Gelenekten evrensele osmanlı mutfağı
DÜĞÜN ÇORBASI(4 Kişilik)
500 gram kuzu gerdanı,
6 su bardağı su,
3 çorba kaşığı un,
3 adet yumurta,
1 çay kaşığı limon suyu,
2 çorba kaşığı yoğurt,
1 çorba kaşığı tereyağı,
toz kırmızıbiber,
nane,
tuz
Eti bol suda haşlayın. Sudan aldığınız etleri didikleyin. Ayrı bir yerde 3 çorba kaşığı un, yumurta, 1 çay kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı yoğurt ve haşlama suyundan 1 çorba kaşığı su alarak terbiye edin. Bu karışımı da tekrar haşlama suyuna ilave edip, bir taşım kaynatın. Eti ekleyin. Birkaç dakika kaynatıp, üzerine tereyağında yaktığınız toz kırmızıbiberi ve nane gezdirerek servis yapın.
Gelenekten evrensele osmanlı mutfağı
SU MUHALLEBİSİ(8 Kişilik)
1 kg süt,
2 çorba kaşığı tozşeker,
4 çorba kaşığı mısır nişastası,
1 paket vanilya,
1 su bardağı su,
4 kup için sos malzemesi:,
200 gram çilek,
2 çorba kaşığı pudraşekeri
Sütü tencereye alarak kaynamaya bırakın. Kaynamak üzereyken tozşekeri ilave edin. Nişastayı 1 su bardağı su ile açın. Daha sonra karıştırarak süte ilave edin. Vanilyayı da ekledikten sonra bir-iki taşım kaynatarak ocağın altını kapatın. Kuplara pay edin. Sosu hazırlamak için, çilek ve pudraşekerini blenderden geçirin. Muhallebinin üzerine gezdirerek servis yapın.
Gelenekten evrensele osmanlı mutfağı
ZERDE(6 Kişilik)
Yarım su bardağı haşlanmış pirinç,
bir buçuk su bardağı tozşeker,
2 çay kaşığı safran,
bir buçuk su bardağı su,
3 çorba kaşığı mısır nişastası,
yarım paket vanilya,
2 çorba kaşığı antepfıstığı,
2 çorba kaşığı kuşüzümü,
1 adet nar
Pirinci 15 dakika ıslatıp, bol suda yıkayın. Bir tencerede bir buçuk bardak su ile birlikte hafif ateşte haşlayın. Tozşeker ve safranı ekleyip, kaynatın. Nişastayı çok az su ile ezip, vanilya ile birlikte bu karışıma ilave edin. Hafif koyulaşınca ateşten alın. Kaselere paylaştırın. Arzuya göre buzdolabında beklettikten sonra üzerlerine antepfıstığı, kuşüzümü ve nar taneleri serpip servis yapın.
Gelenekten evrensele osmanlı mutfağı
KURU ERİK HOŞAFI
2 su bardağı sarı ve siyah kuru erik,
8 su bardağı su,
2 su bardağı tozşeker
SU kaynadıktan sonra sarı ve siyah kuru erik ile tozşekeri ilave edin. 5 dakika kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın. Kokusunun çıkmaması için tencerenin ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletin. Ilındıktan sonra soğuması için buzdolabında 1 saat bekletin ve soğuk olarak servis yapın.
Gelenekten evrensele osmanlı mutfağı
ÇİLEK ŞERBETİ(12 Kişilik)
Bir buçuk kg çilek ,
3 litre su ,
3 su bardağı tozşeker
Çilekleri ayıklayıp yıkayın. Bir tencereye çilek ve tozşekeri koyup, elinizle iyice ezin. Suyu ekleyip ocağa koyun ve bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp, soğumaya bırakın. Daha sonra tülbentten geçirip buzdolabında soğutun ve servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler