Ev yapımı marshmallow
Marshmallow'lu Çikolata Tarifi (4 adet)
3 paket (80’er gramlık)bitter çikolata
2 paket (80’er gramlık)sütlü çikolata
Yarım çay bardağı süt
1 su bardağı antepfıstığı içi
10 adet renkli marshmallow
1 paket (80 gram)
çikolatalı gofret
alın. Doğranmış marshmallow, antepfıstığı içi ve küçük doğranmış gofreti karıştırıp silikon kalıplara paylaştırın. Üzerine çikolatayı pay edin ve oda sıcaklığında yarım saat bekletin. Daha sonra donması
Ev yapımı marshmallow
Çilekli Marshmallow Tarifi (20 adet)
21 gram toz jelatin
1/2 cup (120 ml) soğuk su
Ayrıca:
2 cup ince şeker (400 gram)
2/3 cup (160 ml) mısır şurubu
1/4 cup (60 ml) su
1.5 gram tuz
15 ml vanilya ekstresi ya da çubuk vanilya
1 adet dövülmüş damla sakızı (arzu ederseniz )
2 çorba kaşığı çilek püresi
Nişastalı karışım için:
1 çay bardağı inceşeker
1 çay bardağı nişasta
ÖNCELİKLE jelatini derin bir kase içine alın. Soğuk su ilave ederek 10 dakika, bembeyaz bir köpük olana dek iyice karıştırın. Köpük haline gelen jelatini, kalın tabanlı bir tencereye aktarın. Şekeri, suyu, mısır şurubunu ve tuzu da ilave ederek, kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Eğer çubuk vanilya kullanacaksanız, bu arada onu ilave etmeyi de unutmayın! Ateş çok kısık olmalı, buna dikkat edin! Karışım kaynamaya başlayınca köpürmeye, baloncuklar oluşmaya ve hacmi artmaya başlayacaktır. Bu arada içindeki çubuk vanilyayı alabilirsiniz. Yine karıştırmayı bırakmadan, 10 dakika daha pişirin. Karıştırırken yoğunluğun biraz daha arttığını ve rengin beyazdan iyice kreme doğru gittiğini göreceksiniz. Sakın daha fazla tutup iyice kahverengileştirerek yakmayın şekeri!
Ocaktan aldığımız zaman havanda dövülmüş damla sakızını da ilave edip, biriki kere karıştırın. Ortalığı mis gibi damla sakızı kokusu saracaktır bir anda. Şimdi sıra mikserle karıştırma aşamasında. Sıcakken mikser kabına alın karışımı. 15 dakika karıştırın. Renginin yine beyaza döndüğünü, hacminin iyice arttığını ve yoğunlaştığını göreceksiniz.
Renklendirme için, çilekleri blenderden geçirin. Süzüp, karışıma ekleyin (tam iki çorba kaşığı kadar). Süzgeçte kalan tortuyu da ilave edin. Ben daha fazla eklemek istemedim, kıvamını bozup sulandırmamak için. Bu kadar az kullanılan çilek bile, inanılmaz bir aroma kattı şekerlere. Renk çok güzel, pastel tonlarda bir pembe oldu. Cam bir kaba aktarmadan önce, kabı hafifçe fırça ile yağlayın. Nişastalı şeker karışımı serpin. Çilekli karışımı cam kaba aktardıktan sonra, üzerine yine şekerli nişastalı karışımdan serperek, buzdolabına üstlerini örtmeden yerleştirin Çıkardıktan sonra tezgaha ters çevirerek çıkarın. Yuvarlak kalıplarla bastırarak şekiller çıkarın.
Ev yapımı marshmallow
Marshmallow Tarifi (20 adet)
21 gram toz jelatin
1/2 cup (120 ml) soğuk su
Ayrıca:
2 cup (400 gram) ince şeker (ya da üç kez robottan geçmiş)
2/3 cup (160 ml) mısır şurubu
1/4 cup (60 ml) su l 1.5 gram tuz
Varsa 15 ml vanilya ekstresi ya da çubuk vanilya
Arzu edilirse 1 adet damla sakızı
Nişastalı karışım için:
1 çay bardağı ince şeker
1 çay bardağı nişasta
ÖNCELİKLE toz jelatini derin bir kasenin içine dökün ve soğuk suyu ilave edin. Her ikisini 10 dakika, jelatin bembeyaz ve yoğun bir köpük olana dek karıştırın. Şekeri, mısır şurubunu, suyu ve tuzu ilave edin. Eğer çubuk vanilya kullanacaksınız onu ilave edin (ben çubuk vanilya kullandım ve karışım kaynadığı zaman bir kaşık yardımı ile aldım içinden). Kalın tabanlı bir tencereyi kısık ateşe koyup, sürekli karıştırarak pişirin. Bu tarifte sıvı ölçer bir termometre kullanılması öneriliyordu. Ben özellikle kullanmadım (bu tür termometrelerin hepimizin evinde bulunmadığını ve pek de sıklıkla kullanılmadığını düşünürsek, ona göre yaptım denemelerimi. Ama evde sıvı ölçer termometreniz varsa, sıcaklık 240 dereceyi bulana dek kaynatmalısınız). Çok kısık ateşte pişirmeye dikkat edin. Kaynadıktan sonra yine karıştırmayı bırakmadan tam 10 dakika daha pişirin. Renk beyazdan giderek krem rengine doğru dönüyor ve karıştırırken yoğunluk artıyor. Köpük köpük ve kabaran bir hal alıyor karışım. Şekeri, 10 dakika kaynadıktan sonra derin bir kaseye aktarın. İçine dövülmüş damla sakızını ilave edin.
Sıcakken bu kez mikserle karıştırmaya başlayın. Mikserle tam on beş dakika süre çırpın. Süreye özellikle uymanız gerekiyor (mikserinizi arada dinlendirerek çalıştırın, yoksa benim gibi yeni mikser almak zorunda kalırsınız). Bu süre içinde rengi bembeyaz olacak, hacmi, yoğunluğu ise iyice artacaktır. Kullanacağınız kabı ona göre seçebilirsiniz. Nişasta ve şekeri karıştırın. Bunu bir tepsiye ya da cam fırın kabına (ben 22x20 cm bir cam tepsi kullandım) bolca dökün (önceden kullanacağınız tepsiyi hafifçe fırça ile yağlar ve sonra şeker ve nişastalı karışımdan serperseniz, şekerlerin tepsiden ayrılması çok daha kolay olur. Bunu denemeler sırasında öğrendim). Üzerine iyice yoğunlaşan karışımı boşaltın. Üst kısmına da, şekerli ve nişastalı karışımdan serperek, elinizle düzleştirin. Üzerini örtmeden bir gece buzdolabında bırakın. Asla sarmayın ya da birşeylerle örtmeyin ki, iyice kurusun. Toplam 7-8 saatlik bekleme süresi sonunda, şekerler oldu bile. Şeker serptiğiniz zeminin üzerine çıkararak, bıçakla ya da mutfak makası ile, kare ve dikdörtgen şekillerde kesin (şekillendirmede, ufak seramik ya da cam kaselerden, tart kalıplarından da faydalanabilirsiniz). Üzerinde şekeri azalmış olanlara biraz nişastalı şeker karışımından serpin ve servis yapın.
BUNLARA DİKKAT!
* Ben kullandığım kalıplardan 18-24 adet şeker elde edebildim. Siz kalıp kullanmak yerine, kare şekiller keserseniz, daha fazla sayıda şeker elde edebilirsiniz.
* Şekeri, hazır ince çekilmiş olarak satın aldım. Böylece işim oldukça kolaylaştı. Hazır satılan bu şekerin tamamen organik olması da onu tercih etmemde önemli sebeplerden biri oldu. Bunlar, 5-10 kg. paketler halinde satılıyor. Eğer şeker hamuru ve pasta denemelerini sıklıkla yapıyorsanız, bu ince şekerin evde bulunmasında fayda var. Yok eğer 'ben çok sıklıkla bu tür tatlılar yapmam!' derseniz, evde kullanacağınız şekerinizi oldukça ince hale getirmeniz gerekiyor. Şekeri robottan en az üç-dört kez çekerek, incecik pudraşekeri kıvamında şeker elde edebilirsiniz.
MISIR ŞURUBU TARİFİ
2 cup normal tozşeker (400 gram)
1 cup su (240 ml) Bir tutam tuz Su ve şekeri karıştırın. Tencereye alıp, orta ateşte pişirin. 5 dakika kaynatıp, tencereyi ocaktan alın. Tuz ilave edip, soğumaya bırakın.
Sofra’da Bu Ay
- İnci Bak’tan kabak ve patlıcanla ezber bozan tarifler
- Şef Beyza Çevik ve Berrin Ak’tan Beş Çayı Sofraları
- Zeynep Dinç'ten Yazı Yufkaya Saran Tarifler