Etin yumuşak hali: Kıyma
ETLİ BİBER DOLMASI(8 Kişilik)
Malzemeler:
1 kg dolmalık biber
500 gram kıyma
Yarım su bardağı Osmancık pirinç
2 adet soğan
7-8 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet domates
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Dolmalık biberlerin üst kısımlarını kapak gibi kesin. İçlerini temizleyip kenara alın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğanı ve maydanozu incecik kıyın. Kıymayı geniş bir kaba alıp üzerine pirinç, soğan, maydanoz, salça, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz ve karabiber ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız harcı biberlerin içine doldurun. Ağız kısımlarına domatesle kapak yapıp, bir tencereye yerleştirin. Tencerenin dibine 2 parmak sıcak su koyun. Dolmaların üzerine kalan sıvıyağı gezdirip, tuz serpin. Orta ateşte kapağı kapalı olarak, iç harçtaki pirinç yumuşayana kadar pişirip servis yapın.
Etin yumuşak hali: Kıyma
KADINBUDU KÖFTE(2 Kişilik)
Malzemeler:
250 gram kıyma, 1 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 adet yumurta, tuz, karabiber
Bulamak için:
1 çorba kaşığı un
2 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Kıyılmış soğanı zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Pirinci kaynamış 1 su bardağı suda haşlayın ve soğumaya bırakın. Kıymanın yarısını tavaya alın ve harlı ateşte suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavurun. Soğuduktan sonra soğanın içine katın ve kalan kıymayı da ekleyin. Soğuyan pirinç, yumurta, tuz ve karabiber ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. Karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve oval köfte şekli verip, ortasına işaret parmağınızla bastırın. Hazırladığınız kadınbudu köfteleri unla çırpılmış yumurtaya bulayın ve kızdırılmış sıvıyağda kızartın. Kağıt havlu üzerinde fazla yağını aldıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
Etin yumuşak hali: Kıyma
İÇLİ KÖFTE(15 adet)
Malzemeler:
350 gram yağsız köftelik kıyma
Yarım kg köftelik bulgur
1 adet soğanın suyu
Tuz
İçi için:
Yarım kg orta yağlı kıyma
2 adet soğan
1 çay bardağı ince kıyılmış ceviz içi
Karabiber
Pulbiber
Tuz
Hazırlanışı:
İç harç için, bir tencerede kıymayı kendi yağını verene kadar kavurun. İçine ince kıyılmış soğanları katın ve kavurmaya devam edin. Soğanlar iyice kavrulduktan sonra ceviz içi, karabiber, pulbiber ve tuzu ilave ederek karıştırın. 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. İçli köftenin dışını hazırlamak için bir tepside kıyma, bulgur, soğan suyu ve tuzu macun kıvamına gelene kadar yaklaşık 1 saat yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Her birini avucunuzun içinde şekillendirin. Başparmağınız yardımıyla incelterek oval hale getirin. İçine harçtan koyup ağız kısmını yukarı doğru sündürerek kapatın. Kaynar suyun içine atıp 5 dakika haşladıktan sonra süzgeçle sudan çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
Etin yumuşak hali: Kıyma
GİRİT USULÜ KIYMALI PATATES(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet patates
250 gram kıyma
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
2 adet domates
1 demet maydanoz
1 çorba kaşığı karabiber
Tuz
Kızartmak için:
Zeytinyağı
Hazırlanışı:
patateslerin kabuklarını temizleyip elma dilimi şeklinde doğrayın. Tuzlayıp, zeytinyağında kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu üzerine çıkarın. Kıymayı zeytinyağında rengi dönene dek soteleyin. Küp doğranmış soğan, ardından domates ekleyip sotelemeye devam edin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Patatesleri servis tabağına alın. Üzerine sotelenmiş kıymayı yayın. Kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapın.
Etin yumuşak hali: Kıyma
EKMEK İÇİNDE KIYMALI YUMURTA(6 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet yumurta
2 kök ıspanağın yaprak kısımları
300 gram kıyma
6 adet küçük yuvarlak ekmek
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet küçük boy soğan
2 adet domates
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Ekmeklerin üst kısımlarını kapak şeklinde kesip, içlerini kaşıkla çıkarın. Üzerlerine tereyağı sürüp, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. İç malzeme için sıvıyağı bir tavaya alıp kıymayı suyunu salıp çekene dek kavurun. Üzerine ince kıyılmış soğan ekleyin. Soğanın rengi dönünce, küp doğranmış domatesi ilave edin. Bir-iki dakika kavurup, ince kıyılmış ıspanak yapraklarını tavaya ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Birkaç dakika kavurup, ocaktan alın. İç malzemeyi ortası çukur kalacak şekilde ekmeklere paylaştırın. Ortalarına birer adet yumurta kırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumurtalar katılaşana dek pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Anneler Günü'ne ve Kurban Bayramı'na Özel Tarifler
- Kaan Yarman'la Tam Kararında Lezzetler
- Maria Ekmekçioğlu'ndan Girit Yemekleri