Erik ve kayısıları ılık suda 1-2 saat bekletin. Eriğin çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra her ikisini de ikiye bölün. Bademleri kaynayan suya ilave edin. 5 dakika sonra alın. Kabuklarını soyup ikiye bölün. Soğanları küp doğrayın. Eti tencereden çıkarıp, et suyunu süzün. 2 su bardağı et suyunu başka bir tencereye alıp, kaynatın. Üzerine bal, tereyağı, tuz ve karabiber ilave edin. Kapağı kapalı olarak 30- 5 dakika pişirin. Sürenin sonunda badem, erik, kayısı ve siyah üzümü ekleyip, 10 dakika daha pişirin. 4 çorba kaşığı sirke ilave edip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Görkemli tarihe has lezzetler...
GÜL YAPRAKLI KIVIRCIK SALATASI(6 Kişilik)
Malzemeler:
1 adet kıvırcık marul
Yarımşar demet maydanoz, nane ve tere
5-6 dal kereviz yaprağı
1 avuç gül yaprağı
Yarım limonun suyu
2 çorba kaşığı sirke
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Hazırlanışı:
Kıvırcık, maydanoz, nane ve tereyi temizleyip yıkayın. Süzüp iri parçalar halinde elinizle koparın ve servis tabağına aktarın. Limon suyu, sirke ve zeytinyağını karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Gül yapraklarını ekleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler