Etle pırasanın mükemmel uyumu
Etli Pırasa Tarifi (8 kişilik)
2 çorba kaşığı tereyağı
1 kg kuşbaşı kuzu eti
2 demet taze soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 kg pırasa
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kabak
Tuz, karabiber
Tereyağını bir tencereye aktarıp, içinde kuzu etini kavurun. Et kavrulunca, taze soğanların yeşil kısımları hariç 1'er cm doğranmış beyaz kısımlarını tencereye ilave edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra küp doğranmış sivri biber ve domatesleri katın. Domatesler suyunu bırakıp çekene dek tencerenin kapağını kapatmadan pişirin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp tencereyi ocaktan alın. Diğer tarafta, 1 kg pırasanın beyaz kısımlarını 10-12 cm uzunlukta keserek boylamasına ikiye böldükten sonra büyükçe bir tavaya aktarın. Zeytinyağını da katıp pırasaları fazla alt üst etmeden soteleyin. Sotelenen pırasaları servis tabağına aktarın. Aynı tavada halka doğranmış kabakları soteleyin. Ardından servis tabağındaki pırasaların üzerine kabakları ve sıcak olarak tencerede bekleyen eti ekleyin. Servis yapın.
Etle pırasanın mükemmel uyumu
Pırasa Kalyesi Tarifi (6 kişilik)
1 kg pırasa
Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 su bardağı sıcak et suyu
2 çorba kaşığı koruk ekşisi
Tuz, pulbiber
PIRASALARI temizleyip 2 cm boyunda verev olarak kesin. Eti düz bir tencereye alıp, suyunu salıp yeniden çekinceye kadar kavurun. Üzerine tereyağı ve ince kıyılmış soğan ilave edin. Soğanın rengi dönene kadar ara sıra karıştırarak kavurun. Etli harcı tencerenin ortasına toplayın. Doğradığınız pırasaları etrafına dizin. Üzerine et suyu, koruk ekşisi, tuz ve pulbiber ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
Etle pırasanın mükemmel uyumu
Fırında Kıymalı Pırasa Tarifi (8 kişilik)
2 kg pırasa
5 silme çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
300 gram kıyma
Yarım çorba kaşığı salça
2 su bardağı su ya da et suyu
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 su bardağı süt,
tuz,
karabiber
Pırasaları temizleyip, 1 cm genişliğinde halkalar halinde doğrayın. Tereyağını kızdırıp küp doğranmış soğanları pembeleştirin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Pırasayı tuz ve karabiberi tencereye ekleyin. 20 dakika ara sıra karıştırarak pişirin ve yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Salçayı 2 su bardağı suda açıp tepsinin üzerine dökün. Tepsiyi 200 derecede ısıtılmış fırına verip suyunu çekinceye kadar pişirin. Sürenin bitiminde tepsiyi fırından alıp biraz ılıtın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Ayrı bir kapta yumurtaları ve sütü çırpıp, bu karışımı da tepsinin üzerine dökün. Tekrar fırına verip 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Etle pırasanın mükemmel uyumu
Etli Pırasa Dolması Tarifi (6 kişilik)
3 adet kalın pırasa
300 gram orta yağlı dolmalık kıyma
2 su bardağı osmancık pirinç
Bir buçuk kg beyaz kuru soğan
1 demet maydanoz
Bir buçuk çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım çorba kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım su bardağı zeytinyağı
PIRASALARI dört parmak genişliğinde kesin. En dışta kalan halkasını çıkartın. İçlerindeki halkaları da tek kat kalacak şekilde çıkartın. Kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğanı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kıydığınız maydanozu ekleyin. Salçaları ve baharatları ilave edip tüm malzemeyi yoğurun. Pırasaları harçla doldurup kare bir fırın tepsisine dizin. Bir taraftaki pırasaları yatay bir taraftakileri dikey dizin. Böylece ağızları açılmaz. Üzerine geçecek kadar soğuk su ilave edin. Zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin. Tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırını kapatarak, tepsinin üzerindeki folyoyu alın ve dolmaları fırının sıcaklığında 10 dakika bekletin. Yoğurt eşliğinde servis yapın.
Etle pırasanın mükemmel uyumu
Pırasa Kavurması Tarifi (4 kişilik)
500 gram pırasa
Zeytinyağı
Biber salçası
Kimyon, çeşitli baharatlar
Tuz
Pırasayı incecik kıyıp, wok'ta çok az zeytinyağı ile biraz kavurun. Üzerine biber salçası ve baharatları ekleyin. Çok az su katıp, 5 dakika pişirin. Dilerseniz üzerine yumurta kırıp servis yapın.
Aşçının notu: Pırasa kavurmasını, dilerseniz börek içi olarak kullanabilir ya da patates salatasında değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu şekilde kavurup dolaba koyduğunuzda birkaç gün saklayabilirsiniz.
Etle pırasanın mükemmel uyumu
Pırasalı Köfte Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg köftelik kıyma
750 gram pırasa
250 gram rendelenmiş kaşar
2 dilim ufalanmış ekmek içi
2 çorba kaşığı galeta unu
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı köri
1 su bardağı un
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Pırasaları 2 cm uzunluğunda kesin. Bir tencereye 3 su bardağı su alıp içine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Su kaynayınca pırasaları içine atıp haşlayın. Pırasalar yumuşadığında süzün ve soğumaya bırakın. Kıymayı bir tencerede 10 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Kıyma soğuduğunda pırasaları, kaşar peynirini, yumurtaları, galeta ununu, ekmek içini, baharatları, tuzu, ince kıyılmış maydanozu ilave ederek iyice yoğurun. 15 dakika buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkartıp parmak büyüklüğünde köfteler yapın. Una bulayın. Kızgın yağda kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri