Evde pide keyfi
Mantarlı Pide Tarifi (6 adet)
Yarım kg haşlanmış mantar
2 adet sivri biber
1 adet domates
1 çay bardağı haşlanmış mısır
1 su bardağı rendelenmiş şar peyniri
1 adet yumurtanın sarısı
Hamur için:
3 su bardağı un
1 su bardağı sıcak su
1 paket maya
tuz
Hamur için un, sıcak su, maya ve tuzu karıştırıp yoğurun. Hamuru 15 dakika dinlendirin. Mantar, biber ve domatesi küp küp doğrayıp mısırla karıştırın. Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün. Düz unlu bir zeminde merdaneyle uzunlamasına açın. Hamurların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Üzerine mantarlı içi paylaştırın. Hamurların kenarlarını içeriye doğru hafiçe kapatın. Kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kenarlarının rengi dönene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Evde pide keyfi
Kıymalı Açık Pide Tarifi (15 adet)
Hamuru için:
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 paket (10 gram) instant maya
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için: 300 gram kıyma
1 adet soğan
2 tatlı kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
Hamurları yağlamak için:
1 su bardağı eritilmiş margarin ya da tereyağı
ÖNCELİKLE içi için kıyma ve kıyılmış soğanı bir tavada hafifçe kavurun. Salça, tuz ve karabiber ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun. Soğuması için bir kenara alın. Hamur için derin bir kaba süt, su, sıvıyağ, maya, yoğurt, tozşeker ve tuzu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 45 dakika dinlendirin. Dinlenen hamurdan 15 adet beze yapın ve her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Bezelerin her birini bir fırça yardımıyla ayrı ayrı yağlayın. Önce karşılıklı kenarları ortada birleşecek şekilde, daha sonra diğer karşılıklı kenarları birbirinin üzerine gelecek biçimde kapatın ve kare bir hamur elde edin. Bütün hamurları aynı şekilde hazırlayın ve orta kısımlarına kıymalı iç harcı paylaştırın. Pideleri fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Evde pide keyfi
Mantarlı Pide Tarifi (6 adet)
Hamuru için: 2 su bardağı un
1 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık süt
1 adet yumurta
1’er çay kaşığı tozşeker ve tuz
Harcı için:
6-7 adet kültür mantarı
1 adet kırmızı biber
1’er çay bardağı küp doğranmış kaşar peyniri, dil peyniri ve beyaz peynir
2 dal kıyılmış fesleğen
Tuz, pulbiber
Üzeri için:
2 adet çırpılmış yumurta sarısı
DERİN bir kaba yaş mayayı alıp, süt ekleyin ve karıştırın. Kalan malzemeyi sıra ile üzerine ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek yoğurun. Oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin. Hamuru 6 eşit bezeye ayırıp, kahvaltı tabağı ebadında açın. Harç için mantar ve kırmızı biberi küçük küpler halinde doğrayıp, tüm harç malzemesini harmanlayın. Açtığınız bir adet hamurun kenarına, 2 çorba kaşığı harç yerleştirin. Boş kalan kenarı dolu kenarın üzerine kapatın. Kenarlarının açılmaması için çatalla bastırın. Hamur ve harç bitene kadar işlemi tekrarlayın. 30 dakika daha dinlendirip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri pembeleşene dek pişirin. Dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Hamur hazırlarken, kulak memesi kıvamına getirmekte zorlanıyorsanız, süt miktarını artırabilirsiniz. Mantarlı pide, diğer pidelere oranla daha kıtırlı bir yapıya sahiptir.
Evde pide keyfi
Kır Pidesi Tarifi (8 adet)
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz, tozşeker
Bir buçuk su bardağı süt
Kıymalı harç için:
250 gram kıyma
1 adet soğan
2 adet küçük domates
2 adet sivri biber
Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yarım kahve fincanı sıvıyağ
Ispanaklı harç için:
Yarım kg ıspanak
Yarım kangal sucuk
1 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber
2 adet kesmeşeker
Üzeri için:
3 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
PİDE hamurunu hazırlamak için, süt haricindeki hamur malzemesinin tümünü derin bir kapta karıştırın. Ilık sütü kaba ilave ederek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamur iki misli olana kadar mayalanmaya bırakın.
Kıymalı iç harcı hazırlamak için kıyma, rendelenmiş soğan ve domates, kıyılmış sivri biber, tuz, karabiber, kırmızıbiber, sıvıyağı iyice yoğurun.
Ispanaklı harcı hazırlamak için, ıspanağı kıyın. Sucuğu küp doğrayın. Soğanı rendeleyin. Daha sonra tüm ıspanaklı harç malzemesini soteleyin.
Mayalanan hamurdan bezeler koparıp pasta tabağı büyüklüğünde açarak, ortasına iç harçlardan pay edin. Yuvarlak veya oval şekiller verin. Pidelere yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından almaya yakın pidelerin üzerine kaşar peyniri serpiştirin. Kaşar peyniri eridiğinde fırından alıp, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri