Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Dolması Tarifi (4 kişilik)
8 adet orta boy havuç, 4 çorba kaşığı pirinç
200 gram orta yağlı kıyma
1 adet ince kıyılmış soğan
10’ar dal kıyılmış dereotu ve maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar su
Yarım tatlı kaşığı tuz
HAVUÇLARIN kabuklarını temizleyip, içlerini oyun. Ayrı bir yerde pirinç, kıyma, soğan, dereotu, maydanoz, salça, tereyağı, karabiber ve tuzu karıştırın. Karışımı havuçların içlerine pay edip, dik olarak tencereye yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip, kısık ateşte havuçlar yumuşayana dek pişmeye bırakın. Sıcak ya da ılık servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Kıtır Dana Bonfile, Havuç ve Teraki Sos ile Tarifi (1 kişilik)
120 gram dana bonfile
3 çorba kaşığı nişasta
2 adet havuç
Yarım çay bardağı soya sos
1 çorba kaşığı ketçap
1 tatlı kaşığı bal
1 tutam toz zencefil
1 adet taze soğan
1 adet salatalık
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Dana bonfileyi jülyen doğrayın. Nişastaya bulayıp kızgın yağda kızartın. Havuçlardan birini aynı şekilde jülyen doğrayıp nişastaya bulayın ve kızartın. Teriyaki sos için soya sos, ketçap ve balı karıştırıp kaynatın. Toz zencefil ilave edip ocaktan alın. Taze soğan, salatalık ve havucu çok ince jülyen doğrayıp buzlu suda bekletin. Kızarmış havuçları servis tabağına alıp üzerine bonfileleri yerleştirin. Diğer kaba teriyaki sosu alın. Buzlu suda bekletilmiş çiğ sebzeleri de koyup servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Püresi Tarifi (4 adet)
1 kg havuç
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı krema
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
karabiber
Havuçları yıkayıp baş ve uç kısımlarını kesin. Havuçları bir tencereye yerleştirip haşlayın. Süzüp ezin. Başka bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Ezilmiş havucu ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Sütü ve kremayı ekleyip karıştırın. 5-6 dakika pişirin. Karışımı blenderden geçirip soğutun.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Mücveri Tarifi (5 kişilik)
Yarım kg havuç
1 kahve fincanı pirinç
Yarım demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı un,
100 gram beyaz peynir
Yarım paket kabartma tozu,
tuz,
karabiber
Kızartmak için:
Bol sıvıyağ
Pirinci haşlayıp süzün. Havuçları rendeleyip maydanoz ve soğanı ince ince kıyın. Bir kabın içinde pirinç, havuç, maydanoz, soğan, yumurta, beyaz peynir, tuz ve karabiberi harmanlayın. Üzerine un ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Tavada yağı kızdırıp, yaptığınız karışımdan bir kaşık alıp yağa atın. Üzerini kaşıkla düzeltip, pembeleşene kadar kızartın. Kalan malzemeye aynı işlemi uygulayıp, sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Helvası Tarifi (8 kişilik)
1 kg havuç
2 çorba kaşığı tepeleme tereyağı
2 su bardağı süt,
1 tatlı kaşığı susam
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
6 çorba kaşığı tozşeker
1 çay kaşığı dövülmüş kakule
2 çorba kaşığı su
1 çorba kaşığı mısır unu
Üzerine:
Toz antepfıstığı
Rendelenmiş havucu tereyağında iyice soteleyin. Daha sonra içine süt ilave edin ve bu karışımı blenderden geçirin. Diğer tarafta susam ve dolmalık fıstığı bir tavada hafif pembeleşene kadar kavurun. Blenderden geçirdiğiniz havucu tencereye alın ve içine kavurduğunuz susam ve dolmalık fıstığı, tozşekeri, kakuleyi, su ile açtığınız mısır ununu katın. Tahta bir kaşıkla karıştırıp, kaynamaya bırakın. 1-2 taşım kaynadıktan sonra yağlı kağıt veya alüminyum folyo serdiğiniz orta büyüklükte yuvarlak bir cam kabın içine boşaltın ve spatula ile üzerini düzeltin. Donması için buzdolabında 1 gece bekletin. Donduktan sonra ters çevirip, servis tabağına çıkarın. Üzerine toz antepfıstığı serpin ve dilimleyerek servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Dolması Tarifi (4 kişilik)
4 adet büyük boy havuç
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı pirinç
Bir buçuk çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam tarçın
5 dal maydanoz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı salça
Havuçları tırtıklı bıçakla soyun. İkiye bölüp, oyma aletiyle içlerini çıkarın. Yıkayıp, süzün. Diğer tarafta, salça ve zeytinyağı hariç, diğer malzemeyi karıştırın. Havuçları bu harçla doldurun ve tencereye dizin. 1 su bardağı suda salçayı eritip, üzerine gezdirin. Zeytinyağını da dolmaların üzerine gezdirip orta ateşte havuçlar iyice yumuşayana kadar pişirin.
Aşçının notu: Dolma harcına koyacağınız yarım kahve fincanı su, pirinçlerin daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Yoğurtlu Havuç Salatası Tarifi (6 kişilik)
3 adet büyük boy havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Bir buçuk su bardağı süzme yoğurt
1 çay bardağı iri kıyılmış ceviz
2 diş sarmısak
2 çay kaşığı tuz
HAVUÇLARI yıkayıp, rendenin geniş tarafıyla rendeleyin. Tavaya alıp, zeytinyağında soteleyin. Ocaktan alıp, ılınmaya bırakın. Yoğurt ekleyip, cevizin 2/3'ünü ilave edin. Tuzunu ayarlayın. Dövülmüş sarmısak ekleyip karıştırın. Servis tabaklarına alıp, kalan cevizi üzerlerine serpiştirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip, soğuk olarak servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Börülceli Etli Havuç ( Picadillo) Tarifi (6 kişilik)
1 su bardağı börülce
Yeteri kadar su
300 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti (but kısmından)
6 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
3 adet havuç
2 adet kırmızı biber
4 adet çarliston biber
2 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı ezilmiş sarmısak
1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 çorba kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
BÖRÜLCEYİ akşamdan ıslatın. Ertesi gün suyunu süzüp, üzerini dört parmak geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın. Ayrı bir yerde eti sıvıyağda suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Doğranmış soğan, havuç, kıyılmış biber ve sarmısak ekleyip 5 dakika daha kavurun. Üzerine suyu ile birlikte börülceyi ilave edin. Et yumuşayana dek pişmeye bırakın. Toz kırmızıbiber, kişniş, fesleğen ve karabiber ekleyin. Tuzunu ayarlayıp bir taşım daha pişirin.
Aşçının notu: Bu yemeği balkabağı ile de hazırlayabilirsiniz. Arzuya göre sucuk da ekleyebilirsiniz. Yemeğinizi hazırlarken et yerine kıyma da kullanabilirsiniz.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Karanfilli Havuç Helvası (Gajar Halwa) Tarifi (8 kişilik)
1 kg havuç
5 su bardağı süt
3 çorba kaşığı süt tozu
2 su bardağı tozşeker
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zerdeçal
4 adet karanfil
5 adet kakule
2 çorba kaşığı kıyılmış fındık
2 çorba kaşığı Badem
2 çorba kaşığı Fıstık
SÜTÜ tencereye alıp, üzerine rendelenmiş havuç ekleyin. Havuç yumuşayana dek pişirin. Süt tozu, tozşeker, tereyağı, tarçın, zerdeçal, karanfil ve kakule ekleyip ocaktan alın. Üzerine fındık, badem ve fıstık serpiştirip servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Kabak Ve Havuç Mücver Tarifi (6 kişilik)
3 adet orta boy kabak
1 adet soğan
6 dal dereotu
3 dal taze soğan
3 adet yumurta
1’er çay kaşığı karabiber ve
nane
6 çorba kaşığı un (çok
sulu olursa un miktarını
artırabilirsiniz), tuz
Havuç mücver için:
6 adet havuç
1 adet soğan
6 dal maydanoz
3 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
4 çorba kaşığı un, tuz
Kızartmak için: Fındık yağı
1 KABAKLARIN kabuklarını temizleyip, rendeleyin. Suyunun süzülmesi için süzgece alın. Kabak, rendelenmiş soğan, kıyılmış dereotu, soğan, yumurta, karabiber, nane ve tuzu geniş bir kapta karıştırın. Unu kaşık kaşık ilave edip, çok sulu olmayacak bir harç elde edin. Harçtan bir çorba kaşığı alıp, kızgın sıvıyağa
atıp, kızartın. Harç bitene dek işlemi tekrarlayın. 2 Havuç mücveri için havuçların kabuklarını temizleyip,
rendeleyin. Havuç, rendelenmiş soğan ve kıyılmış maydanozu geniş bir kaba alın. Yumurta ve karabiber ilave edip karıştırın. Unu kaşık kaşık ekleyip, yeniden karıştırın. Tahta kaşık yardımıyla harçtan alıp, kızgın
sıvıyağda önlü arkalı kızartın. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Kremalı Kurabiye Tarifi (25 adet)
Hamur için:
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 su bardağı pudraşekeri
1 çay bardağı dövülmüş fındık
2 adet yumurta
3 su bardağı un
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı susam
Havuç kreması için:
2 adet havuç
3 çorba kaşığı krema
1 çay bardağı tozşeker
Bir tutam tuz
2 çorba kaşığı silme irmik
1 çay bardağı süt
KÜÇÜK parçalara ayırdığınız tereyağı, pudraşekeri, fındık ve yumurtayı yoğurma kabına alıp, karıştırın. İçine un ilave edip, iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Unlanmış düz bir zeminde merdane yardımıyla yarım cm kalınlığında açın. Dilediğiniz şekilde kesin ve yağlanmış, unlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Ilındıktan sonra tepsiden alın. Kreması için rendelenmiş havuç, krema, tozşeker, tuz ve irmiği bir tencereye alın. Kısık ateşte ara sıra karıştırarak, 2-3 dakika pişirin. Sütü katın ve karıştırarak sütü çekene kadar pişirmeye devam edin. Ocaktan aldığınız kremayı ılınmaya bırakın. Ilındıktan sonra kurabiyenin üzerine kremadan 1 çorba kaşığı koyup, diğer kurabiyeyi üzerine kapatın. Kurabiye ve krema bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
Faydaları saymakla bitmeyen havucun lezzet halleri
Havuç Soslu Tavuklu Pirinç Keki Tarifi (6 kişilik)
2 adet havuç
2 adet tavuk kalça (kemiksiz)
Bir buçuk su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı bezelye
1 adet soğan, 2 su bardağı su
2 adet orta boy patates
Yarım su bardağı süt
1 adet yumurta, tuz, karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
peyniri, 3 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı galeta unu
Üzeri için: 5 adet havuç
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
karabiber
1 TEREYAĞINI bir tavada eritin. Üzerine bezelye, tuz ve karabiber ekleyip soteledikten sonra kenara alın. Parça tavuk, bütün soğan ve havucu 2 su bardağı tuzlu suda haşlayın. Tavuk eti, soğan ve havuçları sudan çıkarın. Tavuk ve havucu küp doğrayıp üzerine bezelye ekledikten sonra kenara alın. 2 Pirinç, küp doğranmış patates ve sütü haşlama suyuna katın. Suyunu çekene dek yaklaşık 20- 25 dakika pişirip ocaktan alın. Ilındıktan sonra çırpılmış yumurtalar ve kaşar peynirinin yarısını ekleyip karıştırın. Baton bir kek kalıbına çırpılmış yumurta akı sürüp, 1 çorba kaşığı galeta unu serpin. Pirinçli karışımın üçte
ikisini kalıba dökün. Üzerine havuçlu-tavuklu karışımı yayın. Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Kalan pirinçli karışımı üzerine dökün. Kalan galeta unu ve kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış
180 derece fırında 25-30 dakika pişirin.3 Üzeri için zeytinyağını bir tavaya alıp rendelenmiş havucu
ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp, 10 dakika pişirin. Daha sonra keki servis tabağına alın. Üzerine sote havucu ekleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri